R.Moldova invadează Europa cu țigări de contrabandă. Locul doi după Belarus

În 2023, volumul de Illicit Whites (țigări albe ilicite) a crescut cu 0,6%, atingând 8,9 miliarde de țigări, marcând prima creștere din ultimii ani, conform unui raport recent.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 17 septembrie 2024, 11:11   309
contrabandă

Această creștere a fost determinată în principal de țigările fără etichetare specifică unei țări, care au crescut cu 0,2 miliarde (3,9%) față de anul precedent, ajungând la 5,4 miliarde. Aceste țigări, care fie nu au avertismente de sănătate, fie sunt etichetate ca Duty Free, reprezintă acum 10,3% din consumul total ilicit, față de 10,2% în 2022, fiind greu de identificat sursa de proveniență, arată studiul KPMG, scrie Bani.MD.

Deși volumul țigărilor ilicite cu origini cunoscute a scăzut cu 0,2 miliarde, ajungând la 3,5 miliarde de țigări (6,7% din consumul ilicit total), Belarus continuă să fie cea mai mare sursă, deși cu o diminuare a volumelor. Scăderea din Belarus a fost compensată de creșterea fluxurilor de țigări ilicite din Moldova, Kosovo și Italia.

Piețele cu cele mai mari cote de Illicit Whites din consumul total sunt localizate în Europa de Est, în apropierea unor piețe sursă precum Belarus, Moldova și Kosovo. Cele mai mari fluxuri de Illicit Whites au fost înregistrate în Franța, Grecia, Polonia, România și Marea Britanie, aceste cinci piețe reprezentând peste jumătate din totalul fluxurilor de țigări ilicite identificate în studiu.

Moldova a înregistrat o creștere semnificativă, contribuind cu 0,1 miliarde de țigări la acest fenomen. În același timp, scăderi importante au fost observate în Polonia (-0,3 miliarde de țigări), Ungaria (-0,2 miliarde) și Spania (-0,2 miliarde).

(VIDEO) Ofițerii INI în comun cu DIICOT România, au dat peste cap o „afacere cu drogul zombie” din Belgia, Olanda și Germania

Ofițerii Direcției investigații „Centru” a INI, de comun cu polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate București și procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, au documentat activitatea infracțională a trei persoane (2 cetățeni din Republica Moldova și un cetățean român), cercetate pentru efectuare, fără drept, de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.