NEWS ALERT

Amenzi și concedieri pentru că au publicat examenele. Ministerul Educației cere sancțiuni pentru șase persoane

Șase persoane care au publicat online subiecte și soluții în timpul examenelor de absolvire a gimnaziului riscă amenzi de până la 12 mii de lei, dar și pierderea dreptului de a exercita anumite funcții timp de până la un an. Ministerul Educației anunță că cele șase persoane au fost identificate de Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare (ANCE), iar Inspectoratul Național de Investigații analizează toate probele pentru a le sancționa.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 10 septembrie 2024, 14:05   178
BAC

Persoanele care riscă sancțiuni provin din raioanele Glodeni, Criuleni, Sângerei, Florești și Anenii Noi. Mecanismele de securitate folosite în sesiunea 2024 au permis identificarea rapidă a persoanelor de către ANCE a instituțiilor de unde s-au scurs informațiile. Materialele probatorii au fost transmise Inspectoratului Național de Investigații din cadrul Poliției.

Ancheta desfășurată de Inspectoratul Național de Investigații a dus la identificarea celor șase vinovați, acuzați conform art. 33004 din Codul Contravențional, privind publicarea subiectelor pentru examenele de absolvire și bacalaureat și soluțiile acestora. Sancțiunile includ amenzi între 1.500 și 4.500 de lei pentru persoanele fizice și între 7.500 și 12.000 de lei pentru persoanele juridice. De asemenea, persoanele cu funcții de răspundere pot primi amenzi similare și pot fi lipsite de dreptul de a exercita anumite funcții sau activități pentru o perioadă de 3 luni până la un an.

Inspectoratul Național de Investigații a transmis materialele către inspectoratele de poliție din raioanele în care au fost identificate persoanele, urmând să fie aplicate amenzile corespunzătoare.

Amintim că la examenele din acest an au fost raportate mai multe tentative de publicare online și vânzare a examenelor de absolvire. Pe 5 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a informat că a sesizat poliția după ce online ar fi fost scoase la vânzare teste de la examenele naționale de absolvire. Atunci, Ministerul Educației a declarat că ar fi vorba de o escrocherie, întrucât „testele de bacalaureat, cât și cele pentru examenele de absolvire a gimnaziului, sunt păstrate în condiții de maximă securitate”.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării anunță că pe un canal de Telegram au fost publicate fotografii cu testele de examen la limba română și matematică pentru clasa a IX-a și rezolvarea acestora, în timp ce se desfășura proba de examen. Scurgerile de informații au avut loc în instituții de învățământ, care au fost identificate. Atunci, ministerul Educației s-a autosesizat și a anunțat poliția.

(VIDEO) Tânăr de 20 de ani din Ucraina, curier de droguri la Chișinău

Un ucrainean, cu vârsta de 20 de ani, a fost reținut fiind suspectat de răspândirea și comercializarea substanțelor narcotice. Suspectul a fost reținut în flagrant de ofițerii de investigație ai Inspectoratului de poliție Centru, într-o fâșie forestieră din adiacentul unei străzi din centrul capitalei, în timp ce plasa în ascunzișuri pachețele cu substanțe interzise.