DOC // Delapidări de milioane a bugetului R.Moldova prin ,,criza energetică”. Persoane influente din Rusia ar trage sfoarele prin intermediul ex-ministrului Andrei Spînu

Delapidarea fondurilor bugetare ale R.Moldova exprimat prin crearea iluziei unei crize energetice, care ca consecințe să aibă ca scop contracararea fondării unei piețe autohtone competitive libere de vânzare-cumpărare a resurselor energetice și, respectiv, devalizarea economiei țării exteriorizată prin cheltuirea pe scară largă a rezervelor bugetare și declanșarea unei inflații ridicate, a fost planificat până la 22 octombrie 2021.

publicat de Anatol Chirilov
sâmbătă, 1 aprilie 2023, 14:29   5343
Andrei Spînu

Ziua când Parlamentul a instituit stare de urgență și tot în aceeași zi când și-a început activitatea Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).

Menționăm că, potrivit surselor PulsMedia.MD cantitatea obișnuită (media statistică lunară, ordinară pentru fiecare an) necesară pentru consumul intern al malului drept pentru Republica Moldova, în această lună a fost atinsă - 76.418.100 m3, adică pe tot parcursul lunii octombrie 2021 țara recepționa zilnic cantitatea suficientă de gaze naturale pentru distribuția tuturor consumatorilor finali și nicidecum efectiv nu avea deficit de gaze. De aceia, neajunsul de gaze invocat poate fi explicat doar prin faptul, că cineva din regiunea transnistreană, care este necontrolată de autoritățile constituționale ale Republicii Moldova, avea deficit de volumele de gaze planificate pentru consum și acest cineva nu poate fi populația (consumatorii casnici) acestei regiuni, dar doar un consumator mare – Uzina Metalurgică din Râbnița sau producătorii de criptomonedă. Iar argumentarea acestei afirmații ține de o altă analiză și este probată. 

Nemijlocit, potrivit acelorași surse, în spatele realizării scenariului anticipat pregătit pentru declanșarea unei ”crize energetice” și regizării sale pe tot parcursul timpului și până în prezent, se află un grup de mai multe persoane din țară (Andrei Spînu, Vadim Ceban) și de peste hotarele ei (Villem Coppoolse, Maciej Wozniak), iar printre eminențele cenușii care trag de ațe, se presupune a fi și unele persoane cunoscute din Federația Rusă ca, de exemplu, Igori Secin, președintele ”Rosnefti” și președinte al Consiliului ”InterRAO EAS”, ultima fiind proprietarul Centralei termoelectrice din Kuciurgan MGRES), Trasnistria, Republica Moldova. 

Primul actor infiltrat în schema delapidării banilor energetici al banilor bugetari din Republicii Moldova ar fi fost Villem Coppoolse. Dumnealui a activat anterior în cadrul Grupului de companii de stat ”Naftogaz” din Kiev, Ukraine, tot parașutat de cineva acolo. A lăsat în urma sa mai multe cazuri suspicioase de corupție și tranzacții de vânzare a gazelor cu daune enorme pentru statul ucrainean. A colaborat cu renumitul oligarh ucrainean cu iz criminal Andrey Favorov, care deținea pe timpul aflării lui Villem Coppoolse la ”Naftogaz” funcții importante în același holding. 

A. Favorov a fost de multiple ori bănuit de către organele de drept ucrainene că a organizat scheme penale în scopul prejudicierii companiilor de stat, prin vânzarea de gaze la prețuri reduse către operatorii economici privați controlați de el însuși, și anume către grupul de companii ”ERU”, ce aparține tot dumnealui. 

Iată doar două link-uri la subiect (AICI) și (AICI) dar dacă investighezi spațiul netului, atunci depistezi multe informații relevante privind cazurile de comitere a faptelor prejudiciabile de către Grupul de companii al lui Favorov. 

Toate pietrele pentru prejudiciile cauzate companiilor de stat ucrainene prin tranzacții suspiciose de corupție, au căzut pe Favorov, dar publicul l-a scăpat din vedere pe Villem Coppoolse, prin intermediul căruia Favorov și-a realizat majoritatea schemelor. Despre activitatea lui Villem Coppoolse în Ucraina de până la anul 2020 nu se prea cunoaște, este acoperită cu ceață, dar dumnealui tot în Ucraina activa și tot în domeniul energetic de stat de acolo. Se cunoaște mai mult doar despre ultimii 2 ani, activitatea sa din cadrul ”Naftogaz Trading”, firmă cu capital majoritar privat creată de Villem Coppoolse la Kiev pe baza companiei de stat ucrainene ”Naftogaz” sub legenda implementării tradingului de gaze în Ukraine și de unde a demisionat în luna mai 2021. De asemenea, persistă informații pertinente, că anterior pe parcursul a circa 2 ani, s-a aflat detașat în Moscova, Rusia, ca reprezentant a unui serviciu special dintr-o țară europeană. 

Mai apoi, V.Coppoolse iarăși a dispărut din spațiul public european, apărând la Chișinău în toamna anului 2021, când a fost instituită starea excepțională în energetică. Dar, și până la această dată, Villem Coppoolse deja efectua măsurile pregătitoare orientate spre pregătirea tender-urilor publice de achiziție din partea Guvernului Republicii Moldova a gazelor naturale, prin formularea unor condiții de participare numai lui cunoscute (în republică lipsea așa experiență). Astfel, prin intermediul poștei electronice personale [email protected], el informa diferiți traderi europeni de pe piața gazelor natural că în curând Republica   Moldova va organiza licitații (tender) de procurare a volumelor de gaze și dumnealui le va organiza, în legătură cu fiecare trader contactat să-și prezinte anticipat disponibilitatea pentru participare ca potențial furnizor. Simultan (tot în intervalul de până la 22.10.2021), prin intermediul aceleeași adrese de mail   [email protected], dădea indicații conducerii companiei de stat moldovenești ce acțiuni să întreprindă. 

În final, Villem Coppoolse a convins conducerea Guvernului Republicii Moldova (prin intermediul lui Andrei Spînu și Eugeniu Cozonac, pe atunci Director general al APP) să introducă în Anexa la Dispoziția CSE nr.1 pentru organizarea viitoarelor ”achiziții alternative” (tender) de gaze naturale, o formulă de calcul a prețurilor doar la condiții ”Day Ahead” (Pentru ziua următoare), fiind astfel blocați producătorii ucraineni de gaze (cu prețuri mai mici), ca urmare a faptului că ei nicidecum nu au posibilitatea perfectării vamale a exportului în decurs de 24 ore. La așa condiții de achiziție a gazelor doar pentru ziua următoare, în realitate au devenit câștigători doar anumiți traderi europeni cu relații mai vechi cu Villem Coppoolse (PGNCiG, Vitol, DXT Commodities, ERU Trading și Naftogaz Trading), care au vândut către Republica Moldova doar gazele de proveniență rusă, pe care le aveau din timp înmagazinate în depozitele din Ukraine. 

Sursele noastre ne mai sugerează că, ar trebui verificate conturile din Europa ale lui Villem Coppoolse, pentru perioada de după achizițiile organizate de acesta pentru Republica Moldova. 

Un lucru nu ne este clar, pentru ce a fost necesară panica cu pretinsele ”cantități insuficiente de gaze pentru Moldova”?

Potrivit surselor noastre, adevărul îl cunosc doar Andrei Spînu, Vadim Ceban, directorul MGRES Valentin Trubcianin, președintele ”InterRAO EAS” Ig.Secin, cineva de la ”Moldovatransgaz” și ”Gazprom”, doar că, faptele ar indica la organizarea și comiterea unui jaf de proporții inemaginabile din bugetul Republicii Moldova.

