Doi veterinari cu diplome din Republica Moldova au contracte de sute de mii de lei cu statul român, dar Facultatea din Chișinău nu-i găsește în bazele de date

După chirurgul estetician Matteo Politi, ginecoloaga Raluca Bîrsan şi directoarea de la spitalul din Baia Mare, la o privire a documentelor, fenomenul diplomelor se extinde şi în breasla medicilor care tratează animalele. Libertatea.RO a descoperit doi medici veterinari din două comune maramureșene, care nu sunt găsiți de facultatea pe care susțin că au absolvit-o.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 1 august 2023, 09:18   190
image

Colegiul Medicilor Veterinari din România confirmă că cele două diplome sunt false şi spune că a sesizat Parchetul.

 Ioniţa Semeni – Marchiş și Gheorghe Dunca sunt medici veterinari în județul Maramureş, de peste un deceniu. Ambii au obţinut atestatul de liberă practică, după ce au dovedit, cu diplome de licenţă, că au absolvit Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universităţii Agrare de Stat din Republica Moldova, Chișinău. 

 Universitatea din Moldova: „Nu sunt în registre”

Numele lor „nu se regăsesc nici în ordinele de înmatriculare şi absolvire, nici în registrul de eliberare a diplomelor studenţilor – din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova”, a precizat, la cererea Libertatea prof. univ. Viorel Bostan, actualul rector al universităţii publice din Chișinău.

Rectorul a făcut verificările, la rugămintea ziarului, după ce o sursă din cadrul Colegiului Medicilor Veterinari din România a confirmat că există suspiciuni la nivelul colegiului că acele diplome sunt false.

7 ani nu s-a folosit de diploma de licenţă Primul dintre medici, Ioniţa Semeni – Marchiş, a absolvit un liceu agricol şi a lucrat, mulţi ani, ca tehnician veterinar.  Potrivit documentelor în baza cărora a devenit medic, în 1998, pe când avea 30 de ani, femeia s-a înscris la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Timp de şase ani a urmat cursurile Facultăţii de Medicină Veterinară, stă scris în documentele pe care le-a depus în România.

Contracte din bani publici de aproape un milion de lei

 În ianuarie 2021, Gheorghe Dunca şi-a deschis o firmă, SC ROZALINA MEDVET SRL, unde e unic acţionar. Anul trecut, el a încheiat un contract în valoare de 914.539 de lei cu Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Maramureş, care i-a concesionat serviciile sanitare – veterinare pentru comuna Rozavlea. Serviciile furnizate de Dunca se înscriu în Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la animale şi al celor transmisibile de la animale la om. „E vorba de campaniile obligatorii, adică de antrax, tuberculoză, bruceloză, rabie și altele, care pot pune în pericol sănătatea oamenilor”, explică sursa Libertatea, din colegiul medicilor din domeniu. E vorba de îngrijirea animalelor sătenilor, cai, vaci, oi și alte animale din gospodăriile maramureșenilor. Conform datelor de la Ministerul Finanţelor, firma lui Dunca are 3 angajaţi, iar anul trecut a obţinut un profit net de 147.967 de lei. Şi SC MED ADE VET SRL, firma înfiinţată de Ioniţa Semeni – Marchiş în 2021, a încheiat un contract cu DSV Maramureș, anul trecut. Va încasa 856.872 de lei pentru supravegherea, prevenirea şi controlul bolilor animalelor de pe raza comunei Strâmtura.  SC MED ADE VET SRL are, potrivit datelor de la Ministerul Finanţelor, 4 angajaţi, iar anul trecut a obţinut un profit net de 101.715 de lei.

Citeşte întreaga ştire: INVESTIGAȚIE. Și vacile din România sunt tratate de medici falși. Doi veterinari cu diplome din Republica Moldova au contracte de sute de mii de lei cu statul român, dar Facultatea din Chișinău nu-i găsește în bazele de date

(VIDEO) „Afacere de familie” cu iz penal, la IP Edineț. Doi polițiști implicați într-un dosar de trafic de droguri de sute de mii de lei

Doi angajați ai IP Edineț, cumnat și cumnată, dar și fratele unuia dintre ei, sunt implicați într-o schemă de trafic de droguri în valoare de 250 000 de lei, despre care a anunțat IGP acum două săptămâni. Cei trei comercializau marijuana pe teritoriul raionului Edineț și Briceni. Procurorul face trimitere la secretul anchetei, iar șeful IP Edineț susțin că unul dintre ei s-ar fi concediat înainte de a fi reținut, chiar dacă în timpul reținerii acesta purta uniforma de polițist.