Consiliul European enumeră 5 persoane și o entitate care destabilizează Republica Moldova. Ce spune Mihai Popșoi

Consiliul a adoptat măsuri restrictive împotriva a cinci persoane și a unei entități responsabile de acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova.

publicat de Veronica Ciortan
luni, 14 octombrie 2024, 19:09   356
Consiliul European enumeră 5 persoane și o entitate care destabilizează Republica Moldova. Ce spune Mihai Popșoi
Moldova se confruntă cu încercări directe masive din partea Rusiei de a destabiliza țara, precum și cu provocări care rezultă din războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Aceasta este o amenințare directă la adresa unei țări suverane, la adresa vieții sale democratice, a drumului său către Uniunea Europeană. UE va continua să ofere tot sprijinul său aspirațiilor legitime ale poporului moldovean. Listele reprezintă încă o contribuție la reziliența Moldovei, susține Jpsep Borrel, Înalt Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, comunică Consiliului Afacerilor Externe al UE.

Pe noile liste figurează Evghenia Guțul, care este guvernator („bașcan”) al Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia și este responsabilă de promovarea separatismului în această regiune, încercând astfel să răstoarne ordinea constituțională și amenințând suveranitatea și independența Moldovei.

Listele includ și alte persoane pentru acțiunile lor destabilizatoare în Găgăuzia: Mihail Vlah, adjunct al bașcanului și consilier pentru relații cu mass-media, Iurii Cuznețov, șef adjunct al departamentului pentru afaceri externe al regiunii, și Illia Uzun, vicepreședinte al comitetului executiv și membru al Adunării Naționale a Găgăuziei.

Evrazia, o asociație neguvernamentală cu sediul în Rusia, al cărei scop este promovarea intereselor Rusiei în străinătate, inclusiv în Moldova, este, de asemenea, sancționată, precum și directorul și fondatorul său, Nelli Parutenco.

Persoanele vizate ar provoca înghețări ale activelor și al unei interdicții privind furnizarea de fonduri sau resurse economice către acestea, direct sau indirect. În plus, acestea s-ar ocupa cu crearea unor interdicții de călătorie în Uniunea Europeană.

Măsurile restrictive din cadrul acestui regim se aplică în prezent unui total de 16 persoane fizice și 2 entități.

Actele juridice relevante au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Context

În aprilie 2023, UE a instituit un cadru pentru măsuri restrictive specifice împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, stabilitatea și securitatea în țară.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut simțitor de la începutul războiului rus de agresiune împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

Uniunea Europeană rămâne neclintită în sprijinul său pentru Republica Moldova și pentru pacea, reziliența, securitatea, stabilitatea și creșterea sa economică în fața activităților destabilizatoare ale actorilor externi. UE este, de asemenea, un donator important în Găgăuzia, sprijinind modernizarea, societatea civilă și dezvoltarea economică a regiunii.

"Acest pas important contribuie la consolidarea rezilienței și la combaterea influenței maligne în Republica Moldova.", susține Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, în legătură cu decizia Consiliului Afacerilor Externe al UE
Mihai Popșoi, ministru al afacerilor externe, în legătură cu decizia Consiliului Afacerilor Externe al UE

(AUDIO) Discuție telefonică cu o simpatizantă Șor din Bălți. Oamenii vor fi anunțați pe cine să voteze cu doar trei zile înainte de alegeri

Oamenii lui Șor au datorii față de unii simpatizanți pe care-i scot organizat la proteste, fură din produsele alimentare pe care le dau drept ajutor, și totuși, își continuă schemele de mituire, mai ales în ajun de alegeri. Cel puțin asta reiese dintr-o discuție telefonică care a ajuns în posesia redacției Nordinfo.