Mai concret, miliarde de lei scoși din bugetul țării pe fondul unei crize energetice iluzorii, care ar fi avut mai multe scopuri :  

- Alimentarea ”Moldovagaz” și, respectiv, ”Gazprom”, cu lichidități provenite din buget, adică din contribuțiile populației Republicii Moldova ;  

- Crearea mecanismului de transfer a banilor bugetari direct pe conturile ”Moldovagaz”, Societate pe Acțiuni cu capital majoritar rusesc, prin acordarea de compensații consumatorilor la facturi. Cu cât costului gazelor consumate (tariful) este mai înalt, cu atât mai mare devine suma mijloacelor financiare bugetare, transferate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale către ”Moldovagaz”. Menționez, că pe parcursul a peste 30 ani de independență a Republicii Moldova, nici un Guvern nu și-a permis să ”curețe” bugetul prin transmiterea fondurilor statului în beneficiul companiei rusești, unde RM deține doar 35% din capital și factic nu deține nici un drept decizional ;  

- Inițierea unor procurări de gaze de către ”Energocom”(absolut neîntemeiate) pe aceeași bani ai contribuabilor Republicii Moldova, scoși cu ”hapca” de către Andrei Spânu și echipa sa, de la stat, sub pretextul asigurării țării cu gaze naturale alternative în moment de criză și transformarea imaginii acestui Dominator într-un Salvator al națiunii ;  

- Inițierea unei dinamici de majorare a tarifelor la gaze naturale cu scop de lungă durată de a majora inflația la consumul populației ;  

-  Blocarea formării în Republica Moldova a unei piețe libere, diversificate și competitive de vânzare-cumpărare a resurselor energetice, exprimată prin direcționarea tuturor rutelor de aprovizionare a republicii doar la decizia unui grup de persoane ;  

- Extragerea din bugetul Republicii Moldova și a altor lichidități, de exemplu cei 1.330.000.000 lei pentru transferul direct la 26.11.2021 pe conturile ”Moldovagaz”, sub pretextul cesionării datoriilor ”Termoelectrica” către ”Moldovagaz”, adică cumpărarea de către statul Republica Moldova a datoriilor unui agent economic (chiar și cu capital de stat) către un alt agent economic cu capital majoritar rusesc. 

Atenționăm că, toate aceste datorii cumpărate de stat prin intermediul societății ”Energocom” erau acumulate de mult timp, erau sub executare silită din partea executorului judecătoresc și erau real cu perspective de rambursare într-un interval de timp prognozat de peste 10 ani. Dar, urmare a cumpărării menționate cu banii statului, cash-ul a fost încasat efectiv de către ”Moldovagaz” și, respectiv, transferați pe conturile ”Gazprom”. De atunci și până în prezent ”Energocom” așa și nu a mai încasat nici un leu din cele 1.330.000.000 lei. 

După aceste ”activități”, Villem Coppoolse devine din luna ianuarie 2022 CEO al Grupului de companii ”ERU”, Ukraine, care factic aparține lui Andrey Favorov, împreună cu care a ”dezbrăcat” anterior statul ucrainean de multe zeci de milioane euro, colaborând ambii în cadrul ”Naftogaz”. Și, apropo, una dintre firmele Grupului ”ERU” și anume ”ERU Trading”, la licitațiile organizate în toamna anului 2021 de către Villem Coppoolse pentru Republica Moldova, a fost nu doar unul dintre furnizorii câștigători, dar și executorul/reprezentant tehnic pentru încă un   alt furnizor câștigător–compania poloneză ”PGNiG”, unde anterior Vice-președinte a fost următorul actor infiltrat pentru altă etapă a jafului energetic al Republicii Moldova – Maciej Wozniak. 

