Igor Grosu: Chișinăul își adaptează acțiunile pentru a limita interferența Rusiei

Rusia se implică în procesul electoral din Republica Moldova prin două filiere: pe de o parte - finanțarea grupărilor criminale, iar de alta - propaganda și dezinformarea. Aceste instrumente au fost aplicate de-a lungul timpului, însă acum există o diferență, a atenționat șeful legislativului de la Chișinău, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni la Radio România Actualități.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 19 septembrie 2024, 12:08   44
IG

Oficialul dă asigurări că autoritățile vor fi consecvente și vor acționa hotărât în cazul finanțării ilegale a partidelor politice și a grupărilor criminale, dar și în cazul combaterii propagandei.

„Unica diferență pe care noi o observăm de data asta, e că au dat fardul jos și au bătut palma direct cu grupările criminale. Dacă anterior mai susțineau partide pro-ruse care păstrau o aparență de organizații politice frecventabile, acum i-au dat și pe ăștia într-o parte și miza este foarte clară pe grupările criminale organizate.”

Odată ce Kremlinul și-a schimbat tacticile, și Chișinăul își adaptează acțiunile pentru a limita interferența Rusiei. În cazul partidelor politice și a grupărilor criminale, potrivit lui Grosu, Guvernul, prin instrumentele sale, monitorizează atent cine sunt proprietarii mijloacelor de comunicare, ori cât de transparent sunt finanțate, și solicită informația în cazul în care nu sunt suficient de convingători în argumentele lor.

„Instituțiile noastre își fac bine treaba, unde trebuie - învață din mers. Periodic au loc acțiuni prin care sunt oprite canalele de finanțare. Asta nu înseamnă că ei nu încearcă să modifice tacticile, să folosească alte modalități de finanțare. Ne facem și noi treaba, învățăm din mers. Își adaptează ei tacticile, evident că le adaptăm și noi. Vom continua să descurajăm”, a menționat Igor Grosu.

La începutul lunii martie 2024, Serviciul de Informații și Securitate avertiza că, în lunile următoare, Rusia va lucra din greu la compromiterea referendumului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și la influențarea alegerilor prezidențiale. O lună mai târziu, oamenii legii au dezvăluit o schemă prin care s-a încercat introducerea ilegală în țară a unor sume mari de bani, prin intermediul unor persoane care veneau de la Moscova unde fusese creat blocul „Victorie", afiliat grupării criminale Șor. La începutul lunii septembrie au avut loc mai multe pecheziții intr-o anchetă privind finanțarea ilegală a partidelor politice și concurenților electorali afiliați condamnatului fugar Ilan Șor. Potrivit Poliției, investigația vizează și infracțiunea de spălare de bani în proporții deosebit de mari.

sursa:moldova1.md