NEWS ALERT

Ba e laie, ba-i bălaie. Echipa Maiei Sandu propune Consiliului de Presă să organizeze dezbaterea cu Stoianoglo

Adrian Băluțel, membru al staff-ului președintei Maia Sandu, propune Consiliului de Presă să organizeze dezbaterea pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, inclusiv să identifice unul sau mai mulți moderatori. Propunerea vine după ce echipa Maiei Sandu s-a sesizat în privința declarației critice a Consiliului de Presă și boicotul anunțat de două televiziuni private și afiliate guvernării din cauza desemnării lui Gheorghe Gonța în calitate de moderator.

publicat de Vadim Ungureanu
miercuri, 23 octombrie 2024, 10:03   162
MS

„În legătură cu dezbaterea, am văzut declarația Consiliului de Presă și boicotul anunțat de multe televiziuni cu transmisiune națională din cauza prezenței moderatorului pe care insistă contracandidatul. Având în vedere că scopul unei dezbateri este să fie urmărită de cetățeni la nivel național, facem un apel către Consiliul de Presă să identifice 1, 2 sau câți moderatori consideră și orice moderator consideră potrivit, să propună formatul dezbaterii și să organizeze dezbaterea. Am propus acest lucru și echipei contracandidatului. Noi acceptăm, în continuare, orice format și orice moderator, dar este important ca această dezbatere să aibă loc conform legii și să fie transmisă de cât mai multe instituții media”, a scris Adrian Băluțel pe canalul său de Telegram.

Amintim că, pe 21 octombrie, Maia Sandu l-a provocat pe contracandidatul său în turul II al alegerilor prezidențiale la dezbateri electorale, iar el a acceptat. Pe 22 octombrie, s-a anunțat că dezbaterile vor avea loc la Palatul Republicii, în data de 27 octombrie, vor fi moderate de jurnalistul Gheorghe Gonța, iar transmisiunea va fi asigurată de compania de stat Teleradio-Moldova.

După ce a devenit cunoscut faptul că Gheorghe Gonța va modera dezbaterile, mai multe persoane din domeniul jurnalismului din Republica Moldova, precum și Consiliul de Presă, au venit cu reacții negative, subliniind că acesta a încălcat normele deontologice anterior. Ulterior, TV8 a anunțat că nu va difuza și nici reflecta în știri dezbaterile, iar Jurnal TV a declarat că, dacă Gonța nu va fi înlocuit, la fel, nu va transmite pe post evenimentul.

Pe parcursul zilei de 22 octombrie, Maia Sandu a publicat un videoclip în care a menționat că și-ar fi dorit „un moderator independent”, însă a fost nevoită să accepte varianta cu Gheorghe Gonța pentru că echipa lui Stoianoglo insistă asupra acesteia.

La rândul său, Gheorghe Gonța a venit cu o reacție pe pagina sa de Facbook în care a sugerat că a văzut criticile, însă nu va renunța la a modera dezbaterile dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo. El i-a îndemnat pe ambii concurenți electorali să se pregătească pentru dezbateri.

Ministru din Guvernul Recean: „Nu Maia Sandu trebuie pedepsită prin vot, pentru greșelile pe care le-am făcut ca guvernare”

Sergiu Lazarencu, ministru al Mediului în Guvernul Recean, a declarat că a analizat în ultimele două zile rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale. „Greșelile pe care le-am făcut ca guvernare în ultimii trei ani, dar și cum poate arăta Moldova după 3 noiembrie, în caz că câștigă Stoianoglo. Nu Maia Sandu trebuie pedepsită prin vot, pentru greșelile pe care le-am făcut ca guvernare și nu în acest moment”.

Stoianoglo: Soluția nu este înlocuirea lui Gonța, ci desemnarea unui al doilea moderator, de la PAS

Alexandr Stoianoglo, candidatul desemnat din partea Partidului Socialiștilor, insistă ca dezbaterea electorală dintre el și candidata Maia Sandu să fie moderată de jurnalistul Gheorghe Gonța. Asta după ce Consiliul de Presă, dar și două televiziuni private și apropiate guvernării PAS și-au exprimat îngrijorarea față de decizia de a-l numi pe Gheorghe Gonța moderator al dezbaterilor electorale, calificând decizia drept „o lipsă de respect față de public”.

Ex-secretar general adjunct al NATO, Mircea Geoană: „Rusia îşi va folosi mai puternic „arsenalul de intimidare” în turul doi al alegerilor prezidențiale din R. Moldova”

Mircea Geoană, candidat independent la alegerile prezidențiale din România, consideră că Rusia nu își va opri încercările de a menține Republica Moldova în sfera sa de influență. Fostul secretar general adjunct al NATO afirmă că țara noastră va fi „supusă celui mai feroce război hibrid practicat de Rusia” mai ales în turul doi al alegerilor prezidențiale, scrie Bursa.RO.