Wozniak nu este altcineva decât un partener de afaceri mai vechi al lui Villem Coppoolse, cu care a colaborat ”fructuos”, Wozniak fiind în funcția de Vice-președinte al Grupului companiilor de stat ”PGNIG”, Polonia, de unde a fost rugat mai apoi să plece. Concomitent, Maciej Wozniak a făcut anterior afaceri și cu proprietarul lui ”ERU”, Andrey Favorov, când reprezentând PGNiG a   cumpărat o cotă-parte a unei companii ucrainene din regiunea Lvov, care aparținea lui ERU, o tranzacție foarte dubioasă. 

Astfel, din luna aprilie 2022, Maciej Wozniak a apărut mai întâi pe coridoarele clădirii Guvernului fiind peste tot prezentat ca ”expert” din cadrul Uniunii Europene, iar apoi sub aceeași legendă a fost ”parașutat” în cadrul companiei de stat ”Energocom”, ”pentru acordarea experienței în trading”, cu toate că la PGNiG nu activat pe alte activități comerciale, dar numai nu a practicat trading. 

Ulterior, pentru a da credibilitate încadrării lui Maciej Wozniak în treburile statale ale Republicii Moldova pe parte ace ține de activitatea ”Energocom”, ultima a depus în luna aprilie către APP un demers cu solicitarea delegării unor experți, iar APP răspunde tocmai la 23 mai prin scrisoarea nr.14-05-3297, unde ”expune   oportunitatea apelării la suportul și consultanța lui Maciej Wozniak, consilier din cadrul Înalților Consilieri ai UE pentru Republica Moldova (EUHLAM)”. 

Urmare a investigațiilor, Maciej Wozniak nu a fost constatat nici în lista consilierilor din cadrul Înalților Consilieri ai UE pentru Republica Moldova EUHLAM, nici în orice altă listă oficială care ar acorda dreptul legal de activitate profesională pe teritoriul Republicii Moldova și acces la informațiile confidențiale ce țin de   administrarea economică a statului. 

Plus la toate, dacă de studiat statutul real al dumnealui la acel moment, inclusiv pe rețeaua online a profesioniștilor ”Linkedin”, atunci se constată că peste tot, inițial era afișat statutul de ”EU Senior Non Key Expert”, adică nu era altcineva decât un liber profesionist care acorda servicii contra plată în spațiul UE. Ulterior, fiind infiltrat la ”Energocom”, și-a schimbat pe account-ul său de ”Linkedin” poziția profesională în ”EU Senior Non Key Expert to the Rep.of Moldova” și a început a plasa informații din partea companiei de stat moldovenești. Ulterior, la finele anului 2022, din careva alte considerente, pe rețeaua ”Linkedin” și-a exclus din poziția profesională sintagma ”EU” și a lăsat doar ”Senior Non Key Expert to the Rep. of Moldova”. Toate aceste manipulări nu sunt altceva, decât crearea unei iluzii de legalitate pentru activitățile lui M.Wozniak în cadrul autorităților guvernamentale ale Republicii Moldova. 

DOC 1

După ”oficializarea” sa, Maciej Wozniak a început să fie admis la toate ședințele din cadrul Ministerului Infrastructurii pe partea ce ține de energetică, devenind consultantul lui A.Spînu și C.Borosan și venind cu indicații prin intermediul poștei sale personale [email protected] către personalul companiei     ”Energocom”. La acel moment el deja preluase și organizarea activităților acestei companii de stat. 

În continuare a venit și prima tranzacție prejudicioasă intereselor Republicii Moldova, realizată la sugestia lui M.Wozniak acordată conducerii Ministerului Infrastructurii și anume procurarea pe banii bugetari care anterior fuseseră acordați de Guvern companiei ”Energocom”, a cantității de 24,5 mln.m3 gaze naturale de la ”Moldovagaz” la data de 23.05.2022, dintre care cantitatea de 20 mln. 549 mii m3 gaze se aflau în contul OBA cu transportatorul din România, iar restul - nu este specificat în Dispoziția CSE unde se vor afla la momentul transmiterii dreptului de proprietate. 

