(DOC) Corupție cât duce „trenul solidarității” la CFM? Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cere anularea procesului-verbal de recepție finală

Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cu care se lăuda acum doi ani, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, dar și pentru care Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro, solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 16 februarie 2024, 14:59   2772
Spînu

„Trenul solidarităţii! În doar două luni, construit de la 0, tronsonul de cale ferata Basarabeasca-Berezino s-a dat în exploatare”, anunța în vara anului 2022 fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, pe canalul său de Telegram.

sursa: TG // Andrei Spînu

La aproximativ doi ani de la darea în exploatare a căii ferate cu care se lăuda Andrei Spînu, supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare SRL VIAAB ENGINEERING, la începutul lunii februarie curent, la aproximativ doi ani de la darea în exploatare a tronsunului de cale ferată sus menționat, a expediat o scrisoare în adresa Căii Ferate a R.Moldova prin care solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.

Scrisoarea expediată de VIAAB ENGINEERING către CFM

Directorul companiei VIAAB ENGINEERING, Andrei Buraga, a refuzat să ne spună care au fost motivele ce au stat la baza solicitării făcând trimitere la contractul pe care îl are cu CFM.

Totodată, Buraga a mai declarat că nu ne poate confirma veridicitate documentului în posesia căruia a intrat redacția PulsMedia.MD, ba chiar s-a arătat deranjat de faptul că a ajuns actul la noi.

„Nu știu despre care scrisoare este vorba, pentru că eu la CFM am trimis mai multe scrisori. Solicitați informații de la cancelaria lor, eu nu vă pot comunica nimic pentru că sunt parte în contractul pe care îl avem cu CFM”, susține Buraga.


Sursele PulsMedia.MD din cadrul CFM susțin că motivul solicitării venite la CFM de la VIAAB ENGINEERING ar fi din cauza unor scheme de corupție în spatele cărora s-ar afla nimeni altul decât noul șef interimar al CFM, Serghei Tomșa, care în acea perioadă deținea funcția de vicedirector al CFM.

„O dată cu inițierea reconstrucției tronsonului de cale ferată Basarabeasca-Berezino, CFM urma să contracteze servicii de proiectare și de stabilire a devizului de cheltuieli. De acest lucru era responsabil Serghei Tomșa în calitate de vice director pe Infrastructură și președintele unității de implementarea proiectului. În momentul în care au încercat să întocmească procesul-verbal de recepție finală, Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică le-ar fi cerut celor de la CFM prezentarea documentației de proiect și a devizului de cheltuieli, dar ia-le de unde nu-s”, susține interlocutorul nostru care a solicitat să-i fie păstrat anonimatul.


Acesta mai spune că președintele unității de  implementare a proiectului, care atunci era noul șef interimar al CFM, Serghei Tomșa, nu le-ar fi făcut.

„Totuși, ca prin minune a fost întocmit procesul final de recepție a lucrărilor. Acum SRL VIAAB ENGINEERING, ca supraveghetor tehnic al lucrărilor cunoscând despre faptul că nu există un deviz de cheltuieli, iar procesul-verbal de recepție finală a lucrărilor a fost întocmit cu încălcări grave, a solicitat anularea acestuia cu reconvocarea comisiei”, mai spune sursa noastră


În încercarea de a obține o confirmare a celor declarate de către sursă, l-am sunat pe șeful adjunct al Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică, Sergiu Chircu, însă acesta susține că nu-și aduce aminte dacă au fost sau nu prezentate de către CFM documentația de proiect și a devizului de cheltuieli.

Totodată, solicitată telefonic, Tatiana Priscu, șefa Direcției supraveghere tehnică și controlul calității construcției drumurilor din cadrul INST, la fel ne-a declarat că nu cunoaște cazul, dar ne-a asigurat că se va documenta și va reveni cu un răspuns, însă până la publicarea materialului nu l-am primit.

De altă parte, șeful interimar al CFM, Serghei Tomșa, într-o discuție telefonică cu reporterul PulsMedia.MD confirmă existența solicitării venite din partea VIAAB ENGINEERING, dar susține că nu a făcut cunoștință cu ea, nu știe care sunt motivele, dar nici despre ce este vorba, asta deși pe actul examinat de noi este semnătura acestuia. ( n.r. la CFM pentru semnături sunt codificate cu litere, iar NZIT care este marcat pe scrisoare ar fi codul lui Tomșa)

„A venit o scrisoare de la ei, dar eu încă nu am văzut-o și nu vă pot spune la ce se referă. Scrisoarea se află în secția administrativă. Urmează deja săptămâna viitoare să convocăm o ședință în care vom examina scrisoarea”, susține Tomșa.


Tomșa a negat că el ar fi fost președintele unității de implementare a proiectului „Basarabeasca-Berezino” pentru că: „Eu sunt inginer, dar nu proiectant”.

Amintim că atunci când a fost dat în exploatare tronsonul de cale ferată Basarabeasca-Berezino, în comunicatul remis presei de către Guvern, se menționa că redeschiderea acestuia va permite țării noastre să exporte și să importe mărfuri pe cale feroviară prin portul dunărean Ismail, din Ucraina.

Lucrările de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino au fost lansate în iunie curent, în urma semnării Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova și Ministerul Infrastructurii al Ucrainei cu privire la dezvoltarea conexiunilor feroviare. Acest segment feroviar a fost demontat, pe teritoriul Ucrainei, în anul 1997. Construcția tronsonului a fost efectuată pe o lungime de aproximativ 23 de km. Din aceștia, 1,2 km de cale ferată au fost construiți pe teritoriul Republicii Moldova. Pentru reconstrucția segmentului feroviar din țara noastră, Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro”, se arată în comunicat.


Andrei Spînu scria în August 2022 că construcția tronsonului a fost efectuată pe o distanță de 23 de km, dintre care 1,2 km de cale ferată au fost construite pe teritoriul R.Moldova, dar și că redeschiderea acestuia va permite țării noastre să exporte și să importe mărfuri pe cale feroviară prin portul dunărean Ismail, din Ucraina.

Amintim că săptămâmna aceasta, fostul șef al CFM, Oleg Tofilat, a declarat că situația la CFM a început să se agraveze după august 2022, când a început să scadă tranzitul din Ucraina, odată cu redeschiderea portului de la Odesa. Pierderile estimative al CFM au constituit 147,7 milioane de lei în anul 2023.

A înjunghiat un bărbat pe o stradă din raionul Ungheni. Făptuitorul, condamnat la închisoare

Procuratura raionului Ungheni anunță că, printr-o sentință, recent pronunțată de Judecătoria Ungheni, un bărbat în vârstă de 45 de ani din raionul Ungheni, a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunii de vătămare intenționată gravă a integrității corporale sau a sănătății, stabilindu-i-se pedeapsa sub formă de închisoare pe un termen de 5 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

ANCHETĂ | Țeapă la cel mai înalt nivel. Investitori din România, ținuți pe tușă de autorități, după ce au cumpărat un imobil în centrul Capitalei

Și-au cumpărat un imobil de milioane, dar n-au voie să se atingă de el. Asta a pățit o companie cu capital românesc, care a intrat în posesia unei clădiri amplasată în inima Capitalei. De mai bine de doi ani, nu poate face nimic și stă cu investiția înghețată, deoarece terenul pe care se află imobilul este, în continuare, în proprietatea statului, iar lupta cu birocrația moldovenească s-a dovedit a fi mult mai grea decât părea.