Turnul de vânt din Stroiești, unul din cele 10 obiective din patrimoniul cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”

Turnul de vânt din Stroiești (stânga Nistrului) face parte din cele 10 obiective din patrimoniul cultural restaurate cu sprijinul programului UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD Moldova.

publicat de Anatol Chirilov
sâmbătă, 30 septembrie 2023, 14:01   70
Turn

Situat pe o stâncă înaltă și abruptă, dar cu o priveliște uluitoare spre râul Nistru, monumentul nu este doar un punct de referință arhitectural în zonă, dar și o atracție pentru turiști. Turnul are o înălțime de cinci metri, acesta a fost construit și cioplit din piatră în anul 1870, în memoria lui Peter Wittgenstein. De-a lungul anilor, una dintre coloane a fost grav deteriorată și prezenta pericol pentru vizitatori. 

În 2020 turnul de vânt a fost selectat de programul UE „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD pentru restaurare și conservare. Lucrările de conservare au fost destul de complicate, deoarece nu există acces pentru mașini și echipamente, ceea ce a necesitat o abordare atentă și foarte multă muncă manuală. Cu toate acestea, a fost instalată o carcasă metalică unică pentru a asigura siguranța și stabilitatea în timpul lucrărilor de restaurare. Astfel, întreaga structură a fost stabilizată și una dintre coloane, cea mai deteriorată, a fost înlocuită. Carcasa metalică urmează să fie înlăturată în primăvara anului 2024, iar până atunci urmează să fie efectuate monitorizări regulate.