Natalia Morari acuză guvernarea de fraudarea procesului electoral

Candidata independentă la alegerile prezidențiale, Natalia Morari, își exprimă îngrijorarea privind corectitudinea alegerilor prezidențiale și acuză guvernarea de fraudarea sistematică a procesului electoral. „Ceea ce vedem acum nu este doar lipsă de respect față de democrație, ci o acțiune concertată de uzurpare a puterii”, a declarat Natalia Morari într-un briefing de presă la IPN.

publicat de Veronica Ciortan
miercuri, 9 octombrie 2024, 19:04   39
NM

„Declar cu toată responsabilitatea că Maia Sandu ne fură alegerile. În procesul electoral din 2024 participă toate ministerele și instituțiile Guvernului, și toată puterea Parlamentului. În procesul electoral sunt implicate SIS, CNA, Poliția, Comisia Electorală Centrală, Banca Națională a Moldovei, Consiliul Coordonator al Audiovizualului și practic toate instituțiile media din Republica Moldova, cu foarte mici excepții”, a declarat Natalia Morari.

Potrivit Nataliei Morari, Maia Sandu a anulat prezumția nevinovăției și îi consideră vinovați pe toți oamenii care susțin oponenți ei. Candidata a mai declarat că este spionată de SIS, la fiecare pas al ei și al colegilor. „La cererea SIS, poliția telefonează și cheamă la discuții oamenii care cooperează cu echipa, le acordă pun absurde și îi tratează ca pe oameni care au încălcat legea, așa încât aceștia încep să se teamă să se implice în campania electorală”, a spus Morari.

Candidata susține că „Maia Sandu își propune să câștige alegerile prin intimidare și frică, iar oamenii în uniforme, plătiți din bani publici pentru a ne proteja inclusiv de abuzurile ei, contribuie în realitate la limitarea drepturilor noastre”.

Potrivit Nataliei Morari, o altă unealtă folosită în fraudarea alegerilor este „armata de așa-zise instituții media care servesc interesului Maiei Sandu”. Candidata a accentuat că acestea au uitat de misiunea lor de a informa cetățenii despre abuzurile guvernanților și cazurile în care aceștia încalcă normele legale și morale.

Într-un mesaj adresat partenerilor de dezvoltare ai Moldovei, Natalia Morari le-a cerut să sprijine democrația, dar nu abuzurile actualei guvernări.

„Fiți partenerii poporului Republicii Moldova, nu ai Maiei Sandu. Noi nu suntem orbi și vedem totul. Noi considerăm că Uniunea Europeană acționează cu mai multă corectitudine și integritate decât Maia Sandu. Alegerile vor trece, iar Maia Sandu va deveni doar o etapă în istoria noastră tristă – important este cu ce impresie ne vom alege reciproc după această perioadă plină de provocări”, a conchis Natalia Morari.

Președintele Senatului României, în vizită la Chișinău

Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a venit miercuri, 9 octombrie curent, într-o vizită la Chișinău. Acesta s-a întâlnit cu președintele Maia Sandu și premierul Dorin Recean. Discuțiile au vizat relațiile foarte strânse dintre Chișinău și București și cooperarea bilaterală, dezvoltată în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Cel puțin o treime din alegători sunt necesari pentru validarea referendumului

Referendumul republican constituțional din 20 octombrie va fi validat dacă la urne se vor prezenta cel puțin o treime din numărul de alegători înscriși pe listele electorale. Legea se va considera adoptată dacă pentru acesta vor vota majoritatea cetățenilor care au participat la referendum, a declarat pentru IPN șefa Direcției comunicare, relații publice și mass-media a Comisei Electorale Centrale, Rodica Sîrbu, scrie IPN.