(VIDEO) Zona de Securitate: Banii din Rusia sunt direcționați către locuitorii din Găgăuzia prin intermediul băncilor din Transnistria

În primăvara acestui an, șefa Găgăuziei, Eugenia Guțul, a semnat un acord cu banca rusă Promsvyazbank pentru a deschide carduri “MIR” pentru locuitorii Găgăuziei. Potrivit ei, “partenerii din Rusia” vor transfera bani pe aceste carduri pentru angajații bugetari și pensionarii din Găgăuzia.

publicat de Vadim Ungureanu
duminică, 2 iunie 2024, 10:27   502
Zona de Securitate

Zona de Securitate a demonstrat că una dintre modalitățile de a primi acești bani este de a-i retrage prin intermediul băncilor din Tiraspol.

În aprilie, șeful Departamentului pentru Justiție din Găgăuzia a declarat că autoritățile găgăuze nu dețin putere juridică de a semna acorduri internaționale. Iar fostul judecător al Curții Constituționale Alexandru Tănase a scris că aceste carduri pot fi folosite doar pentru a se scobi sub unghii sau folosite în loc de plectru pentru chitară.

Pensionarii și angajații bugetari din Găgăuzia au completat cereri speciale pentru a primi ajutor din partea unei anumite organizații “Eurasia”. Am intrat în posesia acestui document, în care se cerea să fie indicate datele din pașaport, inclusiv IDNO.

Iar pensionarii trebuiau să aducă și carnetul de pensie cu informații despre vechimea în muncă. După cum ne-au spus sursele noastre, pensionarii au completat cererile în birourile echipei “Șor”, iar în cazul angajaților bugetari: în unele localități, cererile au fost transmise prin intermediul directorilor de școli și primarilor.

Ulterior, la numărul de telefon indicat în cerere au fost trimise un cod și o parolă, cu ajutorul cărora oamenii s-au conectat la conturile lor din Promsvyazbank.

Interesant este faptul că, în consimțământul pentru prelucrarea datelor cu caracter personal, semnatarii confirmă că au fost notificați că Federația Rusă nu se află pe lista Centrului pentru protecția datelor cu caracter personal a țărilor care asigură un nivel adecvat de protecție a datelor cu caracter personal. Adică, Rusia nu garantează confidențialitatea datelor cu caracter personal ale locuitorilor din Găgăuzia. Se pare că Rusia deține datele pensionarilor și angajaților de stat din Găgăuzia și, dacă mergem mai departe, datele angajaților de stat și ale pensionarilor din regiunea transnistreană. Pentru că aceștia primesc alocații și plăți de acolo.

“Din 2018, Promsvyazbank este o bancă de stat din Rusia.” Potrivit Forbes Russia, de la sfârșitul anului 2019, Promsvyazbank este oficial banca de bază a complexului industrial de apărare din Rusia.


Ce se știe despre organizația care transferă deja bani locuitorilor din Găgăuzia?

Potrivit unui extras din Registrul de stat unificat al entităților juridice din Rusia, compania a fost înființată la 4 aprilie 2024, adică cu câteva zile înainte de semnarea acordului.

Conform hărții, la adresa la care este înregistrată organizația se află complexul rezidențial “Cuibul rândunicii”. Familia generalului FSB Mihail Șchekin, care conduce serviciul de sprijinire a activității FSB și este responsabil cu achizițiile, deține un apartament acolo, relatează Insider.

Organizația nu are un site web, un număr de telefon sau o adresă de e-mail. Iar fondatorul și directorul este Nelly Parutenko. Anul trecut, portalul anticorupție a scris că Parutenko este unul dintre acoliții oligarhului fugar Ilan Shor. Pe 16 iulie anul trecut, ea a zburat din Moldova la Tel Aviv.

Ea a fost trezorier al partidului Șor la alegerile locale din 2019 și la cele parlamentare din 2021. De asemenea, ea a candidat la funcția de deputat în 2019.

