(SURSE) Noi detalii despre perchezițiile SIS și PCCOCS la MAE. Diplomatul vizat ar fi avut corespondență cu GRU

Serviciul de Informații și Securitate al R.Moldova, dar și PCCOCS, au confirmat că ieri au avut loc percheziții în cadrul MAE. Potrivit surselor media așa-zisele acțiuni procesual penale au avut loc în cadrul unui dosar pornit pentru trădare de patrie.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 24 aprilie 2024, 15:15   2182
SIS

„Actualmente, acestea nu au rezultat în rețineri sau atribuirea unor statute procesuale. Ofițerii SIS și procurorii PCCOCS urmează să revină cu amănunte, atunci când investigațiile o vor permite”, se arată într-un comunicat SIS.

Potrivit surselor PulsMedia.MD, apropiate anchetei, acțiunile de urmărire penală au fost demarate într-un dosar de acum trei ani pornit pentru trădare de patrie.

În dosar ar fi vizat Vasile Mircos, șeful Direcției Consulară a Ministerului de Externe, după ce în anul 2021 s-ar fi stabilit că între acesta și o persoană afiliată GRU ar fi existat o corespondență prin email. 

Aici este de menționat că GRU este Direcția principală a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse , agenție de informații militare a Statului Major al Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Potrivit bloggerului Eugen Luchianiuc,  Mircos a fost încătușat, dar și i-a fost ridicat calculatorul de serviciu și telefoanele mobile.

„Au fost percheziții la domicilui cu ridicarea de calculatoare personale, confiscarea telefoanelor mobile ale soției. Au fost și percheziții la domiciliul părinților lui. Vasile Mircos e plasat în arest la domicilui pînă joi, când i se va înainta învinuirea penală”, scrie Luchianiuc.

Vasile Mircos a activat anterior în calitate de consilier la ambasada Republicii Moldova din Germania și a ocupat funcția de șef de Secție în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Direcția cooperare multilaterală.