(EXCLUSIV // DOC) Fugarul deputat ucrainean prorus, Artem Dmytruk, a cerut azil politic în R.Moldova, dar în aceeași zi a zburat în Italia

Sursele PulsMedia.MD din cadrul IGPF confirmă faptul că deputatul ucrainean prorus, Artem Dmytruk, a trecut frontiera moldo-ucraineană ieri, 24 august, așa cum a scris publicația ucraineană glavred.info, însă în aceeași zi a plecat din țară la bordul unei aeronave.

publicat de Vadim Ungureanu
duminică, 25 august 2024, 17:28   1271
Odesa

Astfel, potrivit surselor PulsMedia.MD, fugarul deputat din Rada Ucrainei a trecut ilegal frontiera moldo-ucraineană prin Punctul de trecere a frontierei Palanca, în jurul orei 12:00, după care a scris o declarație despre trecerea ilegală a frontierei și a solicitat azil politic în R.Moldova.

Ulterior, sursele noastre menționează că în jurul orei 17:30, Artem Dmytruk a părăsit teritoriul R.Moldova, de pe Aeroportul Internațional Chișinău, la bordul unei curse avea cu destinația Roma, Italia.

Fugarul deputat ucrainean prorus, Artem Dmytruk, a cerut azil politic în R.Moldova, dar în aceeași zi a zburat în Italia

Potrivit canalului de telegram ODESSA.INFO, deputatul Dmytruk ar fi negat că părăsit Ucraina și că ar fi ajuns în R.Moldova.

Totodată, cu puțin timp în urmă, Procuratura Generală a Ucrainei a anunțat oficial că deputatului Artem Dmytruk este pus sub învinuire. El este acuzat că a atacat un om al legii și un militar.

Scandalosul deputat figurează în două articole din Codul penal - partea 1 a articolului 122 (provocarea intenționată de vătămări corporale moderate) și partea 1 a articolului 296 (încălcarea gravă a ordinii publice pe motiv de lipsă evidentă de respect pentru societate, care a fost însoțită de o insolență deosebită).

Presa ucrainenă scrie că Dmytruk a fost văzut ieri la secția de poliție de la Ștefan Vodă, iar cu o zi înainte, Dmytruk susținea pe canalul său de Telegram că este pregătit pentru a fi pus sub acuzare. Deputatul pro-rus a numit acțiunea drept  „o încercare de a-l priva de desfășurarea activităților politice”. În plus, Dmytruk s-a plâns că a fost „preluat de serviciile speciale”.

Cine este Artem Dmytruk?

S-a născut în Kazatyn, regiunea Vinnitsa. Deputat majoritar din regiunea Odessa. Șeful unui club sportiv; membru al Comitetului de aplicare a legii din Rada.

Anterior, gărzile lui Dmytruk au fost acuzate că au atacat investitorii la recepția deputatului din Odessa. Dmytruk a participat la un film de propagandă al lui Anatoly Shariy, un blogger suspectat de trădare de stat, despre evenimentele din 2 mai 2014 din Odessa, justificând agresiunea cetățenilor înarmați și pro-ruși care doreau să preia puterea în oraș.

La 9 mai 2020, deputatul a participat la un miting auto organizat de „Partidul lui Shariy”.

Artem Dmytruk - scandaluri politice

Dmytruk s-a aflat în repetate rânduri în epicentrul scandalurilor. În special, în octombrie 2023, potrivit mass-media, el și un alt deputat Oleksandr Kunitsky s-au bătut cu un militar ucrainean în cartierul Goloseevsky din Kiev.

Militarul a fost nevoit să cheme o ambulanță. Victima a susținut că parlamentarii i-ar fi cerut bani și l-ar fi acuzat de unele escrocherii. Ce despre cursul anchetei - nu se știe.

După cum a scris Glavred, Dmytruk critică acum deschis forțele armate din regiunea Kursk, acuzându-le de presupuse crime. Armata și activiștii au reacționat deja la postarea deputatului. În plus, declarația a fost făcută și în OP.

Atunci, activistul Serghei Sternenko a cerut pedepsirea deputatului, iar voluntarul Igor Lachenkov a spus că cuvintele lui Dmitruk sunt trădare. El l-a numit pe deputat un potențial colaborator și gauleiter.
 

(VIDEO) Vineri 13 - zi cu ghinion pentru Ilan Șor. Noi percheziții în dosarul privind finanțarea ilegală a partidelor politice

Astăzi, 13 septembrie 2024, ofițerii Inspectoratului Național de Investigații al IGP în comun cu procurorii Procuraturii Anticorupție au efectuat mai multe percheziții în cadrul unei cauze penale pornită privind finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă și a concurenților electorali - săvârșită în proporții mari, dar și pentru spălarea de bani săvîrșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari (art. 1813, art. 243 Cod Penal).