(AUDIO) The Insider: Igor Gorgan, ex-șef al Marelui Stat Major al Armatei Naționale, informator GRU. „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni”

The Insider a avut acces la corespondența Telegram a fostului șef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, cu curatorul său din serviciile secrete ruse GRU, colonelul Alexei Makarov.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 5 iunie 2024, 11:24   2531
Gorgan

Gorgan a raportat în mod regulat despre situația politică internă din R.Moldova, dar și a transmis date despre vizitele reprezentanților Ministerului ucrainean al Apărării, care au cumpărat echipament militar și obuze pentru forțele armate. 

 „Legătura moldovenească” a funcționat în Statul Major până la sfârșitul anului 2021, când președintele Maia Sandu l-a demis. 

Sursa citată mai scrie că în ajunul expulzării în masă a diplomaților spioni ruși din Moldova, în iulie 2023, Gorgan s-ar fi ales cu un loc de muncă la ONU, folosind vechile sale legături în Ministerul Apărării al Moldovei.

Gorgan rămâne un informator important pentru GRU.

Igor Gorgan și Alexey Makarov au început avea contacte deosebite de active în aprilie 2022, adică după începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Întâlnirile confidențiale aveau loc mai ales în cafenelele din Chișinău sau la pescuit: 

„Mă pot întâlni cu oricine, sunt un om de acțiune, trebuie să merg mai repede înainte!!! Trebuie să mergem la pescuit și să discutăm totul! Trăim vremuri istorice! Și trebuie să facem această poveste!” – scrie în una din scrisorile generalului moldovean.

Judecând după aceste rapoarte, GRU a fost deosebit de interesat de ce arme cumpăra Kievul de la țările vecine, inclusiv Moldova. Generalul Gorgan raportează imediat:

 „Ukroboronexport ucrainean încearcă să cumpere din Moldova (sau să ia cu ajutorul „partenerilor”) 6 Mig-29, care se află în Mărculești. Ei insistă foarte tare... În timp ce avioanele sunt pe loc. Vor să efectueze operațiunea printr-o companie-paravan din Emiratele Arabe Unite în viitorul apropiat.”

sursa: The insider


În aceeași zi, un alt mesaj: „Trenuri cu combustibil merg de pe teritoriul Moldovei, și anume din satul Etulia, până în localitatea ucraineană Reni. Trenul cu combustibil se deplasează doar noaptea și stă nemișcat ziua pentru a nu deveni o țintă a Forțelor Aerospațiale Ruse.”

„Mulțumesc”, răspunde colonelul Makarov.

Următorul mesaj adresat curatorului nu a întârziat să sosească: „Ucrainenii se plimbă pe lângă Ministerul nostru Apărării de 3 săptămâni și cer totul, în special obuze pentru artilerie”.

Agentul Gorgan a bănuit și furnizarea de arme către Ucraina prin România și îi dă un sfat colonelului Makarov: „Trebuie să închidem repede granița cu România! Aceasta este o gaură mare! O mulțime de marfă vine de acolo în Ucraina. Mai ales mărfuri militare! Românii mai au niște fabrici militare care produc arme și muniții.”

Agent Gorgan

Biografia agentului Gorgan este foarte tipică pentru un ofițer al armatei sovietice care se află într-o țară CSI. S-a născut în 1969 la Dubossary, Moldova. După serviciul militar, a intrat la Școala Militară Superioară de Arme Combinate din Novosibirsk, pe care a absolvit-o în 1991. Revenit în Moldova independentă, Gorgan a slujit mai întâi în divizia aeriană din regiunea Odesa, apoi ca comandant al brigăzii 2 infanterie motorizată la Chișinău.

În 2001, ofițerul promițător a fost trimis să studieze la Colegiul de Comandă și Stat Major al Armatei SUA din Fort Leavenworth. Din 2003, el a participat la misiunile internaționale ale NATO în Bosnia și Herțegovina, Georgia și Irak.

(DOC) Corupție cât duce „trenul solidarității” la CFM? Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cere anularea procesului-verbal de recepție finală

Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cu care se lăuda acum doi ani, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, dar și pentru care Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro, solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.

ANCHETĂ | Țeapă la cel mai înalt nivel. Investitori din România, ținuți pe tușă de autorități, după ce au cumpărat un imobil în centrul Capitalei

Și-au cumpărat un imobil de milioane, dar n-au voie să se atingă de el. Asta a pățit o companie cu capital românesc, care a intrat în posesia unei clădiri amplasată în inima Capitalei. De mai bine de doi ani, nu poate face nimic și stă cu investiția înghețată, deoarece terenul pe care se află imobilul este, în continuare, în proprietatea statului, iar lupta cu birocrația moldovenească s-a dovedit a fi mult mai grea decât părea.