#PANDORAPAPERS: Lovitura de 29 de milioane

În cele peste aproape 12 milioane de fișiere din scurgerea de date privind paradisurile fiscale #PandoraPapers apare și directorul grupului de companii Bpay, care deține sute de terminale de plată în mai multe orașe din Moldova. Numele lui este Artiom Vasiliev – un personaj investigat pentru spălare de bani și evaziune fiscală, asociat în afaceri cu fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari și cu fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Mircea Maleca.

publicat de Vadim Ungureanu
vineri, 3 februarie 2023, 12:40   104
Artiom Vasiliev - caricatură Rise.md

AFACEREA DIN SEYCHELLES
În scurgerea de date PandoraPapers am identificat mai multe documente care demonstrează relația lui Artiom Vasiliev cu furnizorii de servicii offshore.

Transfers Solutions Corp a fost creată în 2012, cu sediul în Seychelles – un arhipelag din Oceanul Indian.

În ziua înființării companiei, Vasiliev a obținut o procură care îi oferea dreptul să deschidă conturi bancare, să investească, să întreprindă practic orice acțiune de business din numele Transfers Solutions Corp.

Ulterior, Vasiliev a primit procuri similare pentru aceeași firmă din Seychelles. Dintr-un document semnat de el aflăm că acesta este beneficiarul Transfers Solutions Corp. Totodată, observăm că el și-a exprimat acordul ca toată corespondența ce ține de contabilitatea firmei să fie menținută la o adresă din paradisul fiscal Belize.

Artiom Vasiliev, despre offshore-ul din Seychelles: Eu am fost proprietar. A fost până în 2015. După, nu am continuat că nu am plătit. Ideea mea a fost colaborarea cu webmoney ca să fac un exchange (schimb valutar – n.r.). Dar nu am putut să deschid un cont bancar peste hotare, nu am reușit. Ideea mea a fost să o utilizeze ca un exchange în afara Moldovei. Ca un schimb de monedă virtuală.

Vasiliev a apărut în companii din Marea Britanie, Estonia dar și din Republica Moldova.

SCHIMBAREA DENUMIRII
La Chișinău, el s-a asociat cu fostul ministru al Justiției, Vladimir Cebotari și cu fostul director al Autorității Aeronautice Civile, Mircea Maleca, în firma Bpay SRL, specializată în plăți electronice.

Compania deține sute de terminale în mai multe orașe din Moldova. Oamenii pot plăti facturi, amenzi, achita serviciile de telefonie, să transfere sau să extragă bani din unele terminale.

Bpay SRL deține în totalitate companiile MSM Star SRL și MMPS COM SRL. Ultima controlează sistemul de plăți MMPS – desfășurat prin intermediul platformei mmps.md, și site-ul infoplata.md conceput pentru achitarea facturilor.

Denumirea companiei Bpay SRL a apărut în 2018. Până atunci firma se numea Artosis SRL fiind creată în 2010.

Schimbarea denumirii vine pe fondul unor scandaluri.

Mai exact, în 2017 autoritățile au pornit un dosar penal în care era vizată Artosis SRL și directorul Artiom Vasiliev, dar și după ce, un an mai târziu, Banca Națională a Moldovei i-a suspendat temporar licența.


Comunicat BNM:Prestatorul de servicii de plată Artosis SRL a solicitat Băncii Naționale a Moldovei reperfectarea licenței pentru activitatea de emitere a monedei electronice, ca urmare a schimbării denumirii în BPAY SRL și adresei juridice, după ce pe data de 9 august 2018, BNM i-a suspendat, pe un termen de șase luni, licența pentru prestarea serviciilor de plată și emitere a monedei electronice.Urmare examinării cererii, Comitetul executiv al BNM a luat decizia privind reperfectarea licenței, nu însă și reluarea activității.

De a lungul anilor compania a intrat în conflict juridic și cu alte instituții publice. Una dintre acestea fiind Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor care a emis mai multe decizii ce nu au fost pe placul administrației Artosis SRL.

DOSARUL DIN MOLDOVA
În 2017 ofițerii de investigație au pornit un dosar penal pentru spălare de bani și evaziune fiscală în care erau implicate mai multe firme, afaceriști și persoane interpuse. Asta după ce bugetul public a fost fraudat, susțin procurorii. Suma totală fiind de aproape 29 de milioane de lei.

Anchetatorii susțin că Artiom Vasiliev a fost personaj-cheie în schema de evaziune.


Extras din Ordonanța ofițerului de urmărire penală Vitalie Rufanda din 12.11.2018, ARBI/CNA:În perioada martie – august 2017, Artiom Vasiliev, activând în funcția de director al Artosis SRL a contribuit prin sfaturi, prestări de informație, acordarea de mijloace și instrumente, înlăturarea de obstacole la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, în complicitate și prin înțelegere prealabilă cu juristul Artosis.I-a acordat posibilitatea directorului Ivivs Grup SRL (companie lichidată în octombrie 2022 – n.r.), Vladimir Malinovschii, la care prin dispoziția organului fiscal din 10.05.2017 i-au fost suspendate operațiunile la conturi bancare și, care este de fapt fondator cu 19% la Artosis SRL prin Galina Malinovschii, de a extrage mijloace bănești în sumă de 3.179.399 de lei, transferați de directorul KLM Fruct SRL, Dan Bahnaru, la contul personal a lui Vladimir Malinovschii, deschis la SRL Artosis, în baza actelor de verificare, contractelor de cesiune a creanțelor, facturilor fiscale între Dalimarcom SRL și KLM Fruct SRL, cu privire la producția agricolă procurată de către Dan Bahnaru de la persoane fizice și juridice neidentificate de pe teritoriul Republicii Moldova, fără întocmirea documentelor contabile de strictă evidență, în sumă de 28.772.838 de lei.

Mai exact, procurorii susțin că afaceriștii ar fi introdus date fictive în facturile fiscale.

În acest caz, la finalul anului 2018, anchetatorii l-au învinuit pe Artiom Vasiliev pentru infracțiuni de spălare de bani și evaziune.

Ulterior, dosarul în care Vasiliev și compania Artosis au statut de inculpat a fost trimis pe masa judecătorilor. Procesul se află în examinare la Judecătoria Chișinău, susține Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

(DOC) Corupție cât duce „trenul solidarității” la CFM? Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cere anularea procesului-verbal de recepție finală

Supraveghetorul tehnic al lucrărilor de reabilitare a tronsonului feroviar Basarabeasca-Berezino, cu care se lăuda acum doi ani, fostul ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R.Moldova, Andrei Spînu, dar și pentru care Calea Ferată din Moldova a alocat peste un milion de euro, solicită anulare procesului-verbal de finalizare a lucrărilor, dar și reconvocarea comisiei.

ANCHETĂ | Țeapă la cel mai înalt nivel. Investitori din România, ținuți pe tușă de autorități, după ce au cumpărat un imobil în centrul Capitalei

Și-au cumpărat un imobil de milioane, dar n-au voie să se atingă de el. Asta a pățit o companie cu capital românesc, care a intrat în posesia unei clădiri amplasată în inima Capitalei. De mai bine de doi ani, nu poate face nimic și stă cu investiția înghețată, deoarece terenul pe care se află imobilul este, în continuare, în proprietatea statului, iar lupta cu birocrația moldovenească s-a dovedit a fi mult mai grea decât părea.