Evghenia Guțul, inclusă în lista de sancțiuni a Consiliului Afacerilor Externe al UE pentru „acțiuni de destabilizare din R. Moldova”

Consiliul Afacerilor Externe al Uniunii Europene a inclus astăzi în lista de sancțiuni bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul, pentru „acțiuni de destabilizare din Republica Moldova”.

publicat de Veronica Ciortan
marți, 15 octombrie 2024, 18:09   28
Evghenia Guțul

Moldova se confruntă cu tentative masive directe din Rusia de a destabiliza ţara şi cu provocări rezultate din războiul de agresiune dus de Rusia contra Ucraina. Aceasta este o ameninţare directă faţă de o ţară suverană, faţă de viaţa sa democratică, faţă de calea sa către Uniunea Europeană. UE va continua să furnizeze tot sprijinul pentru aspiraţiile justificate ale poporului moldovean”, a declarat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, transmite NordInfo.MD.

Pe lista celor sancţionaţi se află, de asemenea, Mihail Vlah, adjunct al başkanei Evghenia Guţul şi consilier pentru relaţia cu presa, Iurii Cuzneţov, adjunct al şefului Departamentului pentru afaceri externe al regiunii Găgăuzia, şi Ilia Uzun, vicepreşedinte al comitetului executiv şi membru al Adunării Naţionale găgăuze.

De asemenea, sunt sancţionaţi Evrazia, o asociaţie neguvernamentală cu sediul în Rusia al cărei obiectiv este de a promova interesele Moscovei în străinătate, şi directoarea şi fondatoarea sa, Nelli Parutenco.

Cei vizaţi de sancţiuni vor face obiectul unei îngheţări a activelor lor din UE şi al unei interdicţii de a primi fonduri sau resurse economice, direct sau indirect.

Numărul celor vizaţi de regimul de măsuri restrictive a ajuns acum la 18 (16 persoane şi două entităţi).

„Acest pas important contribuie la consolidarea rezilienței și la combaterea influenței maligne în Republica Moldova”, a estimat vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, în legătură cu  decizia Consiliului Afacerilor Externe al UE privind măsurile restrictive în vederea acțiunilor destabilizatoare din ţara noastră.

(AUDIO) Discuție telefonică cu o simpatizantă Șor din Bălți. Oamenii vor fi anunțați pe cine să voteze cu doar trei zile înainte de alegeri

Oamenii lui Șor au datorii față de unii simpatizanți pe care-i scot organizat la proteste, fură din produsele alimentare pe care le dau drept ajutor, și totuși, își continuă schemele de mituire, mai ales în ajun de alegeri. Cel puțin asta reiese dintr-o discuție telefonică care a ajuns în posesia redacției Nordinfo.

(VIDEO) Usatîi despre o inițiativă revoluționară. Cum poți face afacere cu investiție 100% din partea statului

Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru la alegerile prezidențiale, vorbește despre o inițiativă revoluționară pentru Republica Moldova. Este vorba de formula de business 50×50 în care cetățeanul și statul sunt parteneri. După câțiva ani, acumulând resurse suficiente, cetățeanul poate răscumpăra cota statului și deveni singurul proprietar al afacerii.