INVESTIGAȚIE RISE // Agentul imobiliar de la șefia Întreprinderii de Stat MoldATSA

Pe 18 decembrie 2023, Agenția Proprietății Publice (APP) l-a numit în funcția de administrator interimar al Întreprinderii de Stat MoldATSA pe Oleg Popşoi, consilier local la Durleşti şi candidat PAS la funcţia de primar de Durlești la localele din noiembrie 2023.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 10 ianuarie 2024, 10:50   1057
tise

Numirea sa a generat discuţii, dar şi ridică multe semne de întrebare, pentru că va conduce o întreprindere de stat strategică, care este responsabilă de furnizarea serviciilor de navigație a aeronavelor ce execută zboruri în spațiul aerian al Republicii Moldova.

Scurtul său CV, publicat pe portalul durlesti.primariamea.md, nu oferă o imagine clară a activităţii lui Oleg Popşoi, 33 de ani, el indicând că a absolvit Colegiul Financiar-Bancar, în 2010, şi Institutul Internaţional de Management, în 2014, şi că a muncit în Chișinău ca administrator la restaurantul Plovdiv (2012-2015) şi la cafeneaua Foca-Loca (2015-2017), iar din 2017 este antreprenor.

Ghenadie Vasilache de la Serviciul de presă al Agenţiei Proprietăţii Publice nu a putut să ne ofere mai multe informaţii despre Oleg Popşoi, menţionând doar că el a fost numit temporar în această funcţie şi că, în scurt timp, va fi organizat un concurs pentru selectarea unui director general. Totodată, ne-a recomandat să luăm legătura direct cu Oleg Popşoi.

„Decizia de a-l numi pe domnul Oleg Popșoi temporar în calitate de administrator al întreprinderii a fost una echilibrată, deoarece întrunește toate cerințele pentru perioada de tranziție. Susținem transparența și, odată cu demararea unui concurs de angajare, APP va comunica public la subiect”, promite autoritatea publică într-un răspuns oferit ulterior.

CARIERA: DE LA PAZNIC LA ADMINISTRATOR DE CAFENEA

Peste doi ani îl găsim ca tipăritor-imprimator la firma Choice Advertising Agency SRL, la moment lichidată. Şi aici s-a reţinut doar două luni. În septembrie 2011, este angajat ca administrator de sală la Rom-Com-Cereal SRL, și ea la moment lichidată, unde munceşte 11 luni, până pe 31 iulie 2012.

Peste două luni este angajat în calitate de paznic de barieră la Întreprinderea de Stat „Protecția Solurilor şi Îmbunătăţiri Funciare”. Va munci exact o lună de zile, după care, în decembrie 2012 şi ianuarie 2013, va activa ca administrator şi administrator de sală la firma Caimanat SRL.

Peste aproape jumătate de an, este angajat în calitate de director de producţie la firma Betix-Lux SRL (cafeneaua Foca-Loca). Aici va munci doi ani şi o lună şi jumătate, până la finele lunii septembrie 2015. În acelaşi timp, în decursul lunii octombrie 2014, va fi angajat şi la Consulting Global Stock SRL, fără a fi indicată funcţia.

După anul 2015, iarăşi apare o pauză de aproape doi ani, ca, în septembrie-decembrie 2017, să muncească în calitate de consultant la agenţia imobiliară Prida Stil SRL.

În CV-ul expediat RISE Moldova, Oleg Popşoi menţionează că, din ianuarie 2016 şi până în decembrie 2019, a fost director de vânzări la agenţia Pro Imobil, dar în registrele oficiale nu apare nicio informație că el a activat acolo și că ar fi fost remunerat.

Totodată, din ianuarie 2019 şi până la finele lui 2021, menţionează că este antreprenor la Everest-Construct.

Mai departe nu există informaţii că Oleg Popşoi ar fi fost angajat oficial undeva până în decembrie 2023, când ajunge administrator interimar la Moldatsa.

VENITUL DE LA PRO IMOBIL, NEDECLARAT

L-am sunat să ne explice de ce nu a declarat niciun venit de la Pro Imobil, dar Oleg Popșoi a afirmat deja că a lucrat la această agenție doar până în 2017.

– Ați indicat în CV-ul actualizat că ați lucrat la Pro Imobil din ianuarie 2016 și până în decembrie 2019…

– Probabil că este o greșeală. O să verific și revin.

Din explicaţiile sale ulterioare, dar şi din datele dintr-un litigiu cu Serviciul Fiscal de Stat, se poate de constatat că a muncit în cadrul Pro Imobil din toamna lui 2015 şi până în vara anului 2017, perioadă în care Oleg Popşoi a încasat salariu, fără să plătească impozitele la stat, dând vina pe contabilitatea agenţiei imobiliare.

