Guvernatoarea BNM a discutat cu conducerea Băncii Mondiale despre perspectivele economice ale țării și nevoia accesului la finanțare

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, a avut astăzi o întrevedere cu o delegație a Băncii Mondiale condusă de Antonella Bassani, vicepreședinta pentru Europa și Asia Centrală. Discuțiile s-au axat pe situația macroeconomică, dezvoltarea pieței de capital din Republica Moldova, îmbunătățirea sectorului de asigurări, atragerea investitorilor și impulsionarea activității de cercetare în cadrul băncii centrale a Moldovei.

publicat de Vadim Ungureanu
marți, 9 iulie 2024, 19:30   45
bnm

Un subiect aparte, în cadrul întrevederii, l-a constituit asistența tehnică acordată BNM de către Banca Mondială. În acest sens, a fost menționată susținerea pentru dezvoltarea unui cadru de finanțare sustenabilă pentru sectorul financiar al Republicii Moldova, perfecționarea cadrului legal privind rezoluția bancară și elaborarea Strategiei Naționale de Incluziune Financiară.

Anca Dragu a menționat că BNM manifestă un interes sporit pentru dezvoltarea Fondului de Garantare a Investițiilor și a modalităților de garantare  menite să vină în sprijinul menținerii și atragerii investițiilor în țara noastră.

„Republica Moldova are nevoie să își dezvolte piața financiară. Acum există un nivel scăzut de intermediere financiară, fapt ce necesită soluții și acțiuni atât din partea mediului bancar, cât și a celui antreprenorial. BNM se situează în centrul acestor discuții pentru a fi identificate soluții în dezvoltarea pieței financiare din Moldova”, a afirmat guvernatoarea BNM.

Întrevederea a avut loc în marja reuniunii Constituenței Fondului Monetar și Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM) care are loc la Chișinău în perioada 10-12 Iulie 2024. Din delegația Băncii Mondiale prezentă la discuții au mai făcut parte: Silvia Malgioglio, asistentul special al vicepreședintelui pentru Europa și Asia Centrală, Robert Saum, directorul regional pentru Europa de Est, Inguna Dobroja, managerul de țară pentru Republica Moldova, Carolina Odobescu ofițerul de țară al Băncii Mondiale și Galina Cicanci, ofițerul de țară al Corporației Financiare Internaționale.

UE oferă Moldovei 9,5 milioane de euro pentru a face față provocărilor de securitate

Republica Moldova va beneficia de un suport financiar în valoare de 9,5 milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru a-și întări capacitatea de a face față provocărilor de securitate și pentru a sprijini procesul său de integrare în UE. Suportul financiar va fi oferit în cadrul Proiectului „EU4 Moldova Rezilientă – Stat Sigur, Comunități Puternice”, finanțat de Comisia Europeană și implementat de Solidarity Fund PL în Moldova, transmite ipn.md

Milioane de lei pentru petrecerea grandioasă de Ziua Independenței. Ce ascunde Guvernul

O petrecere de proporții va marca cei 33 de ani de la proclamarea Independenței Republicii Moldova, însă nu fără controverse. Guvernul a decis să organizeze un eveniment de trei zile, invitând artiști și trupe de renume, atât locale, cât și internaționale, conform RISE Moldova. Printre artiștii invitați se numără Okean Elzy, Vama, Subcarpați, Alternosfera și câștigătoarea Eurovision 2023, Loreen.