„Pomeni electorale”, la Comrat. Oamenii oligarhului fugar, Ilan Șor, au „livrat” suc și burghere

Zeci de burghere au fost împărțite astăzi de către oamenii oligarhului fugar Ilan Șor, după un eveniment organziat la casa de culturiă din municipiul Comrat, susțin sursele PulsMedia.MD din teritoriu.

publicat de Vadim Ungureanu
sâmbătă, 24 august 2024, 19:28   312
Burgher

Potrivit surselor, acțiunea a avut loc în urma unei ședințe a „Patrioților Găgăuziei”, care ar face parte din blocul politic „Victorie” afiliat lui Ilan Șor.

La eveniment au participat în jur de 120 de persoane, iar la finalul acestuia, la toți cei prezenți li s-a oferit câte o sacoșă în care se afla câte un suc și un burgher.

Amintim că Parlamentul a aprobat un amendament legislativ care prevede amenzi pentru persoanele care acceptă bani, bunuri sau alimente în perioada alegerilor. 

În codul contravențional  a fost introdus un nou articol privind „coruperea electorală pasivă”. Conform legii, primirea așa-numitelor „pomeni electorale” se pedepsește cu amenzi de la 25.000 până la 37.500 lei.

Totodată, riscă să fie sancționate persoanele, care în perioada campaniei electorale, în ziua alegerilor și ziua precedentă lor vor accepta bunuri în schimbul votării pentru un anumit candidat sau împotriva altuia.

Prin lege a fost interzisă primirea:

  • banilor;
  • bunurilor;
  • produselor alimentare;
  • băuturilor alcoolice;
  • produselor din tutun;
  • serviciilor sau altor foloase.

În același timp, nu va este pedepsită primirea pliantelor și a altor materiale electorale (calendare, pixuri, tricouri ș.a.) a căror valoare nu depășește 100 de lei. De examinarea potențialelor cazuri de „coruperea electorală pasivă” ar urma să se ocupe Centrul Național Anticorupție (CNA).

Cetățenii găsiți vinovați de darea mitei electorale pot primi amenzi între 37.500 și 57.500 lei sau închisoare de pană la cinci ani. La rândul lor, persoanele juridice (firmele) riscă amenzi de până la 400.000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate sau chiar cu lichidarea. Amenzile sunt și mai mari dacă persoanele sau firmele care corup sunt implicate în campanie electorală.

Aici este de menționat și faptul că ieri, 23 august, polițiștii aflați în misiune de serviciu pe traseul din apropierea localității Grigorăuca din raionul Sîngerei au stopat astăzi pentru verificări două automobile care transportau marfă cu tentă electorală, fără acte de proveniență.

„În timpul discuțiilor cu oamenii legii șoferii de 38 și, respectiv, 46 de ani, ambii locuitori ai capitalei, nu au putut prezenta actele necesare pentru produsele transportate. Mai mult, unul dintre șoferi a declarat că merge cu marfa la o înmormântare. În urma verificărilor, în unitățile de transport oamenii legii au depistat 1446 de căni, 1200 de pixuri, 12 pachete cu baloane, 480 de carnete, 1195 de genți din bumbac, toate cele enumerate având inscripția “blocului politic Victorie”. Totodată au mai fost depistate 1200 de suporturi pentru baloane, 183 de imagini fotografice cu chipul unui personaj politic însoțite de inscripția „у нас все получится!”, 2 facsimile cu semnături neidentificate și un pachet cu documente juridice a partidului politic„Șansa” și a “blocului politic Victorie”, se arată în comunicatul IGP.

Pe caz a fost inițiată o procedură contravențională, care ulterior va fi conexată cu un dosar penal pornit pentru finanțarea ilegală a partidelor politice și spălare de bani.

(VIDEO) Vineri 13 - zi cu ghinion pentru Ilan Șor. Noi percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice

Astăzi, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP în comun cu procurorii Procuraturii Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali - săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (art. 1813, art. 243 Cod Penal).