RISE: Matrioșka lui Șor pentru a salva Kremlinul

Companiile oligarhului fugar Ilan Șor, create luna trecută la Moscova împreună cu guvernul rus, sunt folosite pentru a ocoli sancțiunile internaționale impuse Federației Ruse după ce a invadat pe scară largă Ucraina în februarie 2022.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 10 octombrie 2024, 22:14   429
RISE

Noile firme paravan, administrate de Ilan Șor, se pregătesc să intre pe piața financiară internațională, angajând juriști care vorbesc engleza. „Suntem o companie tânără, cu obiective extrem de ambițioase atât în Rusia, cât și în străinătate. Scopul nostru este să oferim servicii pentru decontări comerciale internaționale la nivel global”.

Miza lor este să lanseze un sistem special de plăți prin care firmele rusești să rămână active pe piața externă în ciuda presiunii „sancțiunilor anti-rusești”, scrie RISE.MD.

Ilan Șor a înființat luna trecută patru noi companii rusești, așa cum a arătat recent RISE Moldova, iar în noua lui schemă financiară este implicată și banca de stat Promsvyazbank (PSB), desemnată de Vladimir Putin să finanțeze complexul militar al Rusiei.

Această bancă rusească este utilizată și de oligarhul moldovean pentru a cumpăra alegătorii care trebuie să spună „Nu” la referendum de săptămâna viitoare și să voteze pentru candidatul al cărui nume le va fi trimis de la Moscova prin aplicația Telegram. Procurorii Anticorupție susțin că doar luna trecută au fost transferate din Rusia 15 milioane de dolari prin PSB în conturile a zeci de mii de moldoveni.

Procuratura Anticorupție, împreună cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, au anunțat la începutul acestei luni că au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei anchete penale privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali. Anchetatorii susțin că persoanele afiliate organizației criminale conduse de Ilan Șor au fost instruite să recruteze oameni pentru a participa la alegeri în schimbul unor sume de bani.

Însă, procurorii și poliția nu a spus nimic despre noile firme ale lui Șor, identificate de RISE Moldova. Detalii, AICI.

Aparent, la început erau doar patru noi firme create luna trecută de Șor, dar noi detalii și comunicate oficiale de ultimă oră arată că ele urmează să joace un rol-cheie în dejucarea sancțiunilor internaționale impuse de Occident atât împotriva lui Șor, cât și a băncii Kremlinului.

Una dintre cele patru este А7, o societatea comercială care se prezintă drept un holding specializat în prestarea serviciilor financiare, împrumuturi și alte tipuri de credite. Șor deține 51% din companie, iar restul de 49% îi revine băncii PSB. Luna trecută, oligarhul moldovean și banca rusească PSB au înființat alte două companii-fiice cu nume asemănătoare: A71 și A7-Agent SRL.

Cea de-a patra firmă, înființată tot în septembrie, se numește Timefinance OOO, înregistrată într-un zgârie-nori din districtul financiar Moscow City, aflat la aproximativ 5 km de Piața Roșie.

NOUL SISTEM DE PLĂȚI DE LA MOSCOVA
Compania-mamă A7, la care oligarhul fugar Ilan Şor este asociat cu PSB va dezvolta o schemă financiară pentru a evita regimul sancțiunilor internaționale.

PSB a fost sancționată la scurt timp după invazia Rusiei în Ucraina, iar Ilan Șor a fost inclus ulterior în lista sancțiunilor pentru activități de destabilizare a țării, dar și pentru implicarea în „Frauda bancară” din Moldova.

cum două zile, PSB a anunțat lansarea unui nou sistem de plăți internaționale pentru companiile rusești care fac afaceri cu parteneri din alte țări. Detalii, AICI

Mecanismul unic de decontare implementat de bancă va sprijini participanții ruși la activitățile economice externe și partenerii lor comerciali în condițiile presiunii sancțiunilor anti-rusești. Platforma de decontări transfrontaliere a PSB asigură executarea la timp și fără întreruperi a tuturor plăților aferente contractelor de comerț exterior ale companiilor rusești”, susține banca rusească.

Mihail Dorofeev, vicepreședintele PSB, afirmă că sistemul financiar dezvoltat de PSB va asigura continuitatea operațiunilor transfrontaliere ale importatorilor și exportatorilor ruși:

Pentru realizarea acestui proiect, banca a utilizat dezvoltările sale unice de infrastructură, experiența acumulată în participarea la proiectele de dezvoltare guvernamentală și amploarea implicării în sistemul financiar și economia țării”.

Potrivit băncii rusești, toate operațiunile de pe platforma de decontare transfrontalieră sunt efectuate „folosind instrumente ale pieței financiare prin intermediul unei companii special create de bancă, A7”.