Acum să vorbim despre ce are de-a face regiunea transnistreană cu acest lucru.

Pe teritoriul controlat de autoritățile de la Chișinău, într-adevăr nu funcționează cardurile din sistemul de plăți “MIR”. Există însă un “dar” și anume regiunea transnistreană, o regiune care nu este controlată de Chișinău.

Sistemul de plăți “Mir” este sistemul național de plăți al Rusiei, înființat în 2015, după anexarea Crimeei. Din 2018, plățile către angajații de stat au început să fie transferate pe cardurile Mir, dar acei angajați își transferau adesea salariile către sisteme mai convenabilele Visa și MasterCard. Dar după izbucnirea războiului din Ucraina, sistemele de plată Visa și MasterCard au încetat să mai funcționeze cu băncile rusești. Iar SUA au impus sancțiuni împotriva operatorului sistemului de plăți Mir.

Începând cu 2023, cardurile de plată Mir nu pot fi folosite în Europa și nu pot fi folosite pentru a plăti cumpărături în magazinele online occidentale. Cardurile sunt acceptate pentru plăți într-o listă restrânsă de țări: de exemplu, în Belarus, Laos sau Cuba.

De asemenea, cardurile Mir pot fi utilizate în regiunea transnistreană. Acest lucru a fost anunțat inițial chiar de bașcanul Găgăuziei, Eugenia Guțul. În aprilie, după semnarea acordului, ea a publicat o postare în care explica cum se pot utiliza sau retrage bani de pe cardurile Mir. Unul dintre puncte: retragerea de fonduri sau plata cumpărăturilor în regiunea transnistreană.

Pe malul stâng există trei bănci principale: Sberbank, Eximbank și Agroprombank. Sberbank este așa-numita bancă de stat a regiunii. Și este imposibil să deschideți un card “Mir” cu ei. Am scris la suportul site-ului, unde ni s-a spus că nu deschid carduri internaționale.

Dar în Eximbank și Agroprombank este posibil să se creeze un card Mir virtual. “Agroprombank” aparține de Holdingul Sheriff. În 2015, site-ul web al “Agroprombank” avea informații potrivit cărora fondatorul băncii este combinatul KVINT. Banca este, de asemenea, în listată în partenerii lui Sheriff.

Cum funcționează cardul virtual “Mir” a fost povestit, bineînțeles, la postul de televiziune al Sheriff-ului, TV TSV.  Puteți deschide acest card în aplicația băncii. Îl puteți folosi pentru a plăti unele bunuri sau servicii în Rusia.

Chestia este că acesta nu este chiar cardul “Mir” de la “Agroprombank”. Atunci când deschideți cardul “Mir” în “Agroprombank”, deschideți de fapt un card într-o bancă rusă, cu care “Agroprombank” cooperează. În același timp, puteți efectua toate operațiunile cu acest card în aplicația “Agroprombank”. Inclusiv transferul de bani în celelalte conturi ale dumneavoastră. Adică, dacă primiți bani pe cardul virtual “Mir”, puteți transfera cu ușurință în aplicația “Agroprombank” acești bani pe celălalt card al dumneavoastră din regiune. Și apoi să-i retrageți.

Unul din cititorii noștri care are rude în Găgăuzia și cunoștințe în regiunea transnistreană ne-a abordat sub protecția anonimatului. El a povestit și a arătat cum a retras banii promiși de Guțul.

Expertul în securitate și fostul vicepremier pentru reintegrare Alexandru Flenchea consideră că prezența pe malul stâng a unor structuri financiare în afara controlului Chișinăului reprezintă o amenințare la adresa securității financiare a Republicii Moldova.