Aceste încălcări au fost depistate de Fisc, în urma unui control. „În cadrul companiei, [Popșoi] a fost numit agent de vânzări pe sectorul Buiucani. Salariul era achitat în majoritatea cazurilor în euro, fără a fi indicat aceasta în evidenţa contabilă a întreprinderii. În mediu, el primea salariu în mărime de 1.300 euro”, constată instanţa.

Totodată, în document se menţionează că din informaţia din Sistemul Informaţional al Fiscului „rezultă că venitul obţinut de către Popşoi Oleg de la SRL „Pro Imobil Grup”, în perioada octombrie 2015 – iulie 2017, nu a fost declarat la Serviciul Fiscal de Stat nici de către SRL „Pro Imobil Grup”, şi nici de către Popşoi Oleg”.

Potrivit datelor din verdict, în perioada cât a muncit pentru Pro Imobil Grup, Oleg Popşoi a încasat 27.300 de euro, sau 646.203,87 lei, iar impozitul care urma să fie achitat era de 104.227,77 lei.

În plus, Fiscul a calculat majorare de întârziere în sumă de 10.769,42 lei, amenzi de 82.482,3 lei pentru neachitarea în termen a impozitului pe venit pentru anii 2015-2017, şi 2.000 de lei pentru neprezentarea declaraţiei cu privire la impozitul pe venit pentru anii 2015-2016.

Deşi a câştigat în prima instanţă, Curtea de Apel a casat decizia, constatând, astfel, că Oleg Popşoi se face vinovat de neplata impozitelor.

Noul manager de la MoldATSA susține că a fost afectat de cele întâmplate la Pro Imobil și de faptul că a fost obligat să plătească impozite și amenzi.

„Eu, în calitate de angajat, am fost pus să plătesc impozitele pentru salariu. Având un contract de muncă cu ei, având şi un carnet de muncă pe care l-am lăsat la dânşii, dar cum l-am lăsat, aşa şi l-am luat… Fără ca ei să îl completeze.

Eu am avut de păgubit, pentru că am lăsat un job ok, unde administram o afacere, unde eram cu un salariu stabil, eu l-am lăsat pentru ceva unde mi s-a părut mai bine. Lucrând doi ani, eu m-am trezit cu datorii la stat”, a declarat Popșoi.

AVERE DIN TRANZACŢII IMOBILIARE

În toamna lui 2019, Oleg Popşoi este ales consilier local la Durleşti din partea Blocului ACUM şi depune, în decembrie 2019, declaraţia de avere şi interese, care însă este practic goală, el indicând zero venituri, niciun loc de muncă și un autoturism Toyota Prius, dobândit în 2018. Aceeaşi situaţie şi în declaraţia anuală pentru 2019, deşi acolo apar deja trei autoturisme Toyota, fiecare cu valoarea de 100 de mii de lei.

În declaraţia de avere şi interese pentru anul 2020, indică un venit de 4.400 lei din activitatea de consilier local şi o indemnizaţie pentru copil de 42 de mii de lei, primită de soţia sa Xenia. În declaraţie apare deja şi un camion Ford, fabricat în 2011, dar dobândit în 2020, estimat la 80 de mii de lei.

Totodată, declară că deţine câte ½ din două loturi de teren: unul de 14,1 hectare, estimat la 281.196 lei, iar al doilea de 0,601 hectare, evaluat la 283.370 lei.

Pentru anul 2021, în afară de indemnizaţia de consilier local de 7.300 lei, declară şi un venit de 600 de mii lei din vânzarea unor bunuri imobile. Astfel, din declaraţie dispar cele două terenuri intravilane indicate în declaraţia pentru anul 2020, dar şi cele două automobile.

În schimb apare un mic lot intravilan de aproximativ trei ari, estimat la 140.000 lei, şi ½ dintr-o casă de 123,7 metri pătraţi, în declarația de avere indicând că este evaluată la jumătate de milion de lei și că are o valoare de piață de 600 de mii de lei (ceva mai mult de 30 de mii de euro), cu specificaţia că a construit-o personal.

Datele din registrele cadastrale relevă că el a intrat în posesia imobilului în 2021. Imobilul este amplasat pe o stradelă de la periferia oraşului Durleşti. În zonă, pentru astfel de imobile nefinalizate, agenţiile imobiliare cer preţuri de 2-3 ori mai mari, iar casele finalizate costă şi de 5-6 ori mai mult.

În declaraţia pentru anul 2022, nu indică însă niciun venit din activitatea de consilier local, dar în schimb declară 60 de mii de lei din vânzarea unui automobil şi 493.082 lei din vânzarea unui imobil. La fel, declară indemnizația de 151.600 lei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate şi venituri de 485.482,44 lei din tranzacţii imobiliare, obţinute de soţia sa.

