Judecătoarea Angela Bostan a picat evaluarea reluată. Comisia Pre-Vetting: „Nu întrunește criteriul de integritate financiară”

Angela Bostan a picat evaluarea reluată pentru funcția de membră în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Comisia Pre-Vetting a anunțat că judecătoarea nu a promovat evaluarea reluată, deoarece nu întrunește criteriul de integritate financiară. Decizia a fost transmisă astăzi candidatei și CSM, instituția responsabilă de organizarea concursului.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 3 ianuarie 2024, 14:23   638
Bostan

Potrivit Comisiei Pre-Vetting,  decizia cu privire la evaluarea reluată va fi făcută publică doar cu acordul candidatei. Astfel, Angela Bostan are la dispoziție 48 de ore să informeze Comisia dacă acceptă sau se opune publicării. În lipsa notificării, decizia va fi plasată pe pagina web a Comisiei, într-o formă depersonalizată, în limbile română și engleză.

Candidata nu a fost audiată în cadrul evaluării reluate, întrucât Comisia a luat decizia de promovare, în conformitate cu art. 19 lit. c) din Regulamentul de organizare și funcționare al Comisiei.

Judecătoarea Angela Bostan a fost evaluată repetat după ce, la 1 august 2023, Curtea Supremă de Justiție a anulat mai multe decizii de evaluare a Comisiei Pre-Vetting și a dispus re-evaluarea candidaților. 

Din cei 21 de candidați în proces de re-evaluare, o candidată a promovat, patru nu au promovat evaluarea reluată, iar doi candidați s-au retras din concurs în timpul evaluării reluate. În prezent, Comisia desfășoară evaluarea reluată a 14 candidați pentru funcția de membru în CSM.

Fost director al SPPS, deferit justiției pentru abuz de putere

Procuratura Anticorupție a finalizat urmărirea penală și a expediat în instanța de judecată pentru examinare în fond, cauza penală de învinuire a unui fost director al Serviciului Protecție și Pază de Stat, fiindu-i incriminată săvârșirea a două capete de acuzare de abuz de putere.

Bărbat condamnat pentru trafic de influență pretinsă asupra unui procuror

Judecătorul din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat sentința în cauza penală deferită justiției de către Procuratura Anticorupție, ce vizează acțiunile unui tânăr, învinuit de săvârșirea infracțiunii de trafic de influență. Cauza penală respectivă a fost pornită în ianuarie 2023 de către Centrul Național Anticorupție.