Cum pot vota moldovenii din diaspora la alegerile prezidențiale și referendum

Vrei să îți exerciți dreptul de vot la alegerile prezidențiale și referendumul constituțional din 20 octombrie 2024, dar nu ești sigur cum funcționează procesul în diaspora? Iată un ghid simplu și clar despre cum poți vota dacă te afli în afara Republicii Moldova.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 17 octombrie 2024, 17:51   15
Alegeri 2024

Cum vor vota cetățenii moldoveni din diaspora?

Cetățenii cu drept de vot pot participa la scrutin în orice secție de votare constituită peste hotare. Aceste secții au fost stabilite de CEC pe baza datelor privind înregistrările prealabile și participarea anterioară la alegeri. Secțiile vor fi deschise în localitățile cu un număr semnificativ de cetățeni moldoveni, adică acolo unde se află cel puțin 500 de alegători.

Pentru a putea vota, cetățenii trebuie să prezinte unul din următoarele acte de identitate:

  • Buletinul de identitate al Republicii Moldova;
  • Buletinul de identitate provizoriu (cu mențiunea cetățeniei moldovenești);
  • Pașaportul Republicii Moldova (inclusiv cu termen de valabilitate expirat).

Ce trebuie să știe cetățenii din diaspora?

Cetățenii pot vota la orice secție constituită în străinătate, fără a fi necesară înscrierea într-o anumită circumscripție. Secțiile vor fi deschise pe parcursul zilei de 20 octombrie, de la ora 07:00 până la 21:00.

Lista secțiilor de votare deschise în străinătate, o puteți consulta AICI.

(VIDEO) Dorin Recean denunță încercări de influențare a alegerilor. Apel către cetățeni: „De voi depinde să opriți atacul asupra democrației”

Prim-ministrul Dorin Recean îndeamnă cetățenii să participe în mod responsabil la alegerile prezidențiale și la referendumul republican constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană, din 20 octombrie. Republica Moldova se află într-un „moment de răscruce”, iar alegerea de duminică va defini viitorul țării, a declarat premierul într-un mesaj public transmis cetățenilor.

Alegeri prezidențiale 2024 // Reforma justiției și combaterea corupției: cât de departe poate merge președintele?

În contextul alegerilor prezidențiale din 2024, candidații propun reforme ambițioase în domeniul justiției și luptei împotriva corupției, dar, potrivit experților, realizarea acestor promisiuni este limitată de atribuțiile constituționale ale președintelui. Deși președintele are drept de inițiativă legislativă, succesul adoptării legilor depinde de colaborarea cu Parlamentul și Guvernul.