VIDEO // „Furtună” de minciuni la Bălți: Victoria Furtună începe campania electorală cu propagandă: „Dacă România vrea să se unească cu Moldova, atunci să se numească Moldova cea Mare”

Victoria Furtună, despre care presa de la Chișinău a scris că ar fi candidatul marionetă al fugarului Ilan Șor în cadrul scrutinului prezidențial, și-a făcut apariția în fața alegătorilor din Bălți. Aceasta a vorbit mai mult despre referendum decât despre propria campanie electorală, lansând mai multe sperietori despre viitorul R. Moldova în Uniunea Europeană, scrie Nordinfo.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 2 octombrie 2024, 17:26   189
Nordinfo

„Referendumul nu este despre faptul că, a doua zi, ne vor primi în această familie mare. Referendumul este despre faptul că vom aproba toate legile UE, să le dăm pământurile noastre”, a declarat de la tribună Victoria Furtună, candidat la funcția de președinte al RM.

Directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, a declarat că majoritatea tezelor din declarațiile doamnei Furtună, dar și ai altor candidați la funcția de președinte în această campanie electorală, conțin foarte multe falsuri, manipulări și speculații.

„Asta demonstrează încă o dată că acești candidați promovează agendă străină. Ei sunt plătiți să facă asta de forțele anti europene.

La fel și cu pământurile și cu vânzarea terenurilor. Au spus experții, există și experiența țărilor membre UE care au interzis vânzarea terenurilor agricole în țările lor pentru o anumită perioadă de timp. Nu există niciun atentat asupra independenței și suveranității țărilor membre UE”, a menționat Petru Macovei.

Promisiunile candidatei au curs gârlă, la fel ca și mesajele populiste.

„Dacă România vrea să se unească cu Moldova, atunci să se numească Moldova cea Mare, dacă România vrea să se unească cu Moldova, atunci limba să fie moldovenească, senatul de la București să vină la noi și deciziile să fie luate în Moldova, iar președintele să fie moldovean”, a mai declarat Furtună.

Deși preoții au fost îndemnați să se îngrijească de liniștea sufletească a oamenilor, nici evenimentul din centrul Bălțiului nu a trecut neobservat de fețele bisericești. În fața mulțimii a vorbit Serghei Ciunciuc, preot la biserica „Sf. Cuv. Parascheva” din Bălți.

„Vreau să vă mulțumesc pentru intențiile bune pentru Moldova noastră. Dar, vreau să vă rog, atunci când veți fi președinte, să nu uitați de religia noastră ortodoxă. Mulțumesc!”, a spus preotul.

„Vă asigur că sunteți speranța noastră. Voi ne-ați cununat pe noi, ne-ați botezat copiii și ați asistat la înmormântarea buneilor noștri”; a răspuns Victoria Furtună.

Amintim că, recent, mai mulți preoți din Republica Moldova au plecat în pelerinaje în Federația Rusă. Se presupune că acestea ar fi fost finanțate de Patriarhia de la Moscova și oligarhul fugar Ilan Șor. Acolo ar fi primit bani și instrucțiuni pentru a promova mesaje anti-UE și anti-guvernare.

Îndemnând oamenii să o voteze, Victoria Furtună a mai spus:

„Dacă uitați de furtună, să vă aduceți aminte de „uragan”. Eu acum am oprit-o pentru a ne întâlni astăzi.”

Întrebată despre cum a reușit să adune atâta lume la lansarea din Bălți, ex-procuroarea anticorupție Victoria Furtună, care participă la scrutin în calitate de „candidat independent”, a spus jurnaliștilor Nordinfo că au ajutat-o rețelele de socializare. Totodată, aceasta a negat orice legătură cu Ilan Șor.

-În spatele campaniei electorale pe care o promovați ar sta fugarul Ilan Șor, este adevărat sau nu?

-Nu.

-Cine vă va finanța campania electorală sau din care bani veți finanța această campanie?

-Voi declara la CEC toate veniturile în această campanie și de cine este finanțată. Atunci vă veți convinge că nu stă nimeni în afară de familia mea.-

Tot în seara de marți, la Bălți a venit și Vasile Tarlev, care, în această vară a fost acuzat de legături cu același fugar, în urma unor poze făcute publice, unde fostul premier al R. Moldova, în prezent, candidat din partea Partidului pentru Viitorul Moldovei, apare alături de oameni apropiați lui Ilan Șor, la Moscova.

Vasile Tarlev a menționat că este președintele unei organizații internaționale și se întâlnește cu diverși oameni.

„Unul din oficii pentru zona euroasiatică îl avem la Moscova. Eu, ca prima persoană a organizației internaționale, sunt împuternicit prin mandat să iau parte la diferite conferine internaționale”, a declarat Vasile Tarlev, candidat la funcția de președinte al RM.

Cât despre referendum, candidatul susține că va vota împotrivă.

„Acest referendum este introdus în ordinea de zi a alegerilor cu încălcarea criteriilor democratice pe care le știu eu, iar conținutul acestui referendum nu ne dă așteptările dorite. De aceea, la acest referendum voi vota împotrivă”, a adăugat Tarlev.

Acum o săptămână, Delegația UE a venit cu un mesaj în care a menționat că: „Pe măsură ce se apropie Referendumul, tot mai mulți agenți ai dezinformării vin cu acuzații false la adresa UE. Nu lăsați informațiile false să ne dezbine. Verificați sursele de informare și veridicitatea materialelor foto/video înainte să le distribuiți!”.

Ursula von der Leyen va prezenta curând, la Chișinău, un nou instrument de asistență UE pentru Republica Moldova

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, va prezenta săptămâna viitoare la Chișinău un nou instrument de asistență financiară pentru Moldova, au declarat surse de la Bruxelles Europei Libere. Mecanismul de Reformă și Creștere este deja folosit de UE pentru a stimula transformările din țările din Vestul Balcanilor, pentru care a fost lansat în luna mai a anului curent.

Eu pot fi președintele tău! Renato Usatîi

Dintre cei 11 candidați care au reușit să adune semnăturile necesare din partea alegătorilor, doar unul va prelua conducerea țării pentru următorii patru ani. Decizia va fi luată la urne pe 20 octombrie. Află mai multe detalii despre candidați, inclusiv traseul lor profesional și personal, funcțiile deținute, veniturile și averile declarate, precum și promisiunile pentru viitorul Republicii Moldova.

(VIDEO) În ziua alegerilor, fii cetățean responsabil! Ce amenzi riscă cei care ”cumpără și vând” voturi?

În mai puțin de trei săptămâni, cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați la urnele de vot pentru a alege președintele, dar și parcursul țării noastre. În această perioadă, tradițional, înflorește corupția electorală, un proces ce implică două sau mai multe persoane, cine oferă mita și cine o primește. Acest lucru este o înălcare gravă a legii, dar și o acțiune ce subminează democraţia şi statul de drept. În acest sens, legislația prevede amenzi dure care ajung până la 37.000 de lei.