Vinurile din R.Moldova premiate la concursul Organizației Mondiale a Comerțului

Republica Moldova a participat în perioada 7-11 martie curent, în cadrul Organizației Mondiale a Comerţului (OMC), ce își are sediul la Geneva, la concursul tradițional de vinuri, alături de alte 40 de state. Este pentru a treia oară cînd țara noastră este prezentă la acest concurs anual, obținând primele locuri la două categorii: vinuri albe cu Viorica, oferit de compania Purcari și la categoria vinuri roșii cu Lupi, oferit de Compania Gitana.

publicat de Anatol Chirilov
luni, 10 aprilie 2023, 13:11   35
WTO OMC

Printre țările care au intrat în competiție la toate cele trei categorii - vin alb, vin roşu şi vin de desert, se numără Australia, Austria, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Israel, Mexico, Republica Moldova, Peru, Portugalia, România, Slovacia, Elveția, SUA, Uruguay, Noua Zeelandă, Regatul Unit al Marii Britanii şi Regatul Marocului ş.a.

Directorul General adjunct al Organizației, dna Ellard la înmânarea diplomelor premianților, a exprimat aprecieri pentru calitatea înaltă a produselor și eforturile depuse întru promovarea acestora, în particular a vinurilor din soiuri indigene. 

Ediția din acest an a concursului a inclus pentru prima dată și un juriu profesionist, astfel aprecierea vinurilor fiind efectuată de două grupuri distincte. De remarcat că produsele din Moldova au obținut cele mai înalte scoruri de la ambele categorii de jurați amatori și profesioniști.

A fost ales cel mai remarcabil inventator din Republica Moldova

Academicianul Aurelian Gulea, doctor habilitat în științe chimice, profesor universitar, director al Laboratorului de cercetare materiale avansate în biofarmaceutică și tehnică al Universității de Stat din Moldova a fost distins cu prestigiosul Premiu al Guvernului Republicii Moldova „Inventator remarcabil".