Sinteza CNA: Zeci de percheziții în mai multe dosare de delapidare a patrimoniului public și din bugetul unei instituții medicale și sechestre aplicate pe bunuri de peste 14 milioane de lei

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, săptămâna trecută au fost efectuate 35 de percheziții la 30 de persoane într-o schemă de obținere ilegală a terenurilor din capitală.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 7 mai 2024, 09:48   14
CNA

Un președinte al Întovărășirii Pomicole și un fost specialist al Direcției funciare a Primăriei mun. Chișinău sunt cercetați de corupere pasivă și luare de mită în cadrul acestui dosar. Totodată, alte percheziții au avut loc la directorul Spitalului de Psihiatrie din Bălți, care este vizat într-un dosar de delapidare a bugetului instituției.

La moment, 3 persoane sunt arestate în dosarele pornite de CNA. În perioada de referință, ofițerii de urmărire penală au pornit 7 cauze penale noi și 17 cauze penale au parvenit de la alte instituții.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 14 milioane de lei, săptămâna trecută, în baza delegațiilor Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). Printre acestea se numără 6 încăperi locative și 8 nelocative, 3 mijloace de transport și 8 terenuri agricole, indisponibilizate într-un dosar de spălare de bani.

Pe domeniul de prevenire a corupției, Direcția legislație a finalizat și a remis autorilor 17 rapoarte de expertiză și 15 avize pe marginea unor proiecte de acte normative, săptămâna trecută. De asemenea, au fost finalizate 5 expertize criminalistice, iar în gestiunea direcției specializate se află alte 101 de expertize. În perioada menționată au fost organizate 4 instruiri anticorupție pentru 330 de persoane. CNA notifică recepționarea a 31 de apeluri la linia națională anticorupție și 1090 de materiale înregistrate în cancelaria Centrului.