Primul pas a fost ”trecerea” acestei achiziții prin decizia Comisiei pentru Situații - punctele 10 și 11 ale Dispoziției CSE nr.22 din 23.05.2022. Reieșind din prevederile dispoziției CSE vizate, ”Moldovatransgaz” este obligată să transmită întreaga cantitate către ”Energocom” la prima solicitare a ultimei, fără perceperea careva taxe sau plăți. Iar cantitatea de 20 mln. 549 mii m3 din cea procurată de ”Energocom” s-ar fi aflat în conductele transportatorului român de gaze ”Transgaz”, dar nicidecum nu înmagazinate subtеrап undeva peste hotarele Republicii Моldоva. 

DOC 2
DOC 3
DOc 4

Imediat după tranzacția de procurare a cantității menționate de gaze naturale de către ”Energocom” de la ”Moldovagaz”, pe adresa Ministerului Infrastructurii al Republicii Moldova a parvenit adresarea operatorului român al sistemului de transport al gazelor naturale ”Transgaz” (poza 2-4), din care reiese că ultimul anterior a preluat cantitatea de gaze cu pricina în contul OBA la rugămintea ”Moldovagaz” din 24.02.2022 (de ce nu la adresarea ”Moldovatransgaz”, care este operatorul sistemului de transport moldovenesc?) și le-a înmagazinat subteran în depozitul operatorului de depozitare român ”Romgaz” pe bază comercială, adică contra cost de depozitare. Valoarea serviciilor de depozitare a gazelor la acel moment deja prevala peste 5 mln. RON, respectiv peste 1.000.000 euro.  

Totodată, după cum reiese din scrisoarea operatorului de transport al gazoductului Iași-Ungheni, ”Vestmoldtransgaz”SRL, către ei în s-au adresat cu rugămintea de a majora contul OBA anume Ministerul Infrastructurii la data de 24.02.2022, după ce ”Vestmoldtransgaz” a transportat toate gazele primite de la ”Moldovatransgaz” în contul OBA către ”sistemul national transport gaze România”, adică către ”Transgaz”. 

Din corespondență se elucidează o faptă extrem de gravă și anume – și grupul de întreprinderi al ”Moldovagaz”, și factorii de decizie ai Ministerului Infrastructurii, cunoșteau încă până la data de 23.05.2022 că gazele din contul OBA sunt înmagazinate în depozitul subteran din România și nu se află în conductele transportatorilor adiacenți, așa cum prevăd reglementările pentru gazele aflate în contul de echilibrare. Suplimentar, legislația prevede că gazele contabilizate în contul de echilibrare nu fac obiectul consumului sau comercializării, dar sunt destinate procesului tehnologic al operatorului sistemului de transport al gazelor naturale. 

Un alt aspect al fărădelegilor comise cu cantitatea de 20 mln. 549 mii m3 din cea procurată de ”Energocom” de la ”Moldovagaz la 23.05.2022 este sursa și perioada apariției acestui surplus de gaze la ”Moldovagaz” – lunile februarie și martie ale anului 2022. Anume în aceste luni societatea pe acțiuni cu capital majoritar rusesc înainta către Guvernul Republicii Moldova cereri pentru acordarea suportului financiar din partea statului, motivând că, nu acumulează fonduri pentru plata către ”Gazprom” a cantității de gaze necesară consumului în țară și urmare la ce a primit sute milioane lei direct pe conturile sale, ”camuflate” sub compensări în facturi ale populației. În realitate, ”Moldovagaz” a dus în eroare puterea executivă cu calculele referitor la sumele necesare de primit de la Guvern ca suport financiar pentru consumul lunar și o parte din aceste gaze, parțial plătite și de stat prin transferarea fondurilor bănești ca compensații, le-a ”ascuns” sub formă de majorare a contului OBA cu România. După ce, peste câteva luni, la 23.05.2022, cu suportul conducerii Ministerului Infrastructurii exprimat prin lobbarea acestei tranzacții prin Dispoziția CSE 22/23.05.2022, le-a vândut către compania de stat ”Energocom” contra sumei de peste 270.000.000 lei, cu TVA, bani primiți de ”Energocom” anterior tot din bugetul țării. 

