Doi fizicieni de la USM s-au clasat în „Top 2%” al celor mai renumiți savanți din lume în anul 2023

Doi reprezentanți ai comunității științifice de la Universitatea de Stat din Moldova – fizicienii Ghenadii Korotcenko și Denis Nica - pentru al treilea an consecutiv, au fost incluși în clasamentul mondial „Top 2%" al celor mai renumiți savanți din lume, conform evaluării Universității Stanford (SUA):

publicat de Anatol Chirilov
luni, 27 noiembrie 2023, 12:08   70
USM

Profesorul Ghenadii KOROTCENKOV a contribuit semnificativ la dezvoltarea și înțelegerea mecanismului de funcționare a senzorilor de gaz pe bază de oxizi metalici. Este autor a peste 700  publicații științifice.  Este singurul savant din Republica Moldova, lucrările științifice ale căruia au fost citate mai mult de 16000 de ori. Profesorul este de asemenea autor și editor a peste 70 de cărți, publicate de editurile internaționale: Elsevier, CRC Press, Momentum Press, Springer și altele. Domnia Sa este permanent invitat în comitetele organizatorice ale diferitor conferințe științifice internaționale.

Profesorul Denis NICA este cunoscut pentru contribuțiile semnificative aduse la dezvoltarea teoriei proprietăților fononice și a conductibilității termice a nanostructurilor semiconductoare multistrat și a grafenului. Împreună cu colegii săi din Statele Unite ale Americii, Republica Moldova și Germania, profesorul a publicat un șir de articole științifice în cele mai prestigioase reviste internaționale cu factor de impact înalt, inclusiv Nature Materials, Nature Communications, Reports on Progress in Physics, Advanced Functional Materials, Nano Letters, ACS Nano, Physical Review B și altele. In anul 2014 Denis Nica a publicat un articol științific, privind proprietățile termice ale grafenului laminat, în coautorat cu Laureatul Premiului Nobel pentru fizică Konstantin Novoselov: https://pubs.acs.org/doi/10.1021/nl501996v. Lucrările științifice ale prof. D. NICA au fost citate  de peste 11000 de ori.

A fost ales cel mai remarcabil inventator din Republica Moldova

Academicianul Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova a fost distins cu prestigiosul Premiu al Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil".