Cine sunt avocatele luate la puricat de CNA. Cea reținută face parte din Consiliul Uniunii Avocaților

Cele două avocate care au fost vizate în perchezițiile CNA, după ce una ar fi denunțat-o pe alta, s-au dovedit a fi de la Baroul de Avocați Bălți, una dintre ele fiind și membră a Consiliului Uniunii Avocaților, susțin sursele PulsMedia.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 31 ianuarie 2024, 16:43   4427
avocate

Ofițerii CNA au efectuat percheziții la domiciliul celor două avocate, una dintre ele fiind reținută pentru 72 de ore, iar cea care a făcut denunțul ar fi fost plasată în arest la domiciliu.

Avocata reținută s-a dovedit a fi Iana Lichii, din cadrul Baroului de Avocați Bălți, care în luna mai a anului trecut a fost desemnată în calitate de reprezentant, pentru un mandat de doi anu, în cadrul Consiliului Uniunii Avocaților, Comisiei de cenzori, dar și în cadrul Comisiei pentru Etică și Disciplină. 

Într-un interviu acordat pentru presa locală acum două luni, Lichii declara că a ales să fie avocat, deoarece a fost motivată de către tatăl ei care este avocat de o viață, Dânsa consideră că un avocat ca să câștige mai multe procese în judecată trebuie să dea dovadă în primul rând de profesionalism, în al doilea rând de studierea practicii judiciare, să fie încrezut în forțele sale, dar și să să aibă abilitate oratorică

„Implementare reformei în justiție este una principalele premise pentru R.Moldova. Prin reforma în justiție tindem să ajungem la un sistem de justiție eficient, echitabil, imparțial și transparent”, mai declarase Ina Lichii în cadrul aceluiași interviu.

Aici este de menționat că tatăl Ianei Lichii, avocatul Boris Lichii, este membrul Comisiei de Licențiere din cadrul Uniunii Avocaților din R.Moldova.

Cea de a doua avocată vizată în acțiunile de urmărire penmală ale CNA, tot ea fiind și cea care a făcut denunțul, potrivit surselor ar fi Cătălina Galușca.

Gălușca a apărut în vizorul opiniei publice în anul 2021, după ce ONG-urile de media au condamnat atacurile lansate de către avocată la adresa redacției „SP”,  după publicarea unui articol despre încălcările comise de către un conducător auto care executa neregulamentar manevre în jurul bradului din orașul Bălți.

Potrivit declarației semnată de către ONG-urile de media, la scurt timp după apariția articolului, Cătălina Galușca i-a expediat reporterei „SP” un mesaj, solicitându-i să excludă din articolul publicat înregistrarea video cu mașina ce-i aparține și amenințând că va acționa redacția în instanța de judecată. (Citat: Я подаю на ваше издательство в суд. Немедленно уберите видео в сегодняшнем номере с моей машиной. Я – в ярости! Это разглашение персональных данных, что наказывается по закону! Я засужу издание по полной программе!!!) – Traducere în nota de subsol[1]

„Avocata l-a contactat și pe redactorul „SP”, reiterând intenția de a-i acționa în judecată, fapt care, potrivit Cătălinei Galușca, se va solda cu încetarea activității instituției mass-media. (Citat: Вы сделали очень плохую вещь, плохую, я считаю, для вашего издания, которое я вам просто обещаю, что я его закрою.) – Traducere în nota de subsol[2]Ulterior, retorica sfidătoare a Cătălinei Galușca a evoluat, avocata apelând la amenințări de ordin personal adresate reporterei „SP”. În mod evident, calitatea de avocat și, implicit, cunoștințele profesionale pe care le deține au sporit impactul amenințărilor venite din partea ei”, se arată în declarație.

Amintim că potrivit unui comunicat al CNA, remis astăzi presei,  s-a constatat că bănuita, cunoscând despre faptul că denunțătoarea are o problemă cu fiul său, arestat într-un dosar penal, ar fi convins-o pe aceasta că, prin intermediul unei terțe persoane, poate determina judecătorii să modifice măsura în privința învinuitului în una non-privativă de libertate. În schimbul acestui serviciu, avocata ar fi pretins și primit 1000 de euro. 

Ulterior, a fost pronunțată decizia în privința fiului denunțătoarei, acesta fiind plasat în arest la domiciliu.  

(AUDIO) „Da, s-a făcut de rușine la Curte”. Avocată denunțată de o colegă de a sa la CNA

Sinteza CNA: Două persoane, reținute într-un dosar de trafic de influență și un angajat vamal este cercetat pentru acte de corupție

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, doi chișinăuieni au fost reținuți, iar ulterior arestați, într-un dosar de trafic de influență. Bănuiții ar fi promis că pot determina persoane publice să amâne examinarea unei cauze penale și au pretins de la denunțător 8000 de euro.