Sinteza CNA: ARBI a aplicat sechestre pe bunuri în valoare de circa 12 milioane de lei

Agenția de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a CNA a aplicat sechestre, săptămâna trecută, în valoare de circa 12,3 milioane de lei pe bunuri în baza unei delegații a Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

publicat de Anatol Chirilov
luni, 11 septembrie 2023, 10:08   13
image

Este vorba despre 2 terenuri pentru construcții și 34 terenuri agricole, 2 construcții locative și o încăpere locativă, dar și un depozit, sechestrate într-un caz de evaziune fiscală a întreprinderilor. La moment, ARBI are în examinare 106 de delegații, pe 77 de cauze penale, în privința a 160 de subiecți.

De asemenea, Direcția generală asigurare operativă a efectuat 12 expertize judiciare, dintre care 5 criminalistice și 7 IT, în procedură fiind alte 60 de expertize. Ofițerii de urmărire penală au pornit 2 cauze penale și au propus pentru transmitere în judecată 2 cauze penale. La moment, organul de urmărire penală al CNA gestionează 379 de dosare.

Direcția legislație a recepționat 20 de proiecte de acte normative pentru expertizare și a remis autorilor 16 rapoarte de expertiză și 15 avize. La moment, se lucrează pe 27 de materiale, recepționate de la autorități.

Direcția analitică a efectuat 4 analize operaționale și a inițiat 26 noi, alte 105 de studii sunt în procedură.

Direcţia educaţie anticorupţie a desfășurat 8 activităţi de informare și sensibilizare cu privire la riscurile și consecințele implicării în acte de corupție.

La linia națională anticorupție au fost recepționate 40 de apeluri. Totodată, 1031 de materiale au fost înregistrate în cancelaria Centrului.

În penitenciare se află 3 persoane, arestate în dosarele CNA.

Bărbat condamnat la 14 ani de închisoare pentru tentativă de omor și huliganism agravat

A fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Edineț. Astfel, potrivit sentinței, un bărbat de 55 de ani, a fost recunoscut vinovat de tentativă de omor și huliganism agravat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.