În declaraţie apare că deţine ½ dintr-un lot agricol de 28 de ari, estimat la 60 de mii de lei, şi un autoturism Renault, fabricat în 2015, dar dobândit în 2023 și evaluat la 200 de mii de lei.

Aici precizăm că toate declaraţiile depuse până în 2022 sunt urcate pe portalul Autorității Naționale de Integritate (ANI) cu numele greșit de Popuşoi, și nu Popşoi. Deja în declaraţia pentru anul 2022 depusă după ce a fost ales consilier la Durlești, este indicat numele corect de Popşoi.

Am luat legătura cu el pe 27 decembrie 2023, pentru a-l întreba despre neconcordanţele din declaraţiile de avere. El a propus iniţial să ne întâlnim, pentru a ne oferi explicaţii referitor la CV-ul său. Ulterior ne-a expediat noul său CV.

Cât despre semnele de întrebare ce rezultă din declaraţiile de avere, Popşoi a spus că acestea au fost făcute în calitate de consilier local, iar în scurt timp va depune declaraţia de avere în calitate de administrator al MoldATSA.

„În declaraţia de avere, Dvs. nu aveţi cum să aveţi semne de întrebare, pentru că este depusă în calitate de consilier. În calitate de administrator interimar, urmează să depun după ce primesc semnătura electronică. Mai aştept careva răspunsuri şi concretizări de la Serviciul Fiscal de Stat pentru a fi introduse”, a precizat managerul.

CONTROVERSE ŞI NECONCORDANŢE

Datele consultate de RISE Moldova relevă că, în declaraţia de avere pentru anul 2019, Popşoi nu a inclus veniturile de 104.037 de lei încasate de soţia sa de la Orange Moldova. La fel, el nu a inclus în declaraţiile de avere şi conturile bancare. În discuţia cu reporterul RISE Moldova, el s-a arătat surprins de faptul că ar avea conturi bancare. „Cred că e o scăpare”, a răspuns el.

Cât despre faptul că nu a inclus în declaraţii cota deţinută în firma Everest-Construct, Popşoi spune că aceasta nu a avut niciun rulaj. „E zero toţi anii aceştia. Eu credeam că e deja radiată”, a afirmat Oleg Popşoi.

Într-adevăr, firma, fondată în 2017, cu domenii de activitate precum dezvoltare imobiliară şi lucrări de construcţii şi un capital de 100 de lei, nu a avut activitate economică în ultimii ani, dar are restanţe la bugetul local. Datele accesate pe site-ul Biroului Naţional de Statistică relevă că, pentru anul 2022, firma Everest-Construct nu a prezentat situaţiile financiare, iar datele pentru 2021 arată că a avut cheltuieli administrative de doar 8.800 lei şi pierderi în aceeași sumă. În anii 2019-2020, a raportat zero cheltuieli şi venituri, iar cel mai bun rezultat a fost în 2018 – profit de 35.800 lei.

După discuţia telefonică cu reporterul RISE Moldova, pe pagina ANI a apărut declaraţia de avere rectificată, iar pe 3 ianuarie 2024 apare şi declaraţia pentru 2022 făcută deja ca administrator interimar al MoldATSA, în care Oleg Popşoi a inclus şi cota de 50% în firma Everest-Construct. Dar în ea aşa şi nu apare informaţia că, în 2022, a încasat un venit de 10 mii de lei de la firma Nagoltrans. Aceasta este o companie specializată în prestarea serviciilor de închiriere a automobilelor.

Oleg Popşoi susţine, însă, că nu a lucrat s-au prestat careva servicii pentru această firmă, dar anterior a pierdut un litigiu în instanţă cu Nagoltrans, după ce a închiriat un automobil, compania pretinzând plata unei datorii. Dar aceasta a fost încă în anul 2017.

sursa: rise.md

A înjunghiat un bărbat pe o stradă din raionul Ungheni. Făptuitorul, condamnat la închisoare

Procuratura raionului Ungheni anunță că, printr-o sentință, recent pronunțată de Judecătoria Ungheni, un bărbat în vârstă de 45 de ani din raionul Ungheni, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

(DOC) Corupție cât duce „trenul solidarității” la CFM? Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cere anularea procesului-verbal de recepție finală

Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cu care se lăuda acum doi ani, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, dar și pentru care Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro, solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.

ANCHETĂ | Țeapă la cel mai înalt nivel. Investitori din România, ținuți pe tușă de autorități, după ce au cumpărat un imobil în centrul Capitalei

Și-au cumpărat un imobil de milioane, dar n-au voie să se atingă de el. Asta a pățit o companie cu capital românesc, care a intrat în posesia unei clădiri amplasată în inima Capitalei. De mai bine de doi ani, nu poate face nimic și stă cu investiția înghețată, deoarece terenul pe care se află imobilul este, în continuare, în proprietatea statului, iar lupta cu birocrația moldovenească s-a dovedit a fi mult mai grea decât părea.