(VIDEO) Cine este „șmecherul” cu Jeep, dotat cu semnale luminoase și acustice speciale, surprins pe contrasens pe o stradă din Chișinău

Acum câteva zile, redacția Autoblog.MD a fost sesizată de către un martor ocular, despre faptul că un șofer teribilist a luat-o pe contrasens și ar fi creat obstacole altor mașini implicate în trafic, făcând-o pe șmecherul la volanul unei mașini de teren care ar fi dotată cu semnale luminoase și acustice speciale.

publicat de Vadim Ungureanu
luni, 19 februarie 2024, 10:39   15014
INSP

Potrivit martorului ocular, în timp ce se deplasa pe un drum cu prioritate, în fața sa se afla un taxi căruia i-a fost creat un obstacol din partea unui alt autovehicul care se deplasa pe contrasens și nu i-a acordat prioritate. 

„La rândul meu, am refuzat să-i acord prioritate din cauza comportamentului său neadecvat, iar șoferul a folosit semnale luminoase și acustice speciale, care sunt interzise prin lege pentru automobilele civile”, susține martorul ocular pentru sursa citată mai sus.

Imaginile au fost surprinse acum câteva zile la intersecțția străzii Visarion Belinski cu strada Ion Neculce, din sectorul Buiucani al capitalei.

Potrivit surselor PulsMedia.MD, din cadrul poliției, la volanul mașinii de teren de marca Jeep, cu plăcuțe de înmatriculare HXX 128 se afla un șofer în vârstă de aproximativ 20 de ani.

Șmecherul cu semnale luminoase și acustice speciale s-a dovedit a fi nimeni altul decât fiul lui Ruslan Popa, șeful Direcției Patrulare Centru a INSP.

Ce spune Regulamentul Circulației Rutiere în privința mijloacelor speciale de semnalizare luminoasă și acustică. Punctul 38:

1) Autovehiculele cu regim de circulație prioritară trebuie să fie echipate, respectiv:

  • ale Inspectoratului General al Poliției și Serviciului de Protecție și Pază de Stat destinate escortării delegațiilor oficiale și/sau demnitarilor care beneficiază de protecție de stat – cu lumini giratorii de culoare albastră și roșie și semnal sonor special;
  • ale Ministerului Afacerilor Interne, echipelor mobile ale Serviciului Vamal, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor a Ministerului Justiţiei, Serviciului de Informaţii şi Securitate, Centrului Național Anticorupție, ambulanţelor, destinate stingerii incendiilor, serviciilor depanare ale reţelelor de gaze naturale, reţelelor termice şi electrice de contact – cu lumini giratorii de culoare albastră şi semnal sonor special.

Echiparea autovehiculelor cu regim de circulație prioritară (despre alte tipuri de autovehicule sau careva excepții nu se menționează nicăieri) cu mijloace de semnalizare specială sonoră şi luminoasă se realizează cu permisiunea Inspectoratului Naţional de Securitate Publică, în conformitate cu standardele şi normativele în vigoare.

Iar Codul Contravențional prevede pentru Exploatarea vehiculelor echipate cu dispozitive speciale de semnalizare luminoasă şi/sau sonoră fără autorizație câteva sancțiuni: amendă de la 42 la 72 de unități convenționale (2.100-3.600 lei) cu aplicarea a 5 puncte de penalizare sau cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Totodată, RCR menționează că este interzisă exploatarea vehiculului, prin retragerea plăcilor cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare, în cazurile în care acesta este echipat cu dispozitive luminoase şi sonore speciale fără autorizaţia Direcției poliției de patrulare.