Deși PSB nu a dezvăluit detalii despre acest nouă mecanism de plată și cum la modul practic va funcționa, pe site-ul A7, compania își promovează serviciile financiare: Cambie (un document financiar folosit în tranzacții, prin care o persoană promite să plătească o sumă de bani unei alte persoane la o dată viitoare – n.r.), obligațiuni și „plăți internaționale”, care pot include transferuri bancare.

Compania A7 folosește și aurul ca element de promovare. În denumirea site-ului apare cuvântul „aur” în engleză (a7goldinvest.ru), iar primul logo de pe pagina web includea două lingouri de aur. După câteva zile, firma cu capital de stat a făcut rebranding, a pus însă accent pe plățile internaționale.

Vladislav Varshavsky, managerul firmei de avocatură rusești Varshavsky and Partners, admite că aici va fi folosită o metodă de lucru supranumită „plic”, scrie Moscow Times. Avocatul explică metoda: „Ideea este că banii nu trec de fapt granița, așa că autoritatea de reglementare a unei țări neprietenoase nu poate urmări circulația banilor din Rusia”.

Stas Madan, director de programe la centrul Expert-Grup susţine că „depistarea tuturor tranzacțiilor ce au loc cu scopul ocolirii sancțiunilor impuse Rusiei poate fi o provocare chiar și pentru regulatorii din statele cu cele mai mari resurse”.

„Evident, Republica Moldova este mai vulnerabilă în acest sens și nu putem exclude derularea unor scheme care să dea banilor aparențe legale. Mai ales că vorbim de aceeași bancă asociată cu grupul criminal Șor și mituirea alegătorilor din țara noastră. În același timp, asemenea servicii precum cele propuse de PSB prin intermediul companiei noi create în mod normal impun discreție pentru a nu spori vigilența celor care le monitorizează. Respectiv, nu este exclus că acest serviciu nu este decât o fumigenă. Mai ales că într-o dictatură marca Putin contează în primul rând ce cred oamenii, dar nu care este adevărul”, a declarat, pentru RISE Moldova, economistul.

Am descoperit că noul holding A7, în care Șor este înfrățit cu banca rusească, face deja angajări, iar recrutările vizează următoarele funcții: jurist și șef al departamentului de suport pentru servicii corporative. Firmă oferă salariu atractiv, asigurare medicală și condiții de lucru în zone prestigioase din Moscova.

Reporterii RISE Moldova au aflat că Ilan Șor s-a asociat prima dată cu guvernul rus în vara acestui an. Împreună cu corporație de stat VEB.RF, sancționată internațional și deconectată de la sistemul de plăți interbancare SWIFT, au fondat compania Exim International, specializată în „cercetarea de piață și activități de cercetare a opiniei publice”. Preşedinte al Consiliului de Administraţie al VEB.RF este Vladimir Putin.

Ilan Șor nu ne-a răspuns la apeluri și mesajele noastre, trimise prin telegram.

CETĂȚENIILE LUI ȘOR

Ilan Șor este cetățean al Republicii Moldova, al Israelului și, din acest an, al Federației Ruse, potrivit registrului companiilor de la Moscova.

Asta deși la începutul acestui an autoritățile ruse le-au răspuns polițiștilor moldoveni că Ilan Șor „nu este cetățean rus și că ultima dată a fost înregistrat cu ieșire din Federația Rusă la data de 27.12.2014”.

Extrasul comercial al firmei A7 demonstrează că oligarhul Ilan Șor este cetățean al Federației Ruse.

Este căutat internațional de Interpol pentru a fi arestat și extrădat la Chișinău, unde a fost condamnat de Curtea de Apel la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Dosarul lui se află în examinare la Curtea Supremă de Justiție.

Autoritățile susțin că Șor s-a ascuns în Israel, însă începând cu luna noiembrie 2023, oligarhul a avut mai multe vizite la Moscova, asta până să se stabilească acolo.

Informațiile operative arată că oligarhul moldovean a călătorit dintr-o țară în altă, însă de multe ori fără a lăsa urme. Potrivit bazei de date a Poliției de Frontieră din Moldova, oficial, Șor ar trebui să se afle în Moldova.

„Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către Ilan Șor a avut loc la data de 17.08.2018, pe sensul de intrare în Republica Moldova”, susțin autoritățile.

INVESTIGAȚIE RISE: Omorul la comandă din sectorul Rîșcani, în urma căreia un cetătean turc a fost ucis ar fi conectat cu o serie de asasinate care au avut loc în ultimele luni în Barcelona și Londra

Seria sângeroasă de trei luni a început pe străzile din Barcelona, Spania, în luna mai. Un cetățean turc care lua prânzul într-un cartier popular de pe litoral s-a ridicat de la masă și a plecat după ce a primit un telefon. La scurt timp, el a fost împușcat mortal de un asasin care a fugit de la fața locului, scrie RISE Moldova.