INVESTIGAȚIE RISE: Omorul la comandă din sectorul Rîșcani, în urma căreia un cetătean turc a fost ucis ar fi conectat cu o serie de asasinate care au avut loc în ultimele luni în Barcelona și Londra

Seria sângeroasă de trei luni a început pe străzile din Barcelona, Spania, în luna mai. Un cetățean turc care lua prânzul într-un cartier popular de pe litoral s-a ridicat de la masă și a plecat după ce a primit un telefon. La scurt timp, el a fost împușcat mortal de un asasin care a fugit de la fața locului, scrie RISE Moldova.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 14 august 2024, 08:34   945
Izet

Trei săptămâni mai târziu, alți trei bărbați au fost răniți într-un atac armat într-un restaurant din Londra. Crima a îngrozit Regatul Unit, deoarece o fetiță de nouă ani a fost prinsă în focul de armă, în timp ce mânca cu familia ei. Ea a fost lovită de un glonț rătăcit, care a lăsat-o în stare critică.

Seria de asasinate a continuat în Chișinău, unde un alt turc de 41 de ani a fost ucis la terasa unei cafenele aglomerate din capitală la mijlocul lunii iulie, încasând șapte gloanțe.

Atacurile au legătură cu rivalitățile dintre bandele criminale turcești, care de mult timp sunt într-o spirală de brutalitate reciprocă, iar două dintre victimele identificate de reprezentanții poliției au fost membri de rang înalt în cadrul mafiei turcești.

Experți și surse din organele de drept au declarat pentru OCCRP, partenerul RISE Moldova, că vărsarea recentă de sânge marchează o escaladare serioasă a instabilității în lumea interlopă turcă și marchează o nouă eră de violență în Europa.

Șase membri ai unui grup criminal turcesc din Istanbul au fost găsiți morți în Grecia anul trecut, într-un incident raportat drept o răzbunare pentru uciderea șefului unei bande rivale la Paris.

În luna mai a anului curent, Europol a anunțat că poliția italiană a finalizat o anchetă care s-a soldat cu arestarea a 17 cetățeni turci implicați în crime în Europa, fără a oferi detalii.

Europol, agenția de aplicare a legii a Uniunii Europene, a declarat pentru partenerul RISE Moldova, OCCRP, că sprijină țările care investighează incidentele legate de crima organizată turcească pe fondul unei creșteri generale a violenței între grupurile criminale de diferite naționalități din Europa — care se desfășoară periculos în spațiile publice.

Există o concurență enormă în acest moment pentru piață și pentru locațiile geografice”, a spus Claire Georges, purtătoarea de cuvânt a Europol.„Înainte, violența era mai limitată la punctele de tranzit sau la nodurile de transport. Acum o vedem pe străzi și de aceea forțele de ordine o iau foarte în serios”, a adăugat ea.

Creșterea violenței în lumea interlopă turcă pare să fie determinată de o lipsă masivă de heroină — principala marfă ilegală tranzacționată de bandele turcești — din cauza interdicției impuse de talibani asupra cultivării opiului în Afganistan în anul 2022, au declarat experți și surse din cadrul organelor de drept.

Dacă avem o lipsă de heroină, ei probabil vor lupta pentru controlul heroinei rămase”, a declarat Ian Broughton, fost detectiv la Poliția Metropolitană din Londra și expert în subiecte legate de droguri ilicite și bande de stradă din Marea Britanie. „Este un scenariu perfect pentru ca violența să escaladeze și exact asta vedem”.

Simon Harding, directorul Centrului Național pentru Cercetarea Bandelor din Londra, a declarat pentru partenerul media OCCRP, The Guardian, că împușcăturile din Barcelona, Londra și Chișinău par a fi conectate și reprezintă o dovadă că chiar și cei mai de temut șefi interlopi sunt vulnerabili în vremuri de turbulențe.