“Prezența unor structuri absolut netransparente, necontrolate de Banca Națională, și necontrolate de instituțiile financiare internaționale, și necontrolate de proprietarii sistemelor internaționale de plăți, de canale de transfer de bani, este categoric o amenințare pentru sectorul financiar-bancar moldovenesc și în general pentru securitatea financiară a Republicii Moldova”, a declarat Flenchea.


Flenchea a spus că există tensiuni între Chișinău și Comrat și că transferurile de bani prin intermediul cardurilor “MIR” sunt doar unul dintre instrumentele Moscovei.

“Și, de fapt, la fel ca și cardurile MIR și altele, acestea sunt instrumente folosite în cadrul unor contradicții politice interne deja existente în Republica Moldova, de care, desigur, Moscova nu putea să nu profite și profită de acest lucru”, a spus Flenchea.


Veaceslav Ioniță, un expert economic care monitorizează de mai mulți ani regiunea transnistreană, consideră că aceste transferuri nu vor afecta semnificativ economia Republicii Moldova.

“Pentru un profesor sunt bani buni, pentru un pensionar sunt bani mulți, realist vorbind. Adică, două mii de lei pentru pensionari este un ajutor foarte puternic. Dar în sistemul financiar al Republicii Moldova nu se va simți deloc”, spune Ioniță.


Dar în timpul acestei investigații am descoperit ceva și mai interesant. La sfârșitul lunii august a anului trecut, Agroprombank a lui Sherif a anunțat că există posibilitatea de a transfera bani de pe cardurile băncilor moldovenești prin intermediul aplicației băncii. După cum s-a dovedit, aceeași opțiune este disponibilă și la Sberbank, care a lansat chiar și o instrucțiune video despre cum să o faci.

Am solicitat Băncii Naționale un comentariu pe marginea acestui subiect. Ni s-a spus că nu pot fi efectuate tranzacții financiare direct între băncile moldovenești și așa-numitele organizații bancare din regiunea transnistreană.

Dar persoanele fizice și juridice din stânga Nistrului pot transfera lei moldovenești prin intermediul prin intermediul Centrului de Casă și Decontări (CCD) din Tiraspol. Se pare că persoanele fizice pot în continuare să transfere bani în conturile din băncile moldovenești.

Pe baza acestui răspuns, putem concluziona că tranzacțiile nu trec direct prin băncile transnistrene, dar banii pot fi transferați prin intermediul acestui centru de decontare a numerarului. Adică, băncile transnistrene pot transfera ordinele de plată acolo și așa se face transferul.

Prin urmare, am decis să verificăm această schemă de transfer de bani din regiune către cardurile moldovenești. În acest scop, am cerut surselor noastre din ambele regiuni să efectueze operațiunea. Și am reușit. Adică, este încă posibil să se transfere bani de la instituțiile financiare din regiune către băncile din Moldova. Deși Banca Națională susține că nu este așa.

Se pare că Moscova mai are o pârghie pentru a destabiliza situația din Republica Moldova prin intermediul regiunii transnistrene, dincolo de controlul autorităților naționale. Astfel, am reușit să demonstrăm că banii din Rusia pot fi direcționați către locuitorii din Găgăuzia prin intermediul băncii din stânga.

(DOC) Corupție cât duce „trenul solidarității” la CFM? Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cere anularea procesului-verbal de recepție finală

Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cu care se lăuda acum doi ani, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, dar și pentru care Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro, solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.

ANCHETĂ | Țeapă la cel mai înalt nivel. Investitori din România, ținuți pe tușă de autorități, după ce au cumpărat un imobil în centrul Capitalei

Și-au cumpărat un imobil de milioane, dar n-au voie să se atingă de el. Asta a pățit o companie cu capital românesc, care a intrat în posesia unei clădiri amplasată în inima Capitalei. De mai bine de doi ani, nu poate face nimic și stă cu investiția înghețată, deoarece terenul pe care se află imobilul este, în continuare, în proprietatea statului, iar lupta cu birocrația moldovenească s-a dovedit a fi mult mai grea decât părea.