CNAMUP: De la începutul anului, echipele de la ambulanță au raportat 110 cazuri de agresiuni

Echipele de la Asistența Medicală Urgentă vin să salveze vieți, dar uneori au și ei nevoie să fie salvați. Asta pentru că în anumite cazuri, pacienții sunt destul de agresivi atât verbal, cât și fizic.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 26 iulie 2024, 10:42   52
girofatr

Echipele de la Asistența Medicală Urgentă vin să salveze vieți, dar uneori au și ei nevoie să fie salvați. Asta pentru că în anumite cazuri, pacienții sunt destul de agresivi atât verbal, cât și fizic.

Potrivit Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), de la începutul anului 2024 au fost raportate 110 cazuri de agresiuni asupra colaboratorilor de la urgență. Din totalul lor, 94 au fost agresiuni verbale și 16 - fizice.

„Cel mai mare număr a fost înregistrat în regiunea de centru a țării – 66 agresiuni (55 verbale și 11 fizice), urmate de 27 agresiuni (23 verbale și 4 fizice) la nordul țării; 15 agresiuni (14 verbale și una fizică) la sudul țării și 2 agresiuni verbale în UTA Găgăuzia.

Remarcăm faptul că pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 219 cazuri de agresiuni, dintre care 188 verbale și 31 fizice. Iar în anul 2022 – 196 cazuri de agresiuni (158 verbale și 38 fizice)”, ne informează reprezentanții CNAMUP.

Unii dintre pacienți sunt mai predispuși să recurgă la comportament violent atunci când ceva nu le place. Cauzele agresiunii din partea pacienților parvin de la următoarele:

agravarea stării de sănătate fizică și mintală

condițiile de trai precare

factorii socio-economici

instabilitatea emoțională

consumul excesiv de alcool sau droguri.

„Actele de violență îndreptate împotriva personalului IMSP CNAMUP perturbează atât procesul de acordare a asistenței medicale urgente, cât și starea de sănătate a colaboratorilor. Comportamentul agresiv al pacienților reprezintă un risc pentru echipele de asistență medicală urgentă, care sunt la datorie mereu cu dedicație și abnegație întru salvarea vieților”, atenționează reprezentanții de la Asistența Medicală Urgentă.

În context, autoritatea medicală urgentă condamnă orice act de agresiune și violență asupra echipelor de asistență medicală urgentă și îndeamnă oamenii să fie mai buni cu cei din jur.

EXCLSUIV (VIDEO 18+) Noi imagini cu membrul partidului „Renaștere”, care s-a luat de piept cu poliția, după ce a fost prins băut la volan, la Ceadîr-Lunga

Reporterii PulsMedia.MD au intrat în posesia unor imagini noi cu Ivan Patosca, membru al Partidului Politic „Renaștere”, totodată soțul Irinei Patosca, președintele organizației teritoriale „Ceadîr-Lunga” al aceluiași partid, care s-a dat în spectacol și a agresat agenții de patrulare, după ce l-au prins băut la volan.