Banca Mondială: Economia Moldovei ar urma să crească cu doar 2,2%

Experții Băncii Mondiale estimează că economia Moldovei ar urma să crească cu 2,2% în 2024, susținută de o creștere a veniturilor reale disponibile alimentată de o inflație redusă și de un stimul fiscal pozitiv.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 15 mai 2024, 21:19   33
Moldova

În cea mai recentă Actualizare Economică se menționează că redresarea treptată va fi impulsionată de consumul privat și de investiții, reflectând o redresare a principalelor surse de venituri disponibile (salarii, remiteri și transferuri sociale), o inflație scăzută și o politică monetară acomodativă care va genera condiții favorabile de creditare, transmite IPN.

Cu toate acestea, precizează experții BM, persistă anumite riscuri. Creșterea consumului privat și investițiilor ar putea rămâne sub mediile istorice din cauza prețurilor ridicate la resurse energetice și produse alimentare, precum și a lipsei de încredere a consumatorilor și investitorilor. Exporturile nete ar putea afecta negativ creșterea, cu importuri în creștere stimulate de redresarea treptată a cererii interne, pe de o parte, și scăderea exporturilor către piețele CSI din cauza problemelor logistice, amplificat de diminuarea re-exporturile în Ucraina, pe de alta parte. Pe partea ofertei, creșterea sectorului serviciilor, în special a IT-ului, transporturilor și călătoriilor, precum și a serviciilor publice, care vor fi susținute de oportunități de IT outsourcing și de modernizarea sectorului public, se anticipează să susțină creșterea în 2024.

Se preconizează că creșterea în sectorul industrial va rămâne latentă, cu producția încă sub nivelul de dinainte de invazia Rusiei în Ucraina din cauza cererii externe slabe. Sectorul construcțiilor se confruntă cu provocări din cauza costurilor ridicate a materialelor și a incertitudinilor existente, în timp ce sectorul transporturilor va continua să beneficieze de redirecționarea parțială a comerțului din Ucraina prin Moldova, deși în volume mai mici.  Contribuția sectorului agricol se prognozează a fi limitată, în principal din cauza costurilor ridicate, a dificultăților logistice și a constrângerilor de productivitate”, se arată în Actualizarea Economică.

Potrivit experților Băncii Mondiale, creșterea economică pe termen mediu va fi susținută de o serie de factori favorabili, inclusiv reforme orientate spre diversificarea economică și îmbunătățirea competitivității, alinierea cu agenda de aderare la Uniunea Europeană, un stimul fiscal pozitiv și ratele dobânzilor favorabile. Ei prognozează ca Produsul Intern Brut să se apropie treptat de potențialul său în 2025, pe măsură ce reformele de aderare la UE se vor accelera. Sectorul serviciilor va fi principalul motor al creșterii, cu contribuții semnificative din partea IT-ului și a sectorului public. Susținută de ameliorarea cererii externe și sentimentului regional de investiții, este estimată o redresare treptată a sectorului industrial, producția va ajunge la nivelul dinainte de invazia Rusiei în Ucraina în 2025.

În opinia experților BM, industria alimentară ar trebui să se redreseze treptat în tandem cu creșterea cererii interne, deși se va confrunta cu provocări sporite din cauza costurilor mai mari cu inputurile și a concurenței din țările învecinate. Ei estimează o performanță moderată a sectorului energetic, caracterizat de prețuri la resurse energetice semnificativ mai ridicate în comparație cu nivelurile pre-pandemice COVID-19. Autoritățile planifică măsuri extinse de eficiență energetică, concentrându-se în special pe construcții de infrastructură. Industriile predominant axate pe exporturi, cum ar fi textilele, produsele farmaceutice și echipamentele electrice, vor înregistra creșteri. Contribuția sectorului agricol estimăm să rămână modestă pe termen mediu, restricționată de provocările de productivitate.