Separatiștii de la Tiraspol vor propriul referendum pentru aderare la UE

Așa-numitul minister de externe de la Tiraspol „consideră oportună” desfășurarea referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană în regiunea separatistă. Conform unei declarații emise de instituție, Chișinăul ar ignora viziunile locuitorilor din stânga Nistrului.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 11 octombrie 2024, 10:39   157
separatiști

Autoritățile autoproclamate se declară nemulțumite de faptul că peste Nistru nu se deschid secții de votare. Chișinăul este acuzat că ar ignora viziunile transnistrenilor, în cadrul referendumului, scrie Realitatea.MD.

„Pe parcursul anului trecut, partea moldovenească nu a depus efort pentru a iniția dialogul despre referendum. Este evident că Chișinăul nu are nevoie de cetățenii noștri, nu este interesat de părerea lor, dar îi este convenabil să speculeze despre „grija” pentru drepturile transnistrenilor.În legătură cu planurile Republicii Moldova de a ignora poziția poporului transnistrean, fără a încerca măcar să propună deschiderea secțiilor de votare pe teritoriul Transnistriei, pentru a obține opinia transnistrenilor, considerăm oportun să se organizeze un referendum privind atitudinea față de Uniunea Europeană pe teritoriul nostru”, se arată în declarație.

Autoritatea separatistă susține că asemenea scrutin poate fi organizat în baza unor înțelegeri bilaterale, cu participarea observatorilor internaționali.

Precizăm că, pe 20 octombrie 2024, concomitent cu alegerile prezidențiale, în Republica Moldova se desfășoară și referendumul la care cetățenii vor spune dacă susțin integrarea europeană a țării noastre. Pentru populația din stânga Nistrului au fost create 30 de secții de votare, la care să își poată exprima opțiunea.

Promo-LEX: Miza alegerilor este foarte mare, din moment ce vedem o implicare atât de intensă din exterior

Frauda electorală masivă și implicarea din exterior în procesul electoral din R. Moldova arată că miza scrutinului din 20 octombrie este foarte mare, subliniază experții care monitorizează campania electorală din R. Moldova. Acțiunile penale ale autorităților au un efect profilactic, pentru că oamenii care sunt corupți să înțeleagă că implicați în această schemă comportă consecințe penale, transmite Radio Chișinău.