(SURSE // DOC) Scandalul APP vs SRL „Gările Auto Moderne”. Două procese penale la CNA și IP Centru, în care sunt vizați membrii comisiei

Scandalul iscat la începutul săptămânii curente între Agenția Proprietății Publice și SRL „Gările Auto Moderne”, după ce a fost creată o Comisie APP care a demarat procesul de preluare în administrarea statului a Gărilor și Stațiilor Auto din Republica Moldova gestionate în cadrul parteneriatului public-privat inițiat în 2018, a ajuns pe masa ofițerilor Centrului Național Anticorupție, dar și a celor de la Inspectoratul de Poliție Centru , susțin sursele PulsMedia.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 22 august 2024, 15:20   614
Scandalul APP vs SRL „Gările Auto Moderne”. Două procese penale la CNA și IP Centru, în care sunt vizați membrii comisiei

Potrivit surselor, în baza plângerii depuse de către agentul economic, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu și abuz înj serviciu, la Centrul Național Anticorupție ar fi fost inițiat un proces penal.

Solicitată telefonic, Ina Voloșciuc, ofițerul de presă al CNA, a declarat pentru PulsMedia.MD că: „Avem un asemenea material care la moment este în procesul de examinare”.

Voloșciuc nu a putut oferi mai multe detalii cu referire la acest caz făcând trimitere la secretul anchetei.

Totodată, potrivit altor surse din cadrul PG, un alt proces penal se află în gestiune la Inspectoratul de Poliție Centru din cadrul Direcției de Poliție a mun.Chișinău, în care sunt vizați membrii comisiei Agenția Proprietății Publice, după cea fost depusă o plângere marți la Procuratura municipiului Chișinău pentru privarea de liberatate a unei contabile de la Gara Auto SUD.

(SURSE // DOC) Scandalul APP vs SRL „Gările Auto Moderne”. Două procese penale la CNA și IP Centru, în care sunt vizați membrii comisiei
(SURSE // DOC) Scandalul APP vs SRL „Gările Auto Moderne”. Două procese penale la CNA și IP Centru, în care sunt vizați membrii comisiei
(SURSE // DOC) Scandalul APP vs SRL „Gările Auto Moderne”. Două procese penale la CNA și IP Centru, în care sunt vizați membrii comisiei



Amintim că Agenția Proprietății Publice a demarat procesul de preluare în administrarea statului a Gărilor și Stațiilor Auto din Republica Moldova gestionate în cadrul parteneriatului public-privat inițiat în 2018 cu „Gările Auto Moderne” SRL. La rândul său compania a emis o declarație în care acuză Agenția Proprietății Publice de „preluarea forțată” a gărilor și stațiilor auto și califică „acest abuz drept un atac raider”, scrie Unimedia.INFO.

„Contractul semnat între APP și S.R.L. „Gările Auto Moderne”, a prevăzut modernizarea și eficientizarea activității filialelor Î.S. „Gările și Stațiile Auto”. 

Cu toate acestea, partenerul privat nu a respectat obligațiile asumate privind garanția de bună execuție, care presupuneau garanții a câte 5 milioane de lei pentru fiecare an investițional, garanție neprezentată începând cu anul 3 de contract, fapt care a servit temei de rezoluțiune a contractului.

După emiterea notificării de rezoluțiune din 2022, partenerul privat a contestat decizia de rezoluțiune a contractului, solicitând instanței de judecată suspendarea executării acesteia, solicitare respinsă atât de instanța de fond, cât și de către instanța de recurs. Prin urmare, la momentul actual nu există nici un impediment legal pentru preluarea activelor și a bunurilor. Astfel, în pofida solicitărilor repetate din partea APP, S.R.L. „Gările Auto Moderne” a refuzat să coopereze în mod voluntar, forțând autoritățile să inițieze procedura de preluare unilaterală.

APP asigură cetățenii că toate măsurile luate sunt în interesul public și vizează restabilirea unei gestiuni legale a celor 30 de gări și stații auto din țară. Înțelegem importanța acestei infrastructuri pentru cetățeni și, de aceea, s-a dispus ieșirea imediată în teren a unei comisii specializate care inițiază transferul Complexului unic al Gărilor și Stațiilor Auto în gestiunea Î.S. „Direcția pentru Exploatarea Imobilului”. Această decizie are ca scop menținerea continuității serviciilor de transport pentru populație, iar orice perturbări temporare vor fi soluționate cu promptitudine.

În continuare, APP va asigura o tranziție fără probleme, astfel încât cetățenii să beneficieze de servicii de transport public fiabile și eficiente. Statul acționează ferm și hotărât pentru a proteja interesele cetățenilor și pentru a asigura buna gestionare a proprietății publice.

