(VIDEO) Cernăuțeanu: Unii episcopi au ordonat preoților să adune semnături pentru candidați la prezidențiale

Unii episcopi au ordonat preoților să adune semnături în favoarea potențialilor candidați la prezidențiale, susține șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu. Declarația a fost făcută în studioul emisiunii „Cutia Neagră”, oficialul punctând că legea interzice clericilor să se implice în procesul electoral.

publicat de Veronica Ciortan
sâmbătă, 5 octombrie 2024, 18:08   5
C


Din spusele lui Cernăuțeanu, pentru asemenea acțiuni, preoții riscă amenzi. În același timp, conform lui, cazurile de promovare a anumitor candidați au fost raportate Poliției la Bălți și Rîșcani. Actualmente, oamenii legii investighează trei situații de acest gen, scrie Realitatea.MD.

„Poliția s-a autosesizat. A fost pornită procedură contravențională. (…) Este vorba de amendă. (…) Remarc că s-au strâns semnături de fețele bisericești, în interesul unor participanți la scrutinul electoral. Acest fenomen a fost documentat, inclusiv recunoscut de fețele bisericești. Li s-a cerut de sus, (…) conducătorii nemijlocit ierarhic ai lor. Vorbim de zona de nord, în mare parte”, a precizat Cernăuțeanu.


(VIDEO) Cernăuțeanu: Unii episcopi au ordonat preoților să adune semnături pentru candidați la prezidențiale

Episcopul Marchel a fost surprins anterior, la nordul Moldovei, cum face campanie electorală pentru Victoria Furtună în timpul predicilor din cadrul serviciilor divine. Conform surselor Realitatea, Furtună este unul dintre candidații pentru care clericii ar fi colectat semnături, astfel încât să poată candida la prezidențiale.

Cernăuțeanu a mai punctat în cadrul emisiunii de la TV8 că preoții ar fi implicați și în finanțarea ilegală a partidelor lui Șor. Mai exact, unii dintre ei s-ar deplasa regulat în stânga Nistrului, pentru a extrage bani de pe cardurile deschis la banca rusească Promsveazbank.

Igor Grosu: „România continuă să fie cel mai puternic și de nădejde susținător al Republicii Moldova în parcursul nostru european”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a discutat cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, despre proiectele desfășurate în Republica Moldova cu susținerea României. Șeful legislativului și-a exprimat recunoștința pentru ajutorul necondiționat oferit de România în eforturile de modernizare și de apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, informează MOLDPRES cu referire la Serviciul de presă al Parlamentului.

Premierul român, Marcel Ciolacu, în vizită la Chișinău. Se va vedea cu Dorin Recean și Maia Sandu

Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, întreprinde astăzi, 4 octombrie, o vizită în Republica Moldova. Potrivit unui comunicat al Executivului, premierul Dorin Recean îl va întâmpina pe omologul său de la București cu onoruri militare la Casa Guvernului. Ulterior, premierii ambelor state vor avea o întrevedere bilaterală, precum și o ședință în format extins a delegațiilor.