(SURSE) Un om de afaceri și fondator al unui club sportiv a murit în timpul unui „trailrun”, la Strășeni

Un bărbat a murit, în timp ce participa cu mai mulți cunoscuți de-ai săi la o competiței de alergări prin pădure. Tragedia a avut loc în amiaza zilei de duminică, în pădurea din localitatea Căpriana, din raionul Strășeni, susțin sursele PulsMedia

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 13 noiembrie 2023, 12:05   3415
image

Este vorba despre omul de afaceri Boris Doneț, în vârstă de 68 de ani, fondatorul companiei de construcție Fauri SRL, dar și fondator al clubului de amatori sportivi „Faurii”.

Potrivit surselor, Doneț ar fi organizat cu mai mulți cunoscuți un trailrun cu genericul „Orientare Sportivă”.

„Startul competiției ar fi fost dat în jurul orei 11:00, pe un traseu cu o distanță de 3 km, iar cu 150 m până la finiș, Doneț găsit de către un amic de-al său în stare de inconștiență la sol”, susține interlocutorul nostru care a solicitat să nu-i fie divulgată identitatea.

Ulterior bărbatul a fost transportat de către amicul său, un bărbat de 65 de ani, la Institutul de Medicină Urgentă din Chișină, dar din nefericire medicii au putut doar să constate decesul.

Medicul-legist care a examinat vizual cadavrul ar fi constatat preliminar că pe suprafața acestuia nu există semne de moarte violentă, iar amicii săi ar fi declarat oamenilor legii că victima se afla la evidența medicului de familie, după ce anterior ar fi avut grave probnleme de sănătate.

Reprezentanții IP Strășeni au confirmat existența unui asemnea incident înregistrat în pădurea de la Căpriana, dar fără a confirma sau infirma dacă este vorba despre omul de afaceri Boris Doneț făcând trimitere la secretul anchetei.

Cadavrul acestuia a fost transportat la Centrul de Medicină Legală unde urmează a fi expus mai multor analize de laborator pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care a survenit decesul.

Anterior, numele lui Boris Doneț a figurat într-o investigație RISEMoldova, după ce cu ajutorul acestuia un cipriot a pus pe roate o afacerea de lux ocolind legea și a devenit proprietarul a 7 hectare de teren în pădurea de lângă Căpriana, considerată arie protejată. 

Potrivit sursei, şantierul din Pădurea Căpriana este amplasat pe locul fostelor grădini ale oamenilor din sat. Începând cu octombrie 2008, loturile agricole au fost cumpărate, unul câte unul, de Conreir SRL. Firma a fost fondată de omul de afaceri Boris Doneţ. Noul proprietar a comasat terenurile şi a cerut autorităţilor schimbarea destinaţiei acestora.

„La doar o lună de la decizia Guvernului, Boris Doneţ a vândut firma, la pachet cu terenurile a căror destinaţie a fost schimbată, la preţul oficial de 5400 de lei. Noul asociat unic al Conreir SRL a devenit cetăţeanul cipriot Igor Rimmer. Graba cu care s-au făcut tranzacţiile arată că Doneţ a pregătit terenul pentru şantierul lui Rimmer, în condiţiile în care, conform Legii privind preţul normativ şi modul de vânzare-cumpărare a pământului, terenurile agricole nu pot fi vândute cetăţenilor străini sau companiilor cu capital străin. Boris Doneţ vine cu propriile argumente pentru tranzacţiile făcute în 2010 şi susţine că nu mai are relaţii de afaceri cu Rimmer”, scrie sursa.

În scurt timp, conform investigaţie, modificarea destinaţiei terenului de 7 hectare de lângă Căpriana s-a făcut „în legătură cu construcţia Complexului social, turistic pentru odihnă”. La modul practic, însă, acesta s-a materializat într-un complex de vile de clasă lux. Pe site-ul oficial, proprietarul propune mai multe tipuri de case, cea mai mică fiind de 120 de metri pătraţi.

„Pe cele 7 hectare din inima Codrilor, compania Conreir SRL a scos la vânzare aproape 50 de loturi. În medie, preţul unui lot trece de 2 milioane de lei, iar cu tot cu vilă, cei „care preţuiesc valoarea naturii” ar trebui să mai scoată din buzunar alte 3 milioane de lei”, precizează autorii investigaţiei.

 Conform investigaţiei, Rimmer este cetăţean al Ciprului și deţine funcţii de conducere în сâteva firme cipriote, fiind implicat în afaceri şi în Kazahstan, în special pe piaţa imobiliară şi a materialelor de construcţie. În Republica Moldova, pe lângă firma care deţine cele şapte hectare în Pădurea Căpriana, Rimmer mai are un centru de birouri situat pe bd. Ştefan cel Mare din capitală. Tot aici, Boris Doneţ, cel care i-a vândut cipriotului firma Conreir SRL în 2010, construieşte, prin firma sa – Fauri SRL, cinci blocuri locative „de elită”. 

(SURSE) Noi detalii despre tragedia de la Căușeni. Victimile ar fi cerut ajutor de mai multe ori la 112 și ar fi vorbit la direct cu salvatorii de la IGSU

Au apărut noi detalii în cazul cuplului găsit fără suflare într-o mașină blocată în nămeți la intrarea în localitatea Coșcalia, din raionul Căușeni. Potrivit surselor PulsMedia, apropiate anchetei, aceștia ar fi vorbit la direct cu salvatorii de la IGSU care le-au promis că vin după ei, dar așa și nu au mai ajuns.