APP va reveni cu detalii noi din proces pe măsura evoluției acțiunilor de preluare a activelor”, se arată în comunicatul emis de Agenția Proprietăți Publice.

La rândul său, SRL „Gările Auto Moderne” își exprimă dezacordul și profunda îngrijorare față de acțiunile întreprinse de Agenția Proprietății Publice. 

„Prin ordinul directorului general Roman Cojuhari, care a dispus preluarea forțată a gărilor și stațiilor auto din gestiunea companiei noastre. 

Calificăm acest abuz drept un atac raider asupra companiei noastre. Așa nu se procedează în lumea civilizată, inclusiv în Uniunea Europeană spre care tinde Republica Moldova. 

Așa se proceda numai în anii 90 de către grupările mafiote, iar faptul că o astfel de metodă e aplicată de către o structură guvernamentală este cu atât mai grav.

Precizăm că APP a emis, pe data de 17 mai 2022, notificarea nr. 09-05-3132, prin care a declarat rezoluțiunea contractului nr. 3/09 din 17 decembrie 2018, începând cu data de 20 august 2022, sub pretextul artificial privind neexecutarea obligației de prezentare a garanției de bună execuție, eliberată de o bancă comercială sau o companie de asigurare pentru anul investițional trei, cu perioada de valabilitate de 2 ani de zile.

Deși Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a stabilit, prin încheierea din 23 octombrie 2023, că cererea de suspendare a executării notificării a fost respinsă, în motivarea încheierii se menționează că, „în condițiile clauzei contractuale inserate la pct. 20.1 din contractul nr. 3/09 din 17 decembrie 2018, instanța de judecată dispune de competența exclusivă la constatarea nerespectării obligațiilor de către partenerul privat.

Argumente analogice sunt menționate și în încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Centru.

Suplimentar, comunicăm că, pe data de 18 august 2024, prin intermediul poștei electronice a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, SRL „Gările Auto Moderne” a depus o cerere de completare a motivelor și temeiurilor acțiunii de contencios administrativ, care are ca obiect anularea notificării nr. 09-05-3132 din 17 mai 2022 privind rezoluțiunea anticipată a contractului nr. 3/09 din 17.12.2018. În aceeași cerere, partenerul privat a solicitat suspendarea executării actului administrativ individual defavorabil - notificarea nr. 09-05-3132 din 17.5.2022. 

Prin urmare, conform art. 171 (4) Cod administrativ, executarea actului administrativ este suspendată de drept și Agenția Proprietății Publice sau orice altă autoritate, cu excepția instanței de judecată, nu este în drept să întreprindă acțiuni abuzive în raport cu obiectul contractului de parteneriat public-privat.

Ținând cont de faptul că SRL „Gările Auto Moderne” a inițiat proceduri legale împotriva acestor notificări neîntemeiate ale APP, le solicităm autorităților să se abțină de la orice acțiuni abuzive până la soluționarea litigiului în instanța de judecată. 

Avertizăm că orice continuare a acestor măsuri nelegitime va atrage răspunderea juridică a celor implicați, inclusiv pe cale penală și civilă. Mizăm totuși pe triumful rațiunii și al legii și ne exprimăm speranța că Republica Moldova este un stat de drept, în care justiția face dreptate, iar statul respectă și prețuiește investitorii. 

Îndemnăm autoritățile să se abțină de la acțiuni abuzive, ce pot prejudicia nu doar o afacere cu sute de angajați, ci și imaginea investițională a țării.

Din anul 2019, SRL „Gările Auto Moderne” a virat la bugetul de stat impozite în valoare totală de peste 100 de milioane de lei, dintre care 36 de milioane de lei reprezintă impozitele aferente salariilor angajaților.

De asemenea, au fost achitate redevențe de 29 de milioane de lei, ca parte a plății pentru dreptul de gestiune economică. Pe lângă aceste contribuții, compania a investit 120 de milioane de lei în modernizarea infrastructurii autogărilor. Deși litigiul provocat în mod artificial de Agenția Proprietății Publice a determinat suspendarea acestui proces, compania este pregătită să-le reia imediat ce va fi încheiat procesul de judecată”, se arată în comunicatul emis de SRL „Gările Auto Moderne”.

Contractul de parteneriat public-privat de modernizare a autogărilor a fost rezoluționat pe motivul neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat. Guvernul, prin intermediul comisiei de monitorizare, a decis pe data de 25 august 2022, desfacerea contractului. În luna mai antreprenorul a fost notificat să remediez situația în termen de 90 zile, fapt care nu a fost realizat.