Turnul de vânt din Stroiești, unul din cele 10 obiective din patrimoniul cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”

Turnul de vânt din Stroiești (stânga Nistrului) face parte din cele 10 obiective din patrimoniul cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

publicat de Anatol Chirilov
sâmbătă, 30 septembrie 2023, 14:01   44
Turn

Situat pe o stâncă înaltă și abruptă, dar cu o priveliște uluitoare spre râul Nistru, monumentul nu este doar un punct de referință arhitectural în zonă, dar și o atracție pentru turiști. Turnul are o înălțime de cinci metri, acesta a fost construit și cioplit din piatră în anul 1870, în memoria lui Peter Wittgenstein. De-a lungul anilor, una dintre coloane a fost grav deteriorată și prezenta pericol pentru vizitatori. 

În 2020 turnul de vânt a fost selectat de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD pentru restaurare și conservare. Lucrările de conservare au fost destul de complicate, deoarece nu există acces pentru mașini și echipamente, ceea ce a necesitat o abordare atentă și foarte multă muncă manuală. Cu toate acestea, a fost instalată o carcasă metalică unică pentru a asigura siguranța și stabilitatea în timpul lucrărilor de restaurare. Astfel, întreaga structură a fost stabilizată și una dintre coloane, cea mai deteriorată, a fost înlocuită. Carcasa metalică urmează să fie înlăturată în primăvara anului 2024, iar până atunci urmează să fie efectuate monitorizări regulate. 

A fost ales cel mai remarcabil inventator din Republica Moldova

Academicianul Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova a fost distins cu prestigiosul Premiu al Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil".