ADVERTORIAL // JustConsult: Cum obții legal cetățenie română și ce acte sunt necesare la dosar

Mai mult de 1 milion de moldoveni au redobândit, în perioada 2010-2022, până acum cetățenia română. Totodată, alții peste 300 de mii au depus dosarele și urmează să obțină cetățenia română, arată datele Autorității Naționale pentru Cetățenie din România.

publicat de Anatol Chirilov
marți, 18 aprilie 2023, 11:25   514
JustConsult

Calea cea mai simplă și rapidă modalitate de a obține cetățenie română pentru moldoveni este în baza ascendenților în baza Legii cetățeniei române nr. 21/1991. Datele ANC mai arată că, doar în trimestrul I al anului 2023 au fost aprobate 14.438 de cereri pentru redobândirea cetățeniei române în baza art. 11 din Legea cetățeniei române. 

Pentru următoarele 3 luni, până la finele lunii iunie 2023, Autoritatea Națională pentru Cetățenie planifică să soluționeze până la 20 000 de dosare. 

Acte necesare pentru cetățenie română

Dacă ai ajuns la concluzia că îți dorești să obții cetățenia română și ai bunei sau străbunei, născuți pe teritoriul României Mari până la 28 iunie 1940, poți iniția procesul de redobândire cetățenie română. 

Pentru a depune dosarul va fi necesar să aduni actele de stare civilă ale ascendenților tăi pe linia de rudenie care este mai potrivită și se încadrează în cerințe. 

Aici ne referim la colectarea certificatelor de naștere/deces, căsătorie/divorț ale bunicilor sau străbunicilor, părinților și ale tale inclusiv. Vei avea nevoie de actele pe o singură linie de rudenie. 

Toate actele trebuie să fie de tip nou și fără greșeli de litere sau dăți. În cazul în care depistezi un act de tip sovietic sau care conține greșeli, este necesar să soliciți eliberarea duplicatelor cu corectările corespunzătoare. 

Cetățenie română – lista de acte pentru dosar:

• Actele de stare civilă proprii;

• Actele de stare civilă ale părinților;

• Actele de stare civilă ale bunicilor/străbunicilor;

• Declarații notariale (în cazul includerii copiilor în dosar);

• Cazierul judiciar;

• Copii legalizate ale actelor de stare civilă;

• Apostile;

• Cererea de redobândire a cetățeniei române.

Programare la depunerea actelor pentru cetățenia română

După ce ai adunate toate actele, vei avea nevoie de o programare la depunerea actelor pentru cetatenie romana. Aici, sunt două soluții – să depui dosarul la unul dintre Consulatele României din străinătate sau la Autoritatea Națională pentru Cetățenie din România. 

Poți depune dosarul la Consulat cu condiția că ai reședința în statul respectiv. În caz contrar, vei opta pentru depunerea actelor pentru cetățenia română la Iași sau București la oficiile Autorității Naționale pentru Cetățenie. 

Moldovenii mai pot opta pentru depunerea actelor pentru cetățenia română la Bălți, Chișinău sau la Cahul în cadrul Consulatelor României.

Cât durează soluționarea dosarului de cetățenie română?

După depunere, dosarul va fi înregistrat și îi va fi acordat un număr de ordine – număr dosar. În baza acestuia, vei putea monitoriza ulterior evoluția dosarului tău de cetățenie română. 

De regulă, examinarea și aprobarea dosarului durează între 3 și 4 ani, iar în cazul unei decizii pozitive este emis ordinul președintelui ANC privind soluționarea cererii de redobândire a cetățeniei române. 

Acest ordin este publicat pe site-ul ANC și comunicat beneficiarului prin scrisoare recomandată, expediată la adresa de domiciliu.

Verificare stadiu dosar cetățenie română – ce presupune?

După ce dosarul este înregistrat la ANC, se solicită multiple avize de la diverse instituții de stat care au ca scop să confirme autenticitatea actelor și dreptul solicitantului de a redobândi  cetățenia română conform art. 11 din Legea cetățeniei române. 

În acest proces pot fi depistate acte lipsă sau erori, din care cauză aprobarea dosarului va fi amânată. Iată de ce este recomandat, după 5 luni de la depunere să fie expediată o scrisoare recomandată în adresa ANC prin care se solicită informații privind stadiu dosar

În răspunsul ANC se va conține informația despre numărul dosarului, etapa de examinare și, cel mai important, dacă dosarul este complet și se examinează. 

În cazul în care îți este comunicat că în dosar au fost depistate anumite acte lipsă, îl poți completa prin expedierea actelor prin poștă.

A fost ales cel mai remarcabil inventator din Republica Moldova

Academicianul Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova a fost distins cu prestigiosul Premiu al Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil".