Japonia va oferi R.Moldova un credit preferențial în valoare de circa 100 de milioane de dolari

Membrii Guvernului au aprobat, astăzi, Programul activităților de reintegrare a țării pentru anul 2023, care prevede finanțarea a 26 proiecte de dezvoltare în perimetrul Zonei de Securitate, cu un buget total de 15 mln. de lei. Lista proiectelor ce urmează a fi finanțate a fost aprobată de către Comisia de selectare împuternicită prin Dispoziția Guvernului nr.19-d din 10 februarie 2023, în conformitate cu criteriile de eligibilitate stabilite.

publicat de Anatol Chirilov
miercuri, 10 mai 2023, 11:23   39
Moldova și Japonia

În anul curent, conform priorităților declarate la etapa lansării competiției proiectelor, au fost selectate și vor fi implementate 11 proiecte de dezvoltare și de modernizare a instituțiilor din sistemul educațional, 7 proiecte de reparație și dotare a edificiilor administrative, instituțiilor de cultură, sport și medico-sanitare, 7 proiecte de amenajare a zonelor de agrement și altor spații publice, precum și un proiect de acordare a suportului financiar pentru asigurarea activității delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Autoritățile administrației publice centrale și locale, beneficiari ai Programului, au obligația de a valorifica resursele financiare conform destinației, până la sfârșitul trimestrului IV 2023, urmând să prezinte Cancelariei de Stat (Biroul politici de reintegrare) raportul privind utilizarea alocațiilor. 

Amintim că, în perioada 2011-2022, au fost implementate 12 programe guvernamentale de reintegrare a țării, cu realizarea a 518 de proiecte, în valoare de peste 160 mln. de lei, având drept obiectiv soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă, realizarea dezideratului de reintegrare a țării.