Bărbat condamnat la 6 ani de închisoare pentru trafic de influență

La 10 noiembrie 2023, Judecătoria Bălți, sediul Central a pronunțat sentința într-o cauză penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție Oficiul Nord, ce vizează acțiunile unei persoane învinuită de trafic de influență.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 15 noiembrie 2023, 11:20   11
image

Cauzele penale au fost pornite în perioada lunilor septembrie - noiembrie 2020, de către Centrul Național Anticorupție în baza a trei denunțuri.

Potrivit materialelor cauzei, persoana condamnată a comis trei fapte de trafic de influență, acceptând și primind personal de la persoanele denunțătoare mijloace bănești în suma totală de 2000 euro și 2000 lei, în schimbul cărora susținea că are influență asupra angajaților Secției de Înmatriculare a Transportului și Calificarea Conducătorilor Auto Bălți, pe care îi poate determina în vederea obținerii permiselor de conducere pentru trei persoane din nordul țării.

Urmărirea penală în prezenta cauză penală a durat 3 luni, iar judecarea cauzei a durat mai bine de 2 ani. Judecata a avut loc în lipsa inculpatului deoarece în timpul judecării cauzei acesta s-a eschivat de la examinarea judiciară a cauzei penale în instanța de judecată, ultimul fiind anunțat în căutare interstatală, fiindu-i totodată aplicată o măsură preventivă sub formă de arest preventiv.

Atât în cadrul urmăririi penale cât și la etapa incipientă a judecării cauzei penale inculpatul nu și-a recunoscut vina și a pledat nevinovat.

Prin sentință din 10 noiembrie 2023, instanța l-a recunoscut vinovat pe inculpat de comiterea infracțiunilor de trafic de influență, stabilindu-i o pedeapsa definitivă prin cumul parțial al pedepselor cu închisoare pe un termen de 6 (șase) ani, cu executare acesteia în penitenciar de tip semiînchis.

Măsura preventivă sub formă de arest preventiv aplicată în privința acestuia, s-a menținut până la definitivarea sentinței.

Totodată, s-a dispus confiscarea din contul persoanei în beneficiul Statului a mijloacelor bănești în cuantum de 2000 euro și 2000 lei.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Bălți în termen de 15 zile.

Bărbat condamnat la 14 ani de închisoare pentru tentativă de omor și huliganism agravat

A fost pronunțată sentința Judecătoriei Edineț, sediul Central, pe o cauza penală remisă în judecată de către Procuratura raionului Edineț. Astfel, potrivit sentinței, un bărbat de 55 de ani, a fost recunoscut vinovat de tentativă de omor și huliganism agravat, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 14 ani cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis.