Dezastru pe drumul de la Hâncești – Leova – Cantemir! Kilometri puțini, multe promisiuni și explicații

Segmentul de drum Hîncești-Leova-Cantemir ar urma să fie dat în exploatare în primăvara acestui an, în caz contrar contractul va fi reziliat, potrivit declarației ministrului Infrastructurii, Andrei Spînu, scrie Bani.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 9 februarie 2024, 11:32   41
bani.md

„Întregul segment de drum este împărțit în patru sectoare. Lucrările pentru sectorul unu și doi care vizează porțiunea de la Hîncești la Leova și de la Leova la Cantemir au fost contractate în anul 2020. Contractul și licitația au fost până a ajunge echipa noastră la guvernare. Din păcate compania selectată nu și-a onorat obligațiile. Am discutat cu ei în toamna anului trecut și le-am spus că dacă nu realizează lucrările conform planului vom rezilia contractul. Astfel, ultimul termen trebuie în care trebuie să-și realizeze angajamentele este primăvara acestui an. Dacă nu vom vedea  progres vom întreprinde toate acțiunile pentru rezilierea contractului”, a explicat Spînu.

În ceea ce privește celelalte două segmente de la Cantemir la Cahul și Giurgiulești, Spînu a precizat că: „bani sunt pentru segmentul de la Cantemir la Cahul. A fot finalizată proiectarea și în cursul acestui an vom lansa licitația. De la Cahul la Giurgiulești vom iniția proiectarea”.

Proiectul de construcție a drumului R34 (Hîncești-Leova-Cantemir) include: reconstrucția sistemului rutier existent, reabilitarea a 9 poduri și a 57 de podețe tubulare, amenajarea stațiilor de așteptare a transportului public și restabilirea iluminatului stradal în localități.

La ultima inspecție Administrația de Stat a Drumurilor spunea că progresul de reabilitare a drumului era de 36%.

Drumul este reabilitat de compania turcă OZKA. Valoarea totală a contractului este de peste 56 milioane de euro, bani acordați Guvernului Republicii Moldova prin împrumut de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare.

Antreprenorul și-a asumat obligația să finalizeze integral lucrările la sfârșitul lunii februarie a anului 2023, însă lucrările se mișcă cu viteza malcului.

În 2015, a mai fost organizat un concurs pentru aceste segment de drum, la care și-au anunțat intenția de participare tocmai 44 de companii. În aprilie 2016 s-a anunțat că Serenissima Costruzioni S.P.A., în asociere cu PST Group din Italia, au câștigat contractul, oferind cel mai mic preț – circa 53 de milioane de euro.

Italienii, care mai câștigaseră și contractul de reabilitare a drumului Soroca-Arionești, nu au mai apucat să facă careva lucrări pentru că a intrat în insolvență.

Ozka Insaat este o companie de construcții care a fost fondată în 1998 și în prezent are 350 de angajați (2020). Acționarul principal este Naim Özkazanç, care este și președinte de onoare al companiei.

Sinteza săptămânală: SV raportează încasări de peste 780 milioane de lei

În perioada 15 - 21 aprilie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 781,4 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 114,1%, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 10,7 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 112,6%.

Sinteza săptămânală: SV raportează încasări de peste 772,3 milioane de lei

În perioada 8 - 14 aprilie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 772,3 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 106,9%, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 9,89 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 112,5%.

Anca Dragu se află în vizită de lucru la București, unde continuă discuțiile despre interconectarea piețelor de capital din R.Moldova și România

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Anca Dragu, efectuează o vizită de lucru la București, unde va purta discuții cu reprezentanții Bursei de Valori București (BVB), Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) și Băncii Naționale a României (BNR). Vizita are drept scop promovarea interconectării piețelor de capital din Republica Moldova și România și aprofundarea mecanismelor de supraveghere, precum și a instrumentelor de intervenție.