Schema de escrocherie cu „ruda implicată în accident” continuă, chiar și după ce Procuratura Buiucani „s-a lăudat” că i-ar fi reținut pe autori

Schema cea nouă de escrocherie cu „ruda implicată în accident”, pusă în aplicare în R.Moldova de la începutul anului curent, continuă să facă victime. Asta în pofida faptului că Procuratura Chișinău, oficiul Buiucani, a anunțat săptămâna trecută despre reținerea a șapte cetățeni străimni care ar fi suspecți de punerea pe roată a escrocheriei.

publicat de Vadim Ungureanu
joi, 20 aprilie 2023, 10:59   357
Escroci

Sursele PulsMedia.MD susțin că ieri-seara, în jurul orei 17:40, pe strada Iazului 11, o femeie a căzut ăn capcana escrocilor.

Fiul său a fost cel care a alertat poliția. Bărbatul susține că escrocii au apelat-o pe mama sa, s-au prezentat drept angajați ai organelor de drept și i-au zis că nora ei a provocat un accident rutier, iar pentru a nu avea probleme,. dânsa ar urma să dea mită.

Femeia a crezut în cele declarate de escroci și le-a transmis bani în sumă de 5000 Euro și 30 000 de Lei.

Victima, o femeie în vârstă de 61 de ani, fiind audiată de către oamenii legii a declarat că  a fost apelată pe la telefonul staționar de către o persoană de gen feminin care a comunicat în limba rusă că este avocatul unei doamne care la moment se află internată la spital în stare gravă în urma unui accident rutier produs din cauza nurorii sale și că este nevoie de 15000 mii euro pentru că fica ei să nu fie reținută deoarece este o infracțiune gravă și prevede pedeapsa de 15 ani privațiune de libertate.

Ulterior acesta a solicitat numărul de telefon mobil comunicând să nu întrerupă apelul.  În acel timp a fost apelată pe mobil de pe numărul 076907377, unde i s-a explicat că este nevoie să scrie o cerere, după care transmis receptorul unei alte persoane de gen feminin care avea vocea asemănătoare cu cea a nurorii sale. Ultima plângea și i-ar fi spus printre hohote de plâns  „mama transmite te rog de urgență banii toți care îi ai că eu îi voi întoarce", după care a transmis receptorul pretinsului avocat.

Acesta  a cerut adresa de domiciliu al femeii și i-a spus că va veni șoferul său după bani, dar și să  pregătească cearșafuri, ciorapi, prosoape mare și mic, dar și pija,ma,  i-ar banii să-i pună în pachetul cu haine. 

Ca urmare aproximativ în 15-20 min în scara blocului a venit un tânăr cu vârstă de aproximativ 20-25 ani îmbrăcat în haine  întunecate cu glugă pe cap, care a primit pachetul cu bunurile sus menționate și banii. 

Amintim că acum 6 zile, mai exact în data de 14 Aprilie, Procurtura Chișinău, oficiul Buiucani, în comun cu ofițerii INI și mascații BPDS „Fulger”, au reținut șapte cetățeni străini, cu vârstele cuprinse între 25 și 45 ani de ani, care ar fi implicate în 15 cazuri de acest gen.

Totodată, reamintim că săptămâna trecută, PulsMedia.MD a scris despre alte trei persoane care au devenit victime ale infractorilor care au pus pe roate noua schemă de escrocherie, apărută anul curent în R.Moldova, cu „ruda implicată în accident”. 

Cel puțin 28 de cazuri au fost înregistrate în R.Moldova de la începutul anului curent, iar prejudiciile se ridică la ordinul sutelor de mii de lei.

Sinteza CNA: Două persoane, reținute într-un dosar de trafic de influență și un angajat vamal este cercetat pentru acte de corupție

Centrul Național Anticorupție raportează mai multe activități, desfășurate săptămâna trecută pe componenta de combatere a corupției, dar și alte acțiuni din spectrul de atribuții instituționale. Astfel, doi chișinăuieni au fost reținuți, iar ulterior arestați, într-un dosar de trafic de influență. Bănuiții ar fi promis că pot determina persoane publice să amâne examinarea unei cauze penale și au pretins de la denunțător 8000 de euro.