Şase ruşi, inclusiv trei adolescenţi, acuzaţi de sabotaj în favoarea Kievului, arestaţi de FSB în regiunile Irkuţk, Nijni-Novgorod şi Samara

Serviciile ruse de securitate FSB anunţă joi arestarea a şase persoane - inclusiv trei adolescenţi, cel mai tânăr născut în 2009 -, pe care le acuză de incendierea unor structuri feroviare şi de comunicaţii în contul Ucrainei, relatează AFP.

publicat de Anatol Chirilov
joi, 26 septembrie 2024, 20:04   79
FSB

De la începutul ofensivei militare ruse în Ucraina, autorităţile ruse şi-au multiplicat arestările cu privire la spionaj, trădare sau colaborare cu Ucraina, în cadrul unei vaste campanii de represiune.

FSB anunţă că a arestat şase cetăţeni ruşi ”implicaţi în incendieri criminale ale unor infrastructuri de transport feroviar şi comunicaţii”, fără să ofere vreun detaliu despre instalaţiile vizate.

Aceşti ruşi sunt acuzaţi de ”terorism” şi ”înaltă trădare” şi riscă până la închosare pe viaţă, potrivit FSB.

Trei dintre ei sunt minori - unul născut în 2007, iar altul în 2009, potrivit aceleiaşi surse.

Potrivit FSB, suspecţii au fost ”recrutaţi de către serviciile secrete ucrainene” cu 100-150 de euro.

Într-oo înregistrare video difuzată de presa de stat apar agenţi FSB în timp ce culcă la pământ bărbaţi tineri, pe care-i îmbarcă apoi într-o dubă albă.

Unul dintre ei este interogat în timp ce este încătuşat, cu faţa la pământ.

Altul, cu obrazul tumefiat, declară că a fost contactat pe Telegram, o mesagerie foarte populară, cu scopul de a incendia.

În aceste imagini, suspecţii evocă doar incendieri ale unor antene-relee telefonice.

Unul declară că contactul lor le-a trimis instrucţiuni pentru a fabrica explozivi cu care să comită atacuri de amploare mai mare, de exemplu vizând trebnuri.

Ei au fost arestaţi în regiunile Irkuţk, Nijni-Novgorod şi Samara, toate situate departe de frontiera cu Ucraina.

ONU nu mai are fonduri pentru a-i ajuta pe ucraineni la iarnă

Naţiunile Unite nu au fondurile necesare pentru a-i ajuta pe ucraineni în această iarnă, a avertizat, joi, la Bruxelles, Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), citat de AFP, potrivit Agerpres. Anunțul vine în contextul în care peste jumătate din capacitatea Ucrainei de a produce energie electrică a fost distrusă.

Telegram va oferi de acum autorităților informații despre utilizatorii săi

Aplicația de mesagerie Telegram va pune la dispoziția autorităților adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor vizați de mandate de percheziție sau alte cereri legale valide. Schimbarea politicii de confidențialitate „ar trebui să descurajeze infractorii”, a declarat luni directorul general Pavel Durov, informează BBC News.