„Aceasta arată că încrederea poate fi cumpărată, loialitatea poate fi cumpărată”, a spus Harding, care consiliază Ministerul de Interne al Regatului Unit, Poliția Metropolitană din Londra și Agenția Națională de Investigare a Crimelor.

Un anchetator al poliției spaniole, care de două decenii luptă împotriva traficului de heroină, a descris ceea ce se întâmplă ca fiind un „război între clanuri”.

La fel ca fostul detectiv Ian Broughton, o sursă din poliția spaniolă ne-a spus că lipsa heroinei afgane a rezultat în diminuarea stocului și majorarea substanțială a prețurilor.

VICTIMA DIN BARCELONA, LA MASĂ CU UN ȘEF INTERLOP DIN LONDRA
Victima atacului armat de la ora prânzului din Barcelona, care a avut loc pe 4 mai 2024, a fost un cetățean turc numit Ilmettin Aytekin, cunoscut sub porecla „Tekin Vulturul,” sau „Tekin Kartal” în turcă. El era suspectat a fi un șef important al mafiei turcești, potrivit sursei din poliția spaniolă, care îl considera „un jucător însemnat” (OCCRP nu a putut găsi nicio înregistrare a vreo-unei condamnări, citatul aparține ofițerului de poliție).

Omorul lui este investigat de Mossos d’Esquadra, poliția catalană. Nu a fost identificat niciun suspect în mod public. Sursele din poliție spun că au multiple teorii despre motivul crimei, inclusiv reglări de conturi între bande, răzbunare pentru o aventură amoroasă sau o ceartă cu asociați criminali.

Sursele OCCRP din Spania ne-au povestit cum Kartal lua prânzul în cartierul popular Diagonal Mar din Barcelona cu alți trei bărbați, inclusiv unul în scaun cu rotile, când a primit un apel pe telefonul mobil și a părăsit restaurantul. Nu este clar dacă a părăsit masa pentru a răspunde la apel sau pentru a se întâlni cu persoana care îl suna.

A mers doar aproximativ 80 de metri înainte de a fi împușcat de cinci ori lângă o stație de autobuz. Patru dintre gloanțe l-au lovit în cap. Asasinul a fugit, lăsându-l pe Kartal într-o baltă de sânge.

Poliția din Marea Britanie, Germania, Grecia și Italia monitorizează îndeaproape cazul, mai ales după ce s-a aflat că bărbatul în scaunul cu rotile, care lua masa cu Kartal, era un lider notoriu a lumii interlope, Abdullah Baybaşin, susțin sursele noastre.

Persoana cu care Kartal lua prânzul este un cetățean turc de 64 de ani, membru al unui clan implicat de mult timp în traficul de droguri din Europa, ne-a mai spus două surse din organele de drept spaniole.

Fratele său, Hüseyin Baybaşin, cunoscut cândva drept „Pablo Escobar al Europei”, ispășește pedeapsa de închisoare pe viață în Olanda după ce fusese condamnat pentru trafic de droguri.

Abdullah Baybaşin, țintuit în scaunul cu rotile după ce încasase un glonte în anii ’80, a fost condamnat în anul 2006 de justiția britanică pentru conspirație la trafic de heroină și a recunoscut acuzația de șantaj. În presa din acele timpuri se vehicula că banda pe care o conducea, cunoscută sub numele de Hackney Bombers sau Hackney Turks – după denumirea zonei în care operau, în nord-estul Londrei – era responsabilă pentru intrarea a 90% din heroina consumată în Regatul Unit.

Totuși, în 2010 el a fost achitat de acuzația de trafic cu droguri în timpul unui nou proces. S-a întors în Turcia, unde câteva luni mai târziu a fost arestat din nou și condamnat la 40 de ani de închisoare pentru organizarea unui transport de cocaină din Bolivia. În 2017, a fost eliberat după ce Curtea Supremă i-a anulat condamnările și a fost plasat sub control judiciar și interdicție de călătorie, potrivit presei turcești.

