Liderul CUB face prima declarație după excluderea din cursa prezidențială: Dezamăgitor și rușinos

„Dezamăgitor și rușinos”. Așa a calificat liderul Coaliției Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a nu-l înregistra în cursa prezidențială.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 24 septembrie 2024, 17:34   298
im

Politicianul susține că au fost invalidate listele de subscripție și semnăturile colectate în 10 dintre cele 22 de raioane unde a mers grupul său de inițiativă. În același timp, liderul CUB mai notează că, în opinia membrilor CEC, datele indicate au fost scrise eronat, informațiile de identificare a persoanelor nu corespund cu cele din sistem sau cetățenii care l-au sprijinit nu aveau viză de reședință în raioanele unde se colectau semnăturile, citează realitatea.md.

„Pentru autoritatea electorală care a introdus acest sistem care permite puterii să completeze în 2 zile, folosind resursele administrative uriașe, numărul necesar de semnături, nu în stradă, așa cum am făcut noi, printre oameni, dar prin manipularea listelor cu date personale stocate de autorități, face acest sistem absurd. CEC tolerează de fapt un sistem camuflat de corupție sistemică. Acest sistem deformează opțiunile oamenilor. Cred că autorii lui nici măcar nu au testat reacțiile cetățenilor.

Mulți cetățeni au refuzat să semneze pe motiv că le cerem date cu caracter personal, cum ar fi domiciliu sau numărul buletinului de identitate, recunoscând totodată că li s-a cerut același lucru din partea mai multor partide doar să semneze pentru că datele lor erau deja inserate pe listele lor. Înțelegem astfel că toate celelalte date erau deja copiate de către unii concurenți electorali și că actualul sistem a avantajat din start partidele care controlează administrația (centrală sau locală)”, afirmă Munteanu.

Amintim că marți, 24 septembrie, CEC a încheiat procesul de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Așadar, în cursa electorală au intrat 11 concurenți, care urmează să lupte pentru funcția de șef al statului.

Tribunalul Penal Federal Elvețian menține ordinul de înghețare în privința unei vile de lux din Geneva a familiei Plahotniuc

La data de 29 august 2024, Curtea de plângeri din cadrul Tribunalului Penal Federal din Elveția a emis o hotărâre prin care a respins recursul formulat de o persoană juridică (beneficiar efectiv fiind Vladimir Plahotniuc) împotriva unui ordin de blocare emis de Ministerul Publice Confederal din Elveția asupra unui imobil deținut de familia Plahotniuc pe malul lacului Geneva în Elveția.