În final, această ”afacere” a prejudiciat bugetul Republicii Moldova de 2 ori :  

 - Prima dată, când Guvernul a transferat bani la ”Moldovagaz” ca compensări populației pentru consumul lunilor februarie-martie 2022, astfel acoperind parțial și cantitatea de gaze care în acest interval a fost ”scoasă” de ”Moldovagaz” din circuit și plasată în contul OBA ;
- A doua dată, la 23.05.2022, când Guvernul, sub declararea unor lozinci patriotice că prețul este ieftin, a obligat ”Energocom” să cumpere această cantitate de gaze de la ”Moldovagaz” iarăși pe bani bugetari. 

DOC 5

Următorul epizod al prejudicierii bugetului este faptul că, în cadrul tranzacției din 23.05.2022, ”Moldovagaz” a livrat factura cu TVA inclus în valoare de circa 20.000.000 lei, adică constatând că gazele au fost vămuite în mod legal la import. Ulterior însă, transportând gazele prin contul OBA în conductele de pe teritoriul României ale transportatorului ”Transgaz” și fiind înmagazinate acolo, nu au declarat și nu au perfectat declarația respectivă la Serviciul Vamal al Republicii Moldova a exportului de gaze, chiar și în regim vamal temporar. 

De aici reiese că, aceste gaze au fost traversate peste frontiera vamală a republicii prin contrabandă. Iar din momentul ce partea română a informat conducerea ”Moldovagaz” și a Ministerului Infrastructurii că gazele au fost înmagazinate subteran, adică nu se mai aflau efectiv în conductele ”Transgaz” așa cum prevăd reglementările pentru contabilizarea lor la contul OBA, atunci era necesar de urgență ca factorii de decizie ai părții moldovenești să perfecteze regimul vamal respectiv. Nu este clar doar cum a legalizat ”Transgaz” transportarea cantității de gaze date către depozit și înmagazinarea lor la ”Romgaz”. 

Tranzacția cu pricina mai este lovită de diverse vicii. Dar, sursele noastre menționează ultimile aspecte: 

– dacă gazele contabilizate în contul de echilibrare nu fac obiectul consumului sau comercializării, atunci cum a fost posibil ca ”Moldovagaz” să le vândă, iar ”Energocom” să le cumpere?
- cine va achita la sfârșit plata serviciilor de înmagazinare pe teritoriul României? 

Aceleași surse ne comunică că, ultima întrebare ar fi deosebit de sensibilă pentru conducerea Ministerului Infrastructurii și complicii săi, deoarece ar putea reaminti publicului despre circumstanțele descrise ale efectuării tranzacției, cu atât mai mult, că în Dispoziția CSE este stabilit că ”Energocom” nu va mai avea alte cheltuieli și primește gazele din rețeaua de transport din interiorul țării a operatorului de transport ”Moldovatransgaz” la prima solicitare a sa. 

 ”Moldovagaz” nu va plăti către ”Transgaz”, deoarece ”s-a spălat pe mâini” odată cu vinderea lor către ”Energocom”. De asemenea și ”Moldovatransgaz”. 

 La sfârșit, ar fi bine de înțeles, totuși, de unde a apărut la ”Moldovagaz” acest surplus de gaze în lunile februarie-martie 2022, dacă tot consumul lunar este calculat și structurat pentru fiecare consumator din Republica Moldova.