Poliția turcă nu a răspuns la întrebările expediate de OCCRP despre statutul legal actual al lui Baybaşin. OCCRP a găsit videoclipuri și fotografii postate pe o pagină a fanilor lui Baybaşin pe TikTok încă din iunie 2024, care îl surprind în nordul Spaniei.

Nu este clar ce relație avea Kartal cu clanul Baybaşin. Imaginile din interiorul unui alt restaurant din Barcelona arată că cei doi au luat cina cu o noapte înainte ca primul să fie împușcat. Imagini postate pe rețelele sociale în 2018 și 2019 îi surprind pe cei doi pozând împreună.

Într-un videoclip distribuit pe diverse conturi TikTok care urmăresc figuri din lumea interlopă turcă, Abdullah Baybaşin a negat că ar fi fost implicat în moartea lui Kartal sau în atentatele ulterioare la Londra.

Sunt deja înregistrat aici. Dacă eram cumva implicat, autoritățile acestui stat sunt stupide, m-ar fi ridicat deja, mi-ar fi luat declarația și m-ar fi trimis în închisoare”, a spus acesta în înregistrarea video. Doar că n-a specificat la ce țară se referea.

Fratele lui Abdullah, Hüseyin, a emis o declarație din închisoare precum că nu auzise niciodată de Kartal, deși a spus că era și „firesc” ca dl. Kartal să cunoască pe cineva din familia sa, deoarece erau din aceeași zonă Diyarbakir din sud-estul Turciei.

Asasinarea lui Tekin Kartal a generat un răspuns masiv pe rețelele sociale din Turcia, unde avea urmăritori loiali printre tinerii turci și kurzi. În rețelele sociale au fost postate clipuri video cu omagii, în special în TikTok, unde au fost postate comentarii de laudă pentru faptul că răposatul „nu a uitat niciodată de oameni”.

HACKNEY BOMBERS VS TOTTENHAM TURKS
Pe 29 mai, la puțin peste trei săptămâni după moartea lui Kartal, trei bărbați au fost răniți cu focuri de armă de un atacator pe motocicletă, care a ciuruit cu gloanțe un restaurant de pe Kingsland High Street din Hackney, faimos pentru cafenelele sale vibrante și nepretențioase.

Printre victime a fost și o fetiță de nouă ani, care se află în stare critică, dar stabilă. Părinții ei au spus presei britanice că nu știu dacă ea se va recupera complet. Restaurantul, cu denumirea „Evin”, menționează pe prima pagină a site-ului că denumirea înseamnă „dragoste” în kurdă și „acasă” în turcă.

Ziarele britanice au scris că poliția suspecta o altă bandă notorie din nordul Londrei, cunoscută sub numele de Tottenham Turks, ca fiind în spatele atentatului, care viza probabil un membru al Hackney Turks. Nu este clar dacă cei trei bărbați răniți aveau afilieri cu structurile criminale. Totuși, un bărbat cu conexiuni în lumea interlopă turcă, care părăsise grupul de bărbați răniți cu aproximativ 15 minute înainte, a declarat pentru The Times, în opinia lui, el ar fi fost ținta adevărată a atacului.

Poliția Metropolitană a apelat la comunitățile turcă și kurdă din nordul și estul orașului să ofere informații despre crimă, motivând că cei trei bărbați aveau tangență cu aceste comunități. Polițiștii au refuzat să ofere detalii suplimentare despre motivele atacului atunci când au fost solicitați de OCCRP.

Pe 10 iulie, la doar șase săptămâni după atacul tragic din restaurantul din Londra, a venit rândul Tottenham Turks să fie ținta atentatelor, de data aceasta pe străzile din Republica Moldova.

SENIORUL MAFIEI DIN TOTTENHAM TURKS, LICHIDAT LA CHIȘINĂU
Izzet Eren, în vârstă de 41 de ani, despre care s-a vehiculat că era unul dintre liderii Tottenham Turks și despre care poliția britanică a spus că este un membru senior al unei familii de crimă de origine turcă, a fost lovit de șapte gloanțe într-o cafenea din sectorul Rîșcani al capitalei.

