Sinteza săptămânală: Serviciul Vamal raportează încasări de peste 740 milioane de lei

În perioada 23 - 29 octombrie 2023, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 741,1 milioane de lei, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 28,2 miliarde lei, fiind atestată o creștere de 2,9 % față de încasările din intervalul corespondent al anului 2022.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 30 octombrie 2023, 09:32   40
SV

Totodată, în perioada 23 - 29 octombrie 2023, de către persoane fizice au fost introduse bunuri a căror valoare în vamă depășește limita neimpozabilă, fiind încasate plăți în valoare de peste 42,5 milioane lei, ceea ce reprezintă 5,7 % din totalul sumei încasate pentru perioada respectivă.

Banii colectați de la contribuabili sunt vărsați direct în bugetul de stat și redistribuiți pentru salarii, dezvoltarea infrastructurii, proiecte sociale ș.a. Informația detaliată despre veniturile administrate de către Serviciul Vamal în semestrul I al anului curent poate fi consultată în articolul ”Plățile administrate de către Serviciul Vamal în primele 6 luni ale anului 2023”.

De asemenea, pe parcursul săptămânii trecute, au fost perfectate 12 799 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 78 440 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale rămân a fi Leușeni și Sculeni, cu 19 309 și, respectiv, 13 419 traversări.

În context, amintim că Serviciul Vamal a emis acte administrative în scopul stabilirii măsurilor de gestionare a fluxului de mijloace de transport, inclusiv stabilirea unor itinerare de tranzit, în temeiul pct. 14 al Dispoziției nr. 26 din 14 iunie 2022 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova. Acțiunile sunt condiționate de necesitatea stabilirii unor măsuri de gestionare a fluxului de mijloace de transport, inclusiv stabilirea unor itinerare de tranzit, ținând cont de infrastructura posturilor vamale, drumurilor de acces structurate pe două benzi de circulație, inclusiv lucrările de reconstrucție și extindere a postului vamal Sculeni din Republica Moldova și biroului vamal Sculeni din România, având în vedere blocajele operaționale formate și necesitatea întreprinderii măsurilor urgente în vederea decongestionării posturilor vamale de frontieră (detalii în comunicat).