Cu gaură în buget, FMI ne dă bani pentru pensii și salarii

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat un proiect de lege crucial privind atragerea unui împrumut de stat extern de la Fondul Monetar Internațional (FMI), în valoare de 129,375 milioane de drepturi speciale de tragere (aproximativ 160 milioane de dolari SUA). Acești bani vor fi utilizați pentru finanțarea nevoilor bugetului de stat și vor ajunge în țară pe o perioadă de 20 de ani, scrie Bani.MD.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 27 iunie 2024, 13:13   34
fmi

Împrumutul face parte din mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate al FMI, fiind condiționat de implementarea a 12 măsuri de reformă menite să diminueze impactul schimbărilor climatice asupra economiei și infrastructurii Moldovei.

Această inițiativă este văzută ca un sprijin semnificativ pentru eforturile Moldovei de a crește rezistența la șocurile climatice, de a moderniza sectorul energetic și de a mobiliza finanțări durabile în vederea susținerii dezvoltării economice și sociale durabile.

Revizuirea bugetară indică o reducere a veniturilor bugetare la 65,8 miliarde de lei și un deficit de 16,7 miliarde de lei, evidențiind necesitatea unor ajustări economice pentru a asigura stabilitatea financiară a țării.

Sinteza săptămânală: Serviciul Vamal raportează încasări de peste 765 milioane de lei

În perioada 10 - 16 iunie 2024, încasările Serviciului Vamal la bugetul de stat se ridică la peste 765,17 milioane de lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control pentru perioada de referință în mărime de 101,7 %, iar de la începutul anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat circa 16,25 miliarde lei, ceea ce constituie îndeplinirea cifrei de control la 110,5%.