EXCLUSIV (VIDEO) Momentul în care este asasinat Izzet Eren, liderul grupării criminale Tottenham Turks, la o terasa din Chișinău

UPDATE (SURSE) Omorul la comandă din sectorul Rîșcani. Unul dintre suspecți ar fi stat într-o celulă la P-13 cu victima

 EXCLUSIV (FOTO) Cine este bărbatul împușcat în Chișinău. Liderul bandei Tottenham Turks din Londra, evadat dintr-o pușcărie din Turcia

Omorul la comandă al liderului grupării Tottenham Turks din Londra. IGP vine cu detalii

FOTO 18+// (SURSE) Noi detalii despre kilerul cu trotinetă. Victima împușcată mortal la terasa Coffe Point

NEWS ALERT // Kiler pe trotinetă în Chișinău. A împușcat mortal un cetățean străin

Poliția a descris uciderea sa ca fiind o reglare de conturi între structuri interlope sau o asasinare deliberată pentru a-l împiedica să depună mărturii într-un caz din Regatul Unit, unde procurorii moldoveni au spus că era căutat în legătură cu crime legate de traficul ilegal de droguri.

Denis Rotaru, procuror la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a Republicii Moldova, a declarat pentru RISE Moldova și OCCRP că există multiple piste de investigație, „inclusiv posibilitatea ca uciderea să fi avut loc ca urmare a unor conflicte între grupuri criminale rivale”.

Eren a fost condamnat în Regatul Unit la 21 de ani de închisoare, în 2015, pentru infracțiuni legate de arme de foc, iar în august 2019 a fost transferat într-o închisoare din Turcia pentru a-și ispăși pedeapsa, de unde a evadat după o lună.

Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare pentru Securitate Națională, Apărare și Ordine Publică, a declarat că Eren a intrat în Moldova cu doi ani în urmă prin Ucraina, apoi traversând regiunea transnistreană. „A venit cu valul de refugiați din Ucraina care fugeau de război”, a precizat Carp.

Eren savura o dimineață însorită la terasa aglomerată a cafenelei când asasinul s-a apropiat de masa sa și l-a împușcat în cap și în spate. Imaginile de la camerele de supraveghere arată cum Eren s-a prăbușit fără mișcare în scaunul său, în timp ce oamenii fug panicați.

În ciuda faptului că era o zi călduroasă, ucigașul purta o cămașă cu mâneci lungi și pantaloni albi care acopereau suficient mâinile și picioarele pentru a ascunde tatuaje sau alte semne distinctive, precum și o cască și o mască de față neagră. Mai târziu a fost văzut, încă complet mascat, mergând pe o bicicletă electrică.

„Este clar că a fost un omor la comandă și că ucigașul a ales deliberat să-l împuște în public la o cafenea, dar nu acasă”, a declarat o sursă din poliția moldoveană pentru RISE Moldova și OCCRP.

Politicienii și mass-media locală au afirmat că ucigașul a părăsit Republica Moldova în aceeași zi în care l-a împușcat pe Eren. A traversat hotarul cu România într-un microbuz, iar de acolo se crede că a luat un avion spre Italia.

Poliția de la Chișinău a arestat două persoane suspectate de a fi complici la această crimă. Procurorii au deschis un dosar penal pentru omor calificat, deși presupusul ucigaș rămâne în libertate.

În momentul în care a fost împușcat, Eren avea o cerere de extrădare din partea Regatului Unit în așteptare, dar judecătorii nu au decis încă dacă trebuie să fie trimis acolo după multiple amânări ale ședințelor de judecată.

În urma atentatului, parlamentarii moldoveni au votat pentru amendarea legislației în vigoare în sensul accelerării procedurii de extrădare.

(DOC) Corupție cât duce „trenul solidarității” la CFM? Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cere anularea procesului-verbal de recepție finală

Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cu care se lăuda acum doi ani, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, dar și pentru care Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro, solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.