A fost ales cel mai remarcabil inventator din Republica Moldova

Academicianul Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova a fost distins cu prestigiosul Premiu al Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil".

publicat de Anatol Chirilov
luni, 27 noiembrie 2023, 14:20   46
Aurelian Gulea

Această distincţie i-a fost acordată pentru activitate prodigioasă în domeniul cercetării și dezvoltării pe parcursul a peste 50 de ani și un portofoliu consistent de peste 120 de brevete în domeniile chimiei coordinative, medicinei, chimiei biofarmaceutice etc.

Cu o carieră prolifică, Aurelian Gulea este autor a peste 1200 de publicații. Deține 7 Ordine Internaționale de Inventator Remarcabil, 2 medalii de aur ale Organizaţiei Mondiale de Proprietate Intelectuală. A fost decorat cu circa 200 de medalii de aur, argint și bronz la Saloanele Mondiale de Inovații, Cercetări și Transfer Tehnologic de la Bruxelles, Geneva, Pitsburgh, Seul, Moscova, Varşovia, Zagreb, Casablanca, Manila, Sofia, București, Iași, Cluj-Napoca, Chișinău, Budapesta, SuZou (China) etc.

Cel mai remarcabil inventator a fost selectat de către juriul Expoziţiei Internaţionale Specializate „INFOINVENT", care s-a desfășurat, în format online, în perioada 22-24 noiembrie 2023.

Expoziţia Internaţională Specializată „INFOINVENT" a fost organizată de către Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, Ministerul Culturii, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

În cadrul evenimentului au fost expuse aproape 450 de invenții, proiecte inovaționale și produse creative, autorii cărora provin din Republica Moldova, România, China, Polonia, Franța, Malaezia, Taiwan, Cambodgia, Bulgaria, Belarus, Elveția și Belgia.

În cadrul festivității de premiere, Comisia de experți și juriul expoziției au acordat un total de 295 de medalii, dintre care 138 de aur, 80 de argint și 77 de bronz, subliniind excelența și diversitatea inovațiilor prezentate.