Guvernul de la București răspunde acuzațiilor aduse de Moscova: „Autoritățile ruse încearcă cu disperare, prin propagarea unor știri false și deformarea datelor istorice, să schimbe traseul european al Republicii Moldova”

România rămâne un susținător ferm al Republicii Moldova și al viitorului său european și va continua să sprijine cetățenii și autoritățile de la Chișinău să își îndeplinească obiectivele în acest sens. Astfel a răspuns Guvernul de la București la afirmațiile purtătoarei de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, care a adus un șir de acuzații la adresa conducerii de la Chișinău și a spus că România vrea să „anexeze” Republica Moldova.

publicat de Veronica Ciortan
joi, 10 octombrie 2024, 20:08   29
Guvernul de la București răspunde acuzațiilor aduse de Moscova: „Autoritățile ruse încearcă cu disperare, prin propagarea unor știri false și deformarea datelor istorice, să schimbe traseul european al Republicii Moldova”

Potrivit unui comunicat al guvernului României, propaganda agresivă a Rusiei, care deformează datele istorice și ignoră realitățile actuale, trebuie combătută prin toate mijloacele, astfel încât obiectivul de integrare al Republicii Moldova în Uniunea Europeană să se realizeze. „Autoritățile ruse încearcă cu disperare prin propagarea unor știri false să schimbe traseul european al Republicii Moldova. Îi încurajez pe toți liderii de la Chișinău să nu se lase intimidați de astfel de acțiuni. România este umăr la umăr cu Republica Moldova în îndeplinirea visului european”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, conform MOLDPRES.MD.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus a vorbit despre „ocupația românească” și a lansat un șir de date false despre perioada în care Basarabia făcea parte din România. „Absurditatea unor astfel de afirmaţii este că, aşa cum arată istoria, ocupaţia românească din 1918-1940 a fost cea care a adus în Basarabia sărăcie, ruină, depopulare şi atacuri în masă. Dimpotrivă, apartenenţa la Imperiul Rus şi la URSS a fost marcată de prosperitatea Moldovei. Toate acestea sunt dovedite prin fapte, cifre şi date reale”, a susţinut purtătoarea de cuvânt a MAE rus, citată de Digi24.ro.

Dorința Republicii Moldova de a deveni stat membru al UE reprezintă alegerea stabilității, prosperității și a unei comunități de valori și principii, lucruri pe care Rusia continuă să le încalce flagrant, atacându-și vecinii, cu mijloace convenționale și hibride care încalcă în mod flagrant dreptul internațional, se mai arată în comunicatul Guvernului României.

Autoritățile de la București dau asigurări că alături de celelalte state membre ale UE, România va continua să sprijine Republica Moldova  pentru consolidarea instituțiilor democratice și a capacității de a contracara atacurile hibride agresive cu care se confruntă din partea Federației Ruse.

Canalele de Telegram ale lui Ilan Șor și afiliaților săi, alături de TV6, MD24 și Gagauzinfo, blocate pentru încălcarea regulilor aplicației

Canalul de Telegram al fugarului Ilan Șor, împreună cu cele ale politicienilor afiliați, a fost blocat pentru „încălcarea regulilor aplicației”. Printre canalele afectate se numără canalul blocului politic „Victorie”, precum și cele ale exponenților lui Ilan Șor, inclusiv Marina Tauber, Evghenia Guțul, Vasile Bolea și Alexandr Nesterovski.