Forţele ucrainene anunţă unele progrese pe frontul de la Bahmut

Forţele ucrainene de contraatac au înaintat în ultima zi cu până la 1.400 de metri în mai multe secţiuni ale liniei frontului în apropierea oraşului Bahmut, a declarat sâmbătă un purtător de cuvânt al armatei, transmite Reuters.

publicat de Anatol Chirilov
sâmbătă, 10 iunie 2023, 14:55   33
Bahmut

Avansul este cel mai recent dintr-o serie de progrese similare raportate în această săptămână de Kiev, lângă Bahmut, oraş despre care Rusia a declarat că l-a capturat pe deplin luna trecută, după cea mai sângeroasă şi mai lungă bătălie de când şi-a început invazia la scară largă, în februarie 2022.

"Încercăm... să dăm lovituri asupra inamicului, contraatacăm. Am reuşit să avansăm până la 1.400 de metri pe diferite secţiuni ale frontului", a spus Serhi Cerevati, purtătorul de cuvânt al comandamentului militar estic, întrebat despre luptele de lângă Bahmut, citat de news.ro

Acesta a declarat în comentarii televizate că forţele ruse au încercat ele însele să contraatace, dar că nu au avut succes.

Forţele ucrainene, a spus el, au provocat pierderi grele trupelor ruse şi au distrus echipamentul militar în zonă.

Reuters nu a putut verifica independent acea afirmaţie sau situaţia de pe câmpul de luptă.

Atât Moscova cât şi Kievul au raportat vineri lupte grele în Ucraina, bloggerii descriind primele imagini cu echipamente germane şi americane, semnalând că contraatacul mult aşteptat al Ucrainei era în desfăşurare.

Rusia, care a construit fortificaţii extinse în estul şi sudul Ucrainei ocupate, a declarat săptămâna aceasta că o mare forţă a Kievului nu a reuşit să spargă liniile ruseşti.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că forţele ucrainene au pătruns în prima linie de apărare a Rusiei în unele zone, dar că progresul Kievului a fost mai lent în altele.

Oficialii din Ucraina, care a fost gata să lanseze o contraofensivă largă de săptămâni, neagă că a început contraofensiva mult-aşteptată şi spun că atunci când o vor face va fi evident.