Tribunalul Penal Federal Elvețian menține ordinul de înghețare în privința unei vile de lux din Geneva a familiei Plahotniuc

La data de 29 august 2024, Curtea de plângeri din cadrul Tribunalului Penal Federal din Elveția a emis o hotărâre prin care a respins recursul formulat de o persoană juridică (beneficiar efectiv fiind Vladimir Plahotniuc) împotriva unui ordin de blocare emis de Ministerul Publice Confederal din Elveția asupra unui imobil deținut de familia Plahotniuc pe malul lacului Geneva în Elveția.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 24 septembrie 2024, 17:47   19
Elveția

Cazul a avut la bază cererea de asistență juridică internațională formulată de Procuratura Anticorupție și Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, faptele având următoarea cronologie. 

În septembrie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a emis un mandat prin care a dispus  autorizarea punerii sub sechestru a unui bun imobil din Elveția, a cărui beneficiar efectiv este Vladimir Plahotniuc. Bunul imobil din Geneva, o vilă de lux, a fost procurat în noiembrie 2012 cu prețul 25 200 000 CHF (peste 500 milioane MDL), iar sursa banilor pentru procurarea casei de locuit, a fost o companie înregistrată în Olanda, a cărui beneficiar efectiv a fost Vladimir Plahotniuc, cu multiple transferuri ulterioare. O sumă de 26 500 000 USD a fost transferată de la compania respectivă către un cont bancar în numele lui Vladimir Plahotniuc, ulterior fiind transferată aceeași sumă către un cont bancar în numele soției acestuia în aceeași zi. Următoarea zi, o sumă de 25 200 000 CHF a fost transferată către un cont bancar în numele unei persoane juridice, a cărui beneficiar este soția lui Vladimir Plahotniuc. În aceeași zi, suma de 25 200 000 CHF a fost transferată pentru achiziția vilei pe malul lacului Geneva. 

În octombrie 2020, Procuratura Anticorupție a solicitat cooperarea Elveției în cadrul investigații ,,Frauda bancară”, privind devalizarea în perioada 2010 - 2014 a sistemului bancar al Republicii Moldova, prin sustragerea mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari din BC Banca de Economii S.A., BC Unibank S.A. și BC Banca Socială S.A., și anume aplicarea sechestrului asupra bunului menționat mai sus.

În perioada 2020-2023, Procuratura Anticorupție a pus la dispoziția autorităților elvețiene toată informația necesară procedurii aplicării sechestrului. 

La 31 martie 2023, Ministerul Public al Confederației Elvețiene a ordonat blocarea în registrul funciar a dreptului de înstrăinare a bunului menționat.

Însă, la 2 octombrie 2023, persoana juridică beneficiarul căreia este Vladimir Plahotniuc și care deține de iure dreptul de proprietate asupra vilei, a depus un recurs împotriva deciziilor autorităților elvețiene, inclusiv solicitând anularea acestora și anularea ordinului de blocare, invocând încălcări ale drepturilor sale procedurale. 

Astfel, la 29 august 2024, Tribunalul Penal Federal elvețian, a constatat că toate măsurile luate de autoritățile elvețiene au fost în conformitate cu legislația și a menținut blocarea în registrul funciar al bunului imobil vila din Geneva, respingând recursul ca fiind inadmisibil. 

Atașat mai jos găsiți traducerea neoficială în limba română a deciziei Tribunalului Penal Federal, din 29 august 2024.

De menționat, ca în cauză penală pe care a fost solicitat aplicarea sechestrului față de vila respectivă, în privința soției lui Vladimir Plahotniuc, a fost emisă ordonanță de punere sub învinuire, incriminându-i-se complicitate la spălare de bani în proporții deosebit de mari, comisă în interesul unei organizații criminale, în consecință fiind expediată o cerere de asistență juridică internațională către autoritățile elvețiene pentru a aduce la cunoștință și audierea învinuitei.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.