DOC 6
DOC 7

După ”afacerea fructuoasă” din 23.05.2022, grupul Villem Coppoolse, Maciej Wozniak, Andrei Spânu, Constantin Borosan și Vadim Ceban a purces la realizarea obiectivului de bază pentru anul 2022 – ”valorificarea” celor 300 milioane Euro acordate de BERD sub dobânzi esențiale și sub garanția statului Republica Moldova. Dar, se cerea etapa pregătiroare, cea de ”identificare” a sursei financiare pentru prima achiziție a gazelor naturale, cantitate care urma să fie furnizată către ”Energocom” de ”câștigătorul” primei proceduri de achiziție în cadrul proiectului ”Energocom”-BERD. Cel mai oportun este când cheltui banii   străini, îndeosebi cei ai ”Energocom”. 

Astfel, știind că Ministerul Infrastructurii pregătește pentru aprobare în ședința Guvernului din 29.09.2022 un proiect de Hotărâre, prin care ”Energocom” va fi desemnat ca operator de creare a stocurilor strategice și toate gazele achiziționate de el și care vor fi înmagazinate, vor reprezenta în anul curent stoc de   securitate și vor putea fi utilizate doar printr-o decizie a CSE, au luat și au organizat două proceduri a vânzare a unor cantități de gaze în perioada 27-28 septembrie 2022, adică cu câteva zile până la aprobarea Hotârârii de Guvern menționate. 

Nu este clar de ce decizii permisive s-a condus ”Energocom” pentru a vinde cantitățile de gaz, poate au impus APP să emită vre-o decizie a fondatorului. Potrivit surselor PulsMedia.md, au făcut referință legală la Dispoziția nr.37 din 15.09.2022, punctul 4.3. al căreia tot ei l-au pregătit și l-au inclus în decizie– ” În contextul volatilității înalte a piețelor gazelor naturale regionale, în scopul creșterii securității de aprovizionare, realizării obiectivului de diversificare și asigurării competitivității SA „Energocom”, precum și pentru optimizarea portofoliilor comerciale și de echilibrare, se permite SA „Energocom” vânzarea și achiziționarea gazelor naturale prin negocieri directe sau prin bursele de mărfuri pe piețele țărilor părți ale Comunității Energetice la prețurile cele mai convenabile”.

Doar că Dispoziția CSE nu face abrogare de la prevederile Legiinr.1134 despre societățiile pe acțiuni și de la prevederile Legii 74/2020, ”Energocom” fiind astfel obligat să obțină permisiunile necesare pentru efectuarea tranzacțiilor de proporții de la fondator și procedurile să deruleze doar prin intermediul unui Grup de lucru (acesta a fost formal creat). 

De asemenea, reieșind din condițiile stabilite în punctul 4.3 al Dispoziției CSE 37/15.09.22 pentru cazurile de vânzare a gazelor din partea întreprinderii, nu se relevă cum tranzacțiile de vânzare ar fi crescut securitatea de aprovizionare, diversificarea și asigurarea competivității, tot așa cum nu se relevă cum ar fi putut să optimizeze portofoliul comercial și de echilibrare. 

Potrivit acelorași surse, modalitatea prin care s-a vândută prima cantitate de gaze, nici într-un caz nu se încadrează în termenul ”legalitate”. Astfel, invitația pentru participarea la procedurile de vânzare a gazelor naturale de către ”Energocom” a fost expediată multiplelor companii-traderi europene, inclusiv și companiei ”ERU Europe Gmbh”, care are adresa sediului în Austria, dar factic este administrată de către Villem Coppoolse și activează prioritar pentru Ukraine în tandem cu altă companie a lor – ”ERU Trading”(Kiev). 

Din rubrica ”Price Formula” din Invitație, reiese că condiția de formare a prețului pentru toți participanții este stabilită ”TTF Day Ahead Herren Closing Index”. Dar, la data de 27.09.2022, ziua tenderului, s-a întâmplat un lucru neașteptat – pe bursa TTF din Olanda s-a majorat semnificativ prețul de cotație a gazelor naturale și acest fapt nu intra în planurile grupului din Moldova. 

Bursa s-a închis în acea zi cu prețul de peste 203 Eur/MWh. Din informațiile credibile, în momentul adoptării deciziei din partea Grupului de lucru pe achiziții al ”Energocom”, a intrat Maciej Wozniak și a înduplecat pe toți să încheie cu ERU Europe Gmbh contract de vânzare a circa 3,9 mln.m3 gaze la un preț fix de 153 Eur/MWh.

În așa mod, potrivit surselor, ar fi fost trucată achiziția, iar prejudiciul cauzat lui ”Energocom” este greu de apreciat obiectiv, dar este în proporții deosebit de mare. Dacă arbitrar calculăm diferența dintre prețul bursei de 203 Eur/MWh și cel contractat cu ERU, atunci această diferență este 50 Eur/MWh. Înmulțind cu cantitatea 42023 MWh vândută, reiese pierderea a 2 mln.101.150 Euro de către compania Republicii Moldova, companie menită să asigure securitatea energetică a statului. 

Această tranzacție, ca și cea din 23.05.2022, are mai multe aspecte infracționale, nu doar cel constatat direct. Ca urmare a încheierii contractului, ulterior ”Energocom” a suportat și alte cheltuieli nejustificate, care sunt subiectul altei analize. 

Este important de înțeles legătura cauzală dintre infracțiunea comisă prin trucarea licitației din 27.09.2022, prin care s-au sustras de la ”Energocom” peste 2 mln. Euro, și procedurile ce au urmat de livrare a gazelor către ”Energocom” pe cele 300 mln.Euro creditate de către BERD, pe care majoritatea le-a câștigat ERU Europe Gmbh. 

Adică, ERU Europe Gmbh tot pe banii bugetari ai ”Energocom”, sustrași pe 27.09.22, a valorificat în continuare marea majoritate a celor 300 mln.Euro, rambursarea cărora este garantată prin lege și pentru care ”Energocom” achită dobânzi de milioane Euro. 

DOC 8
DOC 9
DOC 10

Potrivit surselor noastre, toate fărădelegile cu trucarea procedurilor de licitație în cadrul proiectului cu BERD de 300 mln. Euro ar foi coordonate și acoperite tacit de către Octavian Costaș, reprezentantul băncii în Republica Moldova. Și la acest aspect persistă probele necesare. 

Comisionul ilicit rezultat din așa tipuri de tranzacții se extrage, de obicei, din conturile furnizorului de gaze prin intermediul unui contract formal de marketing, consulting, etc. În cazul ERU – similar sau și prin transferul de pe contul ERU Europe Gmbh pe contul ERU Trading sau ERU Group, iar de acolo către beneficiari conform contractelor menționate. 

Conform informațiilor, majoritatea gazelor livrate de către ERU pe adresa ”Energocom” sunt de proveniență rusă. Dar, trebuie de examinat actele de însoțire a tranzacțiilor ERU – Energocom. 

doc doc

(DOC) Corupție cât duce „trenul solidarității” la CFM? Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cere anularea procesului-verbal de recepție finală

Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cu care se lăuda acum doi ani, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, dar și pentru care Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro, solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.

ANCHETĂ | Țeapă la cel mai înalt nivel. Investitori din România, ținuți pe tușă de autorități, după ce au cumpărat un imobil în centrul Capitalei

Și-au cumpărat un imobil de milioane, dar n-au voie să se atingă de el. Asta a pățit o companie cu capital românesc, care a intrat în posesia unei clădiri amplasată în inima Capitalei. De mai bine de doi ani, nu poate face nimic și stă cu investiția înghețată, deoarece terenul pe care se află imobilul este, în continuare, în proprietatea statului, iar lupta cu birocrația moldovenească s-a dovedit a fi mult mai grea decât părea.