(SURSE) Compania vizată în perchezițiile PCCOCS este a unui om de afaceri decorat recent de președintele Parlamentului

Sursele PulsMedia.MD susțin că întreprinderea mixtă din Republica Moldova, fondată de o companie din Federația Rusă și inclusă în lista sancțiunilor internaționale, ar fi S.R.L. BM TECHNOTRADE.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 2 octombrie 2024, 15:49   1244
Baciu

S.R.L. BM TECHNOTRADE S.R.L. al cărui fondator pe siteurile de specialitate este omul de afaceri Mircea Baciu și gestionează rețeaua de de magazine de electrocasnice „Bomba”.

Compania vizată în perchezițiile PCCOCS este a unui om de afaceri decorat recent de președintele Parlamentului

În luna iunie curent, Mircea Baciu, a fost a invitat la Parlament de către Igor Grosu care l-a decorat pentu faptul că este  primul moldovean care a ajuns pe cele mai înalte 7 vârfuri de pe 7 continente.

„În luna mai și-a încheiat seria record de ascensiuni cu vârful muntelui Kosciuszko din Australia, pe care moldoveanul a arborat și de această dată cu mândrie drapelul Republicii Moldova. Toată povestea a început acum 6 ani cu o drumeție în România, iar mai apoi și-a pus drept scop să ajungă pe cele mai înalte vârfuri. Au fost ani cu multă muncă, dedicație, dar și iubire de munte. L-am invitat pe dl Baciu la Parlament unde în semn de recunoștință i-am oferit diploma Parlamentului de gradul I și l-am îndemnat să vorbească cât mai mult despre experiența sa în școli, universități și că atunci când există dorință, reușești”, scria atunci Igor Grosu.

(SURSE) Compania vizată în perchezițiile PCCOCS este a unui om de afaceri decorat recent de președintele Parlamentului

Potrivit comunicatului PCCOCS acuzațiile se referă la abuz de serviciu și insolvabilitate fictivă. Mai multe persoane sunt bănuite că au cauzat prejudicii mai multor persoane și întreprinderi, printre care și omul de afaceri Mircea Baciu.

 „Acțiunile de urmărire penală se referă la o întreprindere mixtă, al cărei fondatoare este o companie din Rusia, inclusă în lista sancțiunilor internaționale, potrivit  comunicatului Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).

Compania rusească la care face referință PCCOCS, potrivit surselor, ar fi vorba despre Topaz. Potrivit unei investigații RIZEMoldova, Topaz este una dintre corporațiile de stat  ce lucrează direct sau indirect pentru sectorul militar rusesc, dar și alte domenii apreciate drept strategice. 

Sursa citată menționează că „în protocolul ședinței din 19 septembrie 2019 a comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse este specificat interesul ODK pentru livrarea de motoare pentru elicoptere în Moldova și deservirea lor ulterioară. Specializată în fabricarea de motoare cu turboreacție și turbopropulsoare, ODK se află în prezent în lista companiilor contra cărora au fost impuse sancțiuni de SUA. La fel ca şi proprietarul ODK – corporaţia Rostec, aflată în lista sancțiunilor publicată de UE. Datele ASP arată că Topaz avea la începutul acestui an două autorizații individuale de export al mărfurilor strategice (cu dublă destinație), care au expirat în iulie și august. ASP a precizat că nu deține informații despre eventuale livrări de mărfuri în Rusia. În condițiile în care nu dispunem de codurile vamale exacte ale mărfurilor strategice (cu dublă destinație), Serviciul Vamal nu ne-a oferit informații despre eventualele exporturi în Rusia și alte state a acestor tipuri de produse. De notat că, de exemplu, în 2011 circa 98% din comenzile executate de Topaz proveneau de la Salyut din Federația Rusă. În ultimii ani, Topaz nu a reușit să aibă venituri majore, acestea oscilând între 50 și 60 de milioane de lei pe an. Iar invazia rusă în Ucraina a influențat și mai tare activitatea uzinei. Astfel, din februarie, Topaz și-a redus semnificativ activitatea de producere, ne-au spus reprezentanții întreprinderii, atunci când i-am întrebat de ce nu răspunde nimeni la solicitarea noastră de informații. Administraţia uzinei a refuzat să discute referitor la impactul războiului şi a sancţiunilor asupra întreprinderii, iar într-un răspuns în scris venit la RISE după câteva luni de așteptare, ne zic doar că, în prezent, „lipsește necesitatea reflectării publice a activității întreprinderii”. În prezent, managementul uzinei Topaz este exercitat de persoane originare sau conectate la regiunea transnistreană. Astfel, din iunie 2019, directorul general al uzinei este Inna Linnik, care, în anii 2014-2016, a fost viceministră şi prim-viceministră a dezvoltării economice în așa-zisul guvern al nerecunoscutei rmn. Dmitri Terzi, directorul comercial, a lucrat la diverse întreprinderi din regiunea transnistreană şi a candidat la funcţia de deputat în Sovietul local